2008-08-10, 10:02
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2007
Inlägg: 290
|
Protein förbränns bort i kroppen.
Jag hade en diskussion med en person för någon dag sen. Han påstod att man i princip kunde äta hur mycket protein som helst utan att gå upp i vikt för att det hur som helst förbränns i kroppen. Det stämmer väl inte.
Så finns det någonstans att läsa grundligt (eller kan nån förklara) varför det inte är så, så att jag kan ta upp diskussionen med honom igen.
Eller hade han tom hyffsat rätt i det han sa? Jag har ingen aning.
Jag brukar faktiskt söka oftast men den här gången visste jag inte vad jag skulle använda för sökord.
|
|
|
2008-08-10, 10:07
|
#2
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
|
Ett gram protein ger runt 5.6 kcal. Därefter försvinner 25% i TEF (thermic effect of feeding). Kvar blir runt 4.1 kcal som räknas med i alla tabeller och näringsangivelser. Av dessa 4.1 kcal kan 3.2 kcal metaboliseras.
Protein som inte används i proteinomsättningen (och det är majoriteten av proteinet man äter) oxiderar till energi som antingen används som just energi eller lagras som kroppsfett.
|
|
|
2008-08-10, 10:09
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2003
Inlägg: 602
|
Om du går upp 1 kg kroppsfett innebär det att du har ätit 7000 kcal mer än du har gjort av med under perioden du gick upp i vikt. Fördelningen av kolhydrater, fett och protein spelar ingen roll för viktökningen.
|
|
|
2008-08-10, 10:24
|
#4
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
|
Citat:
Ursprungligen postat av AJO
Om du går upp 1 kg kroppsfett innebär det att du har ätit 7000 kcal mer än du har gjort av med under perioden du gick upp i vikt. Fördelningen av kolhydrater, fett och protein spelar ingen roll för viktökningen.
|
Inkorrekt. Överätning nybildar inte bara kroppsfett, och det finns en energikostnad att bilda både kroppsfett och fettfri massa. Och fördelningen spelar roll, åtminstone proteinmängden.
|
|
|
2008-08-10, 12:11
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2003
Inlägg: 602
|
Där ser man. Det som du skriver låter logiskt. För varje nytt rön som kommer desto mer självklart visar sig saker vara.
Om jag inte (felaktigt) hade lärt mig det som jag skrev i inlägget ovan, hade det varit närmare till hands att tro att det var som du skrev.
Saker man läste här om kost för 4-5 år sen lät ofta snurrigt, komplicerat och ologiskt.
Nu verkar det som att vetenskapen möter sunt förnuft.
|
|
|
2008-08-10, 12:20
|
#6
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 835
|
Det var inget nytt som King Grub skrev. Överviktiga bär också på en hel del muskelmassa samtidigt.
Som jag läser King grubs inlägg så är det bättre att äta ett överskott där det även finns ett överskott av EAA för att underlätta uppbyggandet av muskelmassa.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2008-08-10, 13:37
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 6 723
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Ett gram protein ger runt 5.6 kcal. Därefter försvinner 25% i TEF (thermic effect of feeding). Kvar blir runt 4.1 kcal som räknas med i alla tabeller och näringsangivelser. Av dessa 4.1 kcal kan 3.2 kcal metaboliseras.
Protein som inte används i proteinomsättningen (och det är majoriteten av proteinet man äter) oxiderar till energi som antingen används som just energi eller lagras som kroppsfett.
|
3,2?
Så om man räknar på tex 150 gram protein och vill ligga i energibalans så ska man inte multiplicera med 4.1 utan med 3.2?
Går 0.9 kcal per gram bara ut genom kroppen?
|
|
|
2008-08-10, 13:39
|
#8
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
|
FAO FOOD AND NUTRITION PAPER 77. Food energy - methods of analysis and conversion factors. Report of a Technical Workshop, Rome, 3-6 December 2002. FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS Rome, 2003. CHAPTER 3: CALCULATION OF THE ENERGY CONTENT OF FOODS - ENERGY CONVERSION FACTORS:
|
|
|
2008-08-10, 13:42
|
#9
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
|
Protein från olika källor ger olika mängd energi, beroende på aminosyrefördelningen. Ett protein med mycket leucin är energirikare än ett med lite leucin, t ex.
Eur J Nutr. 2007 Feb;46(1):1-11.
|
|
|
2008-08-10, 13:50
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 6 723
|
Så 9 4 4(Fett Kolh Prot) standarden är inte längre standard.
Utan 9 4 3,2 är mer rätt numer.
Skillnaden blir ca 150 kcal mindre för de som äter 200 g protein per dag.
|
|
|
2008-08-10, 13:54
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 6 723
|
Vad står procenten för i första spalten, då Efficiency Ration är angiven i en senare spalt?
|
|
|
2008-08-10, 14:11
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2008
Inlägg: 273
|
Citat:
Ursprungligen postat av Fredrik_S
Så 9 4 4(Fett Kolh Prot) standarden är inte längre standard.
|
Medelvärden.
__________________
Passa dig /allan
|
|
|
2008-08-10, 14:25
|
#13
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
|
Citat:
Ursprungligen postat av JFO
Medelvärden.
|
4:an för proteinet är innan uträkningen för metaboliserbar energi är utförd. Efter det är medelvärdet 3.2.
|
|
|
2008-08-10, 14:30
|
#14
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
|
Citat:
Ursprungligen postat av Fredrik_S
Vad står procenten för i första spalten, då Efficiency Ration är angiven i en senare spalt?
|
True Protein istället för Crude Protein, antar jag.
|
|
|
2008-08-10, 14:55
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: May 2008
Inlägg: 505
|
Jag tycker det låter som om polaren har hört att det inte ger något att käka mer än ungefär 20 gram per gång, för att kroppen inte kan ta upp mer innan det går egenom systemet.
Äter man dock protein med mat så går det segare och mat kan tas upp i tarmen upp i flera timmar efteråt, och därav kan man få nytta av att äta feta portioner fulla med protein.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 22:10.
|
    
|