1:4 är nog ingen fara, det är snarare en ganska bra balans. Problemet uppstår när man som Medelsvensson får i sig 1:15 eller liknande.
Omega-6-fettsyror tenderar vara pro-inflammtoriska, höjer blodtrycket, underlättar för blodet att levra sig, oxiderar kolesterol så det fastnar i kärlväggar och försvagar immunförsvaret. Omega-3-syror gör det motsatta. När de pro-inflammatoriska reaktionerna inte effektivt balanseras så tenderar de orsaka skador i cellväggarna, vilket har kopplats till en lång rad sjukdomar: cancer av olika slag, hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, diabetes, allergier, ledgångsreumatism etc.
Det finns något som heter "den israeliska paradoxen" - den israeliska maten är kalorisnålare än den amerikanska, innehåller mindre mättat fett och mindre totalt fett, men israeler har ändå lika mycket (eller mer!) problem med övervikt, diabets, cancer och hjärt- och kärlsjukdom som amerikaner har. En hypotes är att detta beror på israelers höga konsumtion av omega-6-fettsyror som vida överstiger amerikaners.
Citat:
Israel has one of the highest dietary polyunsaturated/saturated fat ratios in the world; the consumption of omega-6 polyunsaturated fatty acids (PUFA) is about 8% higher than in the USA, and 10-12% higher than in most European countries. In fact, Israeli Jews may be regarded as a population-based dietary experiment of the effect of a high omega-6 PUFA diet, a diet that until recently was widely recommended. Despite such national habits, there is paradoxically a high prevalence of cardiovascular diseases, hypertension, non-insulin-dependent diabetes mellitus and obesity-all diseases that are associated with hyperinsulinemia (HI) and insulin resistance (IR), and grouped together as the insulin resistance syndrome or syndrome X. There is also an increased cancer incidence and mortality rate, especially in women, compared with western countries. Studies suggest that high omega-6 linoleic acid consumption might aggravate HI and IR, in addition to being a substrate for lipid peroxidation and free radical formation. Thus, rather than being beneficial, high omega-6 PUFA diets may have some long-term side effects, within the cluster of hyperinsulinemia, atherosclerosis and tumorigenesis.
|
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/q...&dopt=Abstract