Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum

Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum (https://www.kolozzeum.com/forum/index.php)
-   Kost & Näring (https://www.kolozzeum.com/forum/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Vilka proteinkällor är bra/dåliga? (https://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=89902)

Victorinho 2007-02-27 22:39

Vilka proteinkällor är bra/dåliga?
 
Hej!

Tänkte fråga om någon kunde ge mig några exempel på bra och dåliga proteinkällor. Har hört att t.ex. havregryn är en "dålig" proteinkälla, att sojaprotein bidrar till ökad östrogenhalt (vilket man kanske inte vill åt om man vill bygga muskler) etc.
Sen undrar jag också om proteinet i livsmedel bryts ned vid uppvärmning och förlorar sin "funktion"?

Tack på förhand!

Raggis 2007-02-27 22:55

Angående uppvärmning, så är det tvärt om. Kroppen tar upp proteinet lättare när man värmer upp produkten.

L-Sami 2007-02-27 23:02

Proteinet i havregryn är inte fullvärdigt men om du äter havgregryn t ex med mjölk som innehåller fullvärdigt protein, så blir det "bra" protein av det hela. Samma sak gäller med andra proteinkällor som inte är fullvärdiga.

Fullvärdiga proteinkällor;

Vassle/Kaseinprotein pulver
Kött
Fisk
Ägg
Mjölkprodukter
Kyckling

finns säkert mer

Cerberus 2007-02-27 23:39

enda riktigt värdelösa proteinkällorna e väl gelatin och kollagen som inte alls kan användas i proteinsyntes?

Scratch89 2007-02-27 23:42

Citat:

Ursprungligen postat av Cerberus (Inlägg 2127098)
enda riktigt värdelösa proteinkällorna e väl gelatin och kollagen som inte alls kan användas i proteinsyntes?

De används inte, nej. Det är därför det är olämpligt att räkna med proteinhalten i godiset efter träning, om man nu äter sånt. *whistle*

Cerberus 2007-02-27 23:45

Citat:

Ursprungligen postat av Scratch89 (Inlägg 2127107)
De används inte, nej. Det är därför det är olämpligt att räkna med proteinhalten i godiset efter träning, om man nu äter sånt. *whistle*

meen! ja som bara äter godis, jämt och ständigt! därför det inte kommer några resultat :D

dock ger de ju energi.

Sverker 2007-02-28 07:29

Det finns ett spännande område kring mailardprodukter eller brunfärgningsreaktioner. Du får söka !


Citat:

Ursprungligen postat av Sverker (Inlägg 145306)
Jag skrev det.

När man värmer protein får man reaktioner som förstör en del aminosyror som brunfärgas sk mailardprodukter.
Det är ofta dessa som ger den goda stekta eller bakade smaken och upplevs för de flesta som possitivt.
Näringsmässigt är proteinet förstört i den bruna stekytan.

Det är betydligt mildare för ägget att kokas för temperaturen blir inte lika hög då, ca 60°-70°.

Att mikra blir som att koka ägget eftersom proteinet i vitan kokar i vattnet från äggvitan.


Max 2007-02-28 07:35

Citat:

Ursprungligen postat av Sverker (Inlägg 2127412)
Det finns ett spännande område kring mailardprodukter eller brunfärgningsreaktioner. Du får söka !

Stekta pannkakor, mmmmm :)

Rahf 2007-02-28 11:29

Citat:

Ursprungligen postat av Cerberus (Inlägg 2127098)
enda riktigt värdelösa proteinkällorna e väl gelatin och kollagen som inte alls kan användas i proteinsyntes?

Läste någonstans att gelatin är ett ej fullvärdigt protein så att säga (nu snackar vi inte godis med gelatin utan gelatinet i sin rena form). Det skulle då antyda att det precis som havregryn funkar om du kompletterar med ett fullvärdigt protein.

Om det här stämmer eller inte vet jag ingenting om själv så det är bara att diskutera/motbevisa.

z_bumbi 2007-02-28 11:44

Citat:

Ursprungligen postat av Rahf (Inlägg 2127741)
Läste någonstans att gelatin är ett ej fullvärdigt protein så att säga (nu snackar vi inte godis med gelatin utan gelatinet i sin rena form). Det skulle då antyda att det precis som havregryn funkar om du kompletterar med ett fullvärdigt protein.

Om det här stämmer eller inte vet jag ingenting om själv så det är bara att diskutera/motbevisa.

Gelatin innehåller väldigt lite essentiella aminosyrorna (I vissa fall är andelen noll procent) och därför finns det inget att kompletera så att det blir fullvärdigt, det man försöker kompletera med får alltså ingen hjälp av gelatinet.

Eddie Vedder 2007-02-28 12:08

Citat:

Ursprungligen postat av Rahf (Inlägg 2127741)
Läste någonstans att gelatin är ett ej fullvärdigt protein så att säga (nu snackar vi inte godis med gelatin utan gelatinet i sin rena form). Det skulle då antyda att det precis som havregryn funkar om du kompletterar med ett fullvärdigt protein.

Om det här stämmer eller inte vet jag ingenting om själv så det är bara att diskutera/motbevisa.

Att du lägger till en fullvärdig proteinkälla leder självklart till att måltiden innehåller fullvärdigt protein, dock inte att gelatinet blir fullvärdigt. Där skiljer sej ju havregrynsproteinet, och proteinet från andra spannmål, eftersom det kan kompletteras upp med andra icke fullvärdiga proteinkällor i form av baljväxtprotein (dock inte jordnötsprotein som är totalt värdelöst).
Själv gillar jag att käka gröt med olika bönor och linser iblandade.

Finns gott om trådar som förklarar detta mer exakt.

Ganymedes 2007-02-28 14:04

Lånar tråden lite. Hur är det med proteinet i Wild Chips då? Det är ju bara torkat kött, så det kan ju inte vara dåligt? Men man vet ju aldrig, trodde inte ens att det fanns "dåligt" protein...

Sniggel 2007-02-28 14:32

Animaliskt protein är fullvärdigt

z_bumbi 2007-02-28 14:35

Citat:

Ursprungligen postat av Ganymedes (Inlägg 2128036)
Lånar tråden lite. Hur är det med proteinet i Wild Chips då? Det är ju bara torkat kött, så det kan ju inte vara dåligt? Men man vet ju aldrig, trodde inte ens att det fanns "dåligt" protein...

Vad är det för produkt?

Eddie Vedder 2007-02-28 14:47

Citat:

Ursprungligen postat av z_bumbi (Inlägg 2128098)
Vad är det för produkt?

Har heller aldrig hört talas om de men jag kollade upp de å antar att det är såna här:

http://webbutik.nyttomaten.se/?cat_i...subcategory2=0


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:58.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)