Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2008-08-10, 10:02   #1
IntenZe
Registered User
 
IntenZes avatar
 
Reg.datum: Apr 2007
Inlägg: 290
Protein förbränns bort i kroppen.

Jag hade en diskussion med en person för någon dag sen. Han påstod att man i princip kunde äta hur mycket protein som helst utan att gå upp i vikt för att det hur som helst förbränns i kroppen. Det stämmer väl inte.
Så finns det någonstans att läsa grundligt (eller kan nån förklara) varför det inte är så, så att jag kan ta upp diskussionen med honom igen.
Eller hade han tom hyffsat rätt i det han sa? Jag har ingen aning.
Jag brukar faktiskt söka oftast men den här gången visste jag inte vad jag skulle använda för sökord.
IntenZe är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-10, 10:07   #2
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
Ett gram protein ger runt 5.6 kcal. Därefter försvinner 25% i TEF (thermic effect of feeding). Kvar blir runt 4.1 kcal som räknas med i alla tabeller och näringsangivelser. Av dessa 4.1 kcal kan 3.2 kcal metaboliseras.

Protein som inte används i proteinomsättningen (och det är majoriteten av proteinet man äter) oxiderar till energi som antingen används som just energi eller lagras som kroppsfett.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-10, 10:09   #3
AJO
Registered User
 
AJOs avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Inlägg: 602
Om du går upp 1 kg kroppsfett innebär det att du har ätit 7000 kcal mer än du har gjort av med under perioden du gick upp i vikt. Fördelningen av kolhydrater, fett och protein spelar ingen roll för viktökningen.
AJO är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-10, 10:24   #4
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
Citat:
Ursprungligen postat av AJO Visa inlägg
Om du går upp 1 kg kroppsfett innebär det att du har ätit 7000 kcal mer än du har gjort av med under perioden du gick upp i vikt. Fördelningen av kolhydrater, fett och protein spelar ingen roll för viktökningen.
Inkorrekt. Överätning nybildar inte bara kroppsfett, och det finns en energikostnad att bilda både kroppsfett och fettfri massa. Och fördelningen spelar roll, åtminstone proteinmängden.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-10, 12:11   #5
AJO
Registered User
 
AJOs avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Inlägg: 602
Där ser man. Det som du skriver låter logiskt. För varje nytt rön som kommer desto mer självklart visar sig saker vara.
Om jag inte (felaktigt) hade lärt mig det som jag skrev i inlägget ovan, hade det varit närmare till hands att tro att det var som du skrev.
Saker man läste här om kost för 4-5 år sen lät ofta snurrigt, komplicerat och ologiskt.
Nu verkar det som att vetenskapen möter sunt förnuft.
AJO är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-10, 12:20   #6
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 835
Det var inget nytt som King Grub skrev. Överviktiga bär också på en hel del muskelmassa samtidigt.

Som jag läser King grubs inlägg så är det bättre att äta ett överskott där det även finns ett överskott av EAA för att underlätta uppbyggandet av muskelmassa.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-10, 13:37   #7
Fredrik_S
Registered User
 
Fredrik_Ss avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 6 723
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Ett gram protein ger runt 5.6 kcal. Därefter försvinner 25% i TEF (thermic effect of feeding). Kvar blir runt 4.1 kcal som räknas med i alla tabeller och näringsangivelser. Av dessa 4.1 kcal kan 3.2 kcal metaboliseras.

Protein som inte används i proteinomsättningen (och det är majoriteten av proteinet man äter) oxiderar till energi som antingen används som just energi eller lagras som kroppsfett.
3,2?
Så om man räknar på tex 150 gram protein och vill ligga i energibalans så ska man inte multiplicera med 4.1 utan med 3.2?
Går 0.9 kcal per gram bara ut genom kroppen?
Fredrik_S är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-10, 13:39   #8
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
FAO FOOD AND NUTRITION PAPER 77. Food energy - methods of analysis and conversion factors. Report of a Technical Workshop, Rome, 3-6 December 2002. FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS Rome, 2003. CHAPTER 3: CALCULATION OF THE ENERGY CONTENT OF FOODS - ENERGY CONVERSION FACTORS:
Bifogade bilder
Filtyp: jpg Namnlös.jpg (53.3 KB, 374 visningar)
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-10, 13:42   #9
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
Protein från olika källor ger olika mängd energi, beroende på aminosyrefördelningen. Ett protein med mycket leucin är energirikare än ett med lite leucin, t ex.



Eur J Nutr. 2007 Feb;46(1):1-11.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-10, 13:50   #10
Fredrik_S
Registered User
 
Fredrik_Ss avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 6 723
Så 9 4 4(Fett Kolh Prot) standarden är inte längre standard.
Utan 9 4 3,2 är mer rätt numer.

Skillnaden blir ca 150 kcal mindre för de som äter 200 g protein per dag.
Fredrik_S är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-10, 13:54   #11
Fredrik_S
Registered User
 
Fredrik_Ss avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 6 723
Vad står procenten för i första spalten, då Efficiency Ration är angiven i en senare spalt?
Fredrik_S är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-10, 14:11   #12
JFO
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2008
Inlägg: 273
Citat:
Ursprungligen postat av Fredrik_S Visa inlägg
Så 9 4 4(Fett Kolh Prot) standarden är inte längre standard.
Medelvärden.
__________________
Passa dig /allan
JFO är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-10, 14:25   #13
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
Citat:
Ursprungligen postat av JFO Visa inlägg
Medelvärden.
4:an för proteinet är innan uträkningen för metaboliserbar energi är utförd. Efter det är medelvärdet 3.2.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-10, 14:30   #14
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
Citat:
Ursprungligen postat av Fredrik_S Visa inlägg
Vad står procenten för i första spalten, då Efficiency Ration är angiven i en senare spalt?
True Protein istället för Crude Protein, antar jag.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-10, 14:55   #15
Hejnomax
Registered User
 
Hejnomaxs avatar
 
Reg.datum: May 2008
Inlägg: 505
Jag tycker det låter som om polaren har hört att det inte ger något att käka mer än ungefär 20 gram per gång, för att kroppen inte kan ta upp mer innan det går egenom systemet.

Äter man dock protein med mat så går det segare och mat kan tas upp i tarmen upp i flera timmar efteråt, och därav kan man få nytta av att äta feta portioner fulla med protein.
Hejnomax är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 22:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)