Visa ett inlägg
Gammal 2009-04-29, 13:26   #21
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av joko Visa inlägg
Vad är det egentligen i spjälkningen som kostar på? Tarm- och magrörelser?
Vad som kostar i spjälkningen är just spjälkningen, dvs digerering, hydrolysering, nedbrytning (kärt barn har många namn).

Alltså när våra enzymer klipper av bindningarna mellan molekyler. Exempel på det är laktas som hydrolyserar bindningen mellan galaktos och glukos, olika proteaser som hydrolyserar olika proteiner, lipaser som hydrolyserar fettkedjor m.m.

i de fall när något passerar oförstört genom oss så beror det helt enkelt på att vi inte har de enzymer som krävs för att bryta ner näringsämnet i fråga. Ibland kan även komponenter i kosten inaktivera enzymer, t.ex. antinutrienter i baljväxter och råa ägg som sagt.

Men visst kostar mag- tarmsystemets arbete litegrann det också. Dessutom är fet en viss ökning av annan energi som följer med ut i toan när kosten är fiberrik. Många olika saker påverkar hit och dit. En viss typ av mat innebär med termogen effekt, olika påverkan på näring i feces där även mag- tarmhälsan förstås spelar in o.s.v.

Nu har jag snurrat rejält, får ta en paus.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat