Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2008-05-01, 18:57   #1
jenni
Banned User
 
Reg.datum: Nov 2007
Ort: stockholm
Inlägg: 1 858
Koka bort fettet?

hur mycket fett försvinner om man "förkokar" köttfärs med 20%fett innan man steker det, alltså kan man koka bort lite av fettet?
jenni är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-01, 19:10   #2
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Ja du kommer förlora fett om du kokar köttfärsen och gör dig av med vattnet. Det kommer t.o.m. synas att det blir en hinna på vattenytan. Men hur mycket kan jag inte svara på.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-01, 19:19   #3
jenni
Banned User
 
Reg.datum: Nov 2007
Ort: stockholm
Inlägg: 1 858
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
Ja du kommer förlora fett om du kokar köttfärsen och gör dig av med vattnet. Det kommer t.o.m. synas att det blir en hinna på vattenytan. Men hur mycket kan jag inte svara på.
Tack för hjälpen
jenni är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-01, 22:05   #4
Cohen
Registered User
 
Cohens avatar
 
Reg.datum: Jul 2007
Inlägg: 1 414
Om du har en buljong som du vill få bort fettet ur är annars en metod att ställa den i kylen för att kallna. Fettet stelnar och lägger sig på ytan som en vit kaka. Vill du ha en så gott som fettfri buljong är det bara att ta bort det vita och använda det som ligger under. Gott om man kokat en kyckling.
Cohen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-01, 22:45   #5
AlexGBG
Registered User
 
AlexGBGs avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Ort: Bangkok
Inlägg: 1 442
Citat:
Ursprungligen postat av Cohen Visa inlägg
Om du har en buljong som du vill få bort fettet ur är annars en metod att ställa den i kylen för att kallna. Fettet stelnar och lägger sig på ytan som en vit kaka. Vill du ha en så gott som fettfri buljong är det bara att ta bort det vita och använda det som ligger under. Gott om man kokat en kyckling.
precis vad jag tänkte på, går ju att göra "light-soppa" på det sättet åxå, först koka soppan som vanligt, in i kylen, ta bort fettkakan och sen värma soppan igen

kan inte trådskaparen väga hur tung fettkakan blir i förhållande till startvikten?

då får vi ju alla reda på hur mkt fett som försvinner..

jag vill även ha en ressension på hur smaken förändras efter förkoket
AlexGBG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-02, 05:52   #6
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Det där med fettkakan varierar dock beroende på fettsammansättningen. Det krävs ett tillräckligt mättat fett för att kunna stelna i kylskåpstemperatur helt enkelt.

Visst får man bort fett men det ger ingen särskilt korrekt bild av HUR mycket som försvinner. Dessutom lär den ju även innehålla en del vatten.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-02, 17:05   #7
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 844
Desto längre man kokar desto mer av proteinet i köttet denatureras och drar ihop sig. Det denaturerade proteinet förlorar förmågan att hålla fettet och fetthalten på kötttet sjunker.


På den andra sidan ligger att proteinet även förlorar sin vattenhållande förmåga och resultatet blir en torr och gryning massa


Jag kan ju spekulera rätt kraftigt
Jag gissar att ca 1/3 av fettet lossnar rätt lätt vid kokning. 1/3 ytterligare går att få bort med ett rejält långkok av köttet. Den sista 1/3 går inte att få bort alls.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-05, 13:58   #8
Slimfit
Registered User
 
Slimfits avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 410
När jag har köttfärssoppa i matlåda så händer det ibland att det ligger en stelnad kaka av fett överst i min burk. Ser inte så smakligt ut så jag har alltid pillat bort den, men där har du det "bortkokade" fettet iaf.

Så koka köttfärs och låt stelna, sen plockar du bort fettkakan och väger den så borde du komma rätt nära.
__________________
-------------------------------
Nam et ipsa scienta potestas est
Slimfit är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 21:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)