Visa ett inlägg
Gammal 2022-12-01, 12:34   #14
Magrauta
Registered User
 
Reg.datum: Sep 2022
Inlägg: 98
Citat:
Ursprungligen postat av 40plus Visa inlägg
Titta här och några minuter fram. Intressanta tankar om hur stor mängd protein vi kan använda till att bygga saker i kroppen vs vad som går till förbränning och därmed blir kalorier: https://youtu.be/YbfzC2fNcyg?t=507

Att man helt sonika kan räkna bort 30-50% av kalorimängden från ett visst protein pga att det används för att bygga saker i kroppen och inte som bränsle, det visste jag inte.

Ja alltså snubben som är ansvarig för alla kaloritabeller på vår mat gav folk mat sen samlade in det som kom ut och kollade vad som försvunnit/fanns kvar AKA Kcal-tabellen. Det han missade var att metabolismen kräver energi och det har nu visat sig att det enda han fick rätt var fettet då det kräver ytterst lite metabolism för att Lagras/användas som bränsle. Protein anses av experter ge ca 30% mindre kcal än vad som idag anges. Och kolhydrater vet jag inte siffrorna på men även där ger det mindre kcal än angivet.

Konstaterar att energin i maten fortfarande verkar stämma relativt bra men att det är metabolismens energiförbrukning samt till viss mån hur väl vi bearbetar maten som gör att det är "fel". Är inte endast protein/kolhydrater/fett utan även struktur och typ av råvara. Säg majs tex som ibland går igenom hela och även nötter som ofta inte bryts ner till fullo. Lär vara många exempel här inom växtriket.

Senast redigerad av Magrauta den 2022-12-01 klockan 12:36.
Magrauta är inte uppkopplad   Svara med citat