Kroppens egen produktion av kolesterol är flera gånger större än den mängd genomsnittsvenken får i sig genom kosten. Celler som tillförs kolesterol minskar sin egna produktion. Dessutom absorberas bara runt 50% av kolesterolet i tarmen. Detta gör att den delen av kolesterolet som vi får i oss via födan bara är en mindre del av totalmängen kolesterol som cirkulerar i kroppen. Men den påverkar ändå totalmängden till en viss del. Om jag slår upp detta i en bok står att blodkolesterolnivån stiger med i genomsnitt 12 mg/dl för varje 100 mg per 1000 kcal i kosten, om någon blir klokare av det.
I de nordiska näringsrekommendationerna ges för närvarande ingen maxrekommendation för kolesterol eftersom man anser att problemet inte är så stort. Skulle däremot äggkonsumtionen öka kraftigt kan det dock bli aktuellt med en maxrekommendation skriver man.
En siffra som nämts är max 300 mg/dag, vilket motsvarar cirka 1 ägg. 100 gram äggula innehåller 1300 mg kolesterol vilket alltså är över 4 gånger det som förmodligen skulle vara rekomendationen för medelsvenssons om vi nu hade någon.
Peter
|