Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2008-07-22, 07:31   #1
pia
Registered User
 
pias avatar
 
Reg.datum: Aug 2005
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 210
rapsolja, olivolja och värme

Vilken olja tål mest värme? Jag har läst att olivoljan är känsligare vilket jag tycker är konstigt med tanke på att rapsoljan innehåller mer fleromättat fett. Om olivoljan är känligare varför är det så?
pia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-07-22, 09:56   #2
Anders The Peak
Registered User
 
Anders The Peaks avatar
 
Reg.datum: Jan 2005
Ort: Hemma
Inlägg: 11 428
Citat:
Ursprungligen postat av pia Visa inlägg
Vilken olja tål mest värme? Jag har läst att olivoljan är känsligare vilket jag tycker är konstigt med tanke på att rapsoljan innehåller mer fleromättat fett. Om olivoljan är känligare varför är det så?
Du har rätt olivoljan är mindre känslig för värme jämfört med rapsolja.
Men oftast rekommenderar man rapsoljan pga att den är smaklös vilket man inte kan säga om olivoljan.
__________________
Grandmaster Broscientist

"Bro, you gotta slam 40-60 grams of waxy maize plus 20 grams of BCAA within 7 seconds of finishing your last set of squat rack curls. Otherwise, you'll go straight catabolic."
Anders The Peak är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-07-22, 21:48   #3
machine gun
Triatleten
 
machine guns avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 11 080
Varmpressad olivolja tål värme bättre än kallpressad. Ofta jämför man ju kallpressad olivolja och varmpressad rapsolja (eftersom det är de vanligaste formerna) och då är nog rapsoljan tåligare.
__________________
Att träna alla muskler i kroppen utom hjärtat är vansinne

It's all about limits: Reaching them, exploring them, exceeding what you thought yours were
machine gun är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-07-23, 09:19   #4
Krisz
Registered User
 
Kriszs avatar
 
Reg.datum: May 2008
Ort: Stockholm
Inlägg: 168
Jag har läst att det har med s.k. ryktemperatur att göra dvs då oljan börjar ryka. När den börjar ryka bildas det skadliga ämnen. Olivolja har betydligt lägre ryktemperatur jämfört med rapsolja.

Men det går ju inte riktigt ihop med att rapsolja faktiskt innehåller bra mycket mer fleromättat fett, vilket om jag förstått det rätt är känsligare för oxidering (värme ökar väl oxideringen dvs när man steker så oxiderar det).

Kanske ryktemperaturen inte har så mycket med oxideringen av fettsyror att göra, utan det är andra ämnen som är skadliga som bildas i olivolja vid stekning redan vid lägre temperaturer jämfört med rapsolja.
Krisz är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-07-23, 09:42   #5
pia
Registered User
 
pias avatar
 
Reg.datum: Aug 2005
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 210
Citat:
Ursprungligen postat av Krisz Visa inlägg
Jag har läst att det har med s.k. ryktemperatur att göra dvs då oljan börjar ryka. När den börjar ryka bildas det skadliga ämnen. Olivolja har betydligt lägre ryktemperatur jämfört med rapsolja.

Men det går ju inte riktigt ihop med att rapsolja faktiskt innehåller bra mycket mer fleromättat fett, vilket om jag förstått det rätt är känsligare för oxidering (värme ökar väl oxideringen dvs när man steker så oxiderar det).

Kanske ryktemperaturen inte har så mycket med oxideringen av fettsyror att göra, utan det är andra ämnen som är skadliga som bildas i olivolja vid stekning redan vid lägre temperaturer jämfört med rapsolja.
Det är precis vad jag läst också att ryktempraturen är lägre och därför är olivoljan känsligare men rent innehållsmässigt borde olivoljan vara tåligare
pia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-07-23, 09:54   #6
Krisz
Registered User
 
Kriszs avatar
 
Reg.datum: May 2008
Ort: Stockholm
Inlägg: 168
Citat:
Ursprungligen postat av pia Visa inlägg
Det är precis vad jag läst också att ryktempraturen är lägre och därför är olivoljan känsligare men rent innehållsmässigt borde olivoljan vara tåligare
Precis. Kanske det skadliga inte ligger i mängden fleromättade fettsyror som kan oxidera utan nåt annat, typ andra ämnen i oljan eller om det är nån samverkan mellan ämnena som gör det. Intressant frågeställning i alla fall.
Krisz är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-07-23, 19:50   #7
Emil.o
Registered User
 
Emil.os avatar
 
Reg.datum: Apr 2008
Ort: Lilla Edet
Inlägg: 52
avokadoolja ska vara den mest värmetåliga tror jag?
Emil.o är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-07-26, 15:51   #8
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 861
Citat:
Ursprungligen postat av Krisz Visa inlägg
Precis. Kanske det skadliga inte ligger i mängden fleromättade fettsyror som kan oxidera utan nåt annat, typ andra ämnen i oljan eller om det är nån samverkan mellan ämnena som gör det. Intressant frågeställning i alla fall.
Ligger säkert mycket nära sanningen.
Med kallpressning utan tvättning och deodoricering kommer det med en stor andel lecithin ( fosfolipider ), sockerarter, steroler och annat tjafs som är känsligt för upphettning. Dessa ämnen vill man ofta ha med för att de ger smak åt olivoljan.

Rapsoljan är tvättad och deodoricerad och gjord för att upphettas.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-07-26, 21:53   #9
Osten
Registered User
 
Ostens avatar
 
Reg.datum: Jun 2008
Inlägg: 19
Hej

Jag använder Rapsolja och hälften smör för att få bäst snyggast stekresultat.

Så använder jag ibland Jordnötsolja eftersom jag steker maten rätt hårt .

Jordnötsoljan rykpungt är hög mellan 255 och 275 grader. Neutral smak till sallader samt wokolja.

Osten
Osten är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 23:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)