För att karies ska uppkomma krävs, förutom närvaro av bakterier på tanden, också kolhydrater som bakterierna kan bryta ner och omvandla till syra. I maten är det framför allt lättfermentabla kolhydrater som har betydelse ur kariessynpunkt.
Kolhydrater som fruktos, glukos och sackaros är speciellt kariesframkallande. Dessa små kolhydrater tränger snabbt in i placket och omvandlas där av mikroorganismerna. Då bildas organiska syror som medför att pH-värdet i munhålan sjunker.
pH-värdet kan sjunka så djupt att den så kallade kritiska nivån uppnås, då tanden börjar lösas upp.
Emaljen börjar lösas upp vid cirka pH 5,7 och rotytan vid 6,2. Sackaros som är en vanlig sockerart i vår mat intar en särställning bland de kariesframkallande sockerarterna. Den gynnar bildningen av ett tjockt klibbigt plack på tandytan samtidigt som den ger en kraftig sänkning av pH-värdet i tandytan.
/kharon-wannabe-dentist
__________________
Don't worry, be happy!
|