trädgårdsmöbel |
2022-10-09 20:28 |
Citat:
Ursprungligen postat av Okarin
(Inlägg 8294225)
Någon som vet vad människor på riktigt åt på stenåldern i olika världsdelar?
Har tänkt mycket på att det är konstigt att inte människor är fetare än vad vi är. Hur lagade man ens mat på stenåldern? Bara rått kött/grönsaker?
|
Man lagade mat genom att grilla över öppen eld eller glödande kol. Att koka eller baka i ugn förekom kanske med men lite lurigt utan kärl i metall. Att laga mat över eld är mycket äldre än homo sapiens (människan), vad man åt berodde på geografi. Kött, fisk, skaldjur, grönsaker, frukt, bär, rötter, vildväxande gryn (det som idag odlas, råg, vete, havre, korn osv) nötter, även halvsmält maginnehåll från växtätande djur för kolhydrater, men det är rätt nasty så det gjorde man nog bara när det var vinter.
På yngre stenåldern, när människan började med jordbruk så fick vi dels en massiv ökning av antalet människor, men även mer svält, bristsjukdomar, minskad muskelmassa och minskad genomsnittslängd, vilket har tagit fram till modern tid att reparera (man säger ju att människor blir längre, men först nu är vi tillbaks på den längden vi brukade ha).
Så det verkar ha vart en bra kost. Lite som "modern stenålderskost" fast utan samma fobi för kolhydrater.
|