Kokt jasminris - varför så lågt energiinnehåll?
Lite nyfiken här, gått och tänkt på detta ett tag nu eftersom jag käkar en hel del ris under dieten.
Basmatiris (kokt) innehåller 121 kcal / 100g.
Jasminris (kokt) innehåller 113 kcal / 100g.
Allt detta enligt SLV.
Nåväl, det lustiga tycker jag är att till 240g (okokt) basmatiris bör man ha 6 dl vatten, men till 240g (okokt) jasminris räcker det med 5dl vatten, enligt förpackningarna.
Varför har jasminris lägre energiinnehåll jämfört med andra typer av ris, om det innehåller mindre vatten?
Båda har ju dessutom nästan exakt samma energiinnehåll okokt.
Som jag ser det, så ju mer vatten ett livsmedel tar upp vid tillagning, desto lägre energiinnehåll får livsmedlet när det är färdigkokt. Jasminris borde därför ha högre energiinnehåll än de andra, väl?
Börja inte gorma om optinoja nu, jag är faktiskt riktigt nyfiken. Känns som jag gjort en tankevurpa någonstans men har inte kommit på var..
Ytterligare en fråga kan ju vara varför långkornigt (parboiled) ris (kokt) har det allra högsta energiinnehållet, nämligen 129 kcal / 100g?
Jag tycker alla 3 borde ligga någorlunda lika..
Senast redigerad av Danne2k den 2012-05-05 klockan 18:36.
|