![]() |
Nyfiken angående Diabetes, Läser gudiols artikel. Lite följdfrågor,
"Folk har högt blodsocker för att levern släpper ut för mycket glukos"
Gudiol skriver ju att diabetes handlar om att levern inte slutar släppa ut glukos, Undrar hur de funkar med lågt blodsocker? Får inte personer med diabetes ofta lägre blodsocker och därför tuppar de av om de inte ätit på ett bra tag? Lärt mig inom min utbildning(räddningstjänst) att man skall ge personer med diabetes något sött(socker/honung) eller liknande när de börjar få lågt blodsocker och håller på att svimma. Vad gör detta söta i deras kroppar då? Är det inte för lågt blodsocker, utan att de har för högt? Eller varför tuppar dem av, Och gör detta söta så att kroppen producerar mer insulin och håller inne glukoset ifrån levern t ex? Frisätter fett insulin med? Om man endast skulle äta en fettrik måltid, med 0 kolhydrater(teoretiskt bara, säg man dricker 1 dl rapsolja) Hur lagrar kroppen in fett/glukos utan insulin i cellerna? |
Insulinbehandlade diabetiker.
Självklart till oss med diabetes typ 1 men även typ 2 behandlas med insulin. När insulinet i blodet blir för högt så att levern inte hinner bryta ned leverglykogenet till glukos eller låta glukos från tarmen passera sjunker blodsockret. Under en viss kritisk nivå blir diabetikern medvetslös. |
Fett frisätter inte insulin.
Däremot fyller fettet upp blodet och sänker insulinkänsligheten i kroppen. Mycket fett påverkar, indirekt, blodsockret uppåt. |
Det är när deras blodsocker sjunker för lågt (under 2-3 mmol någonstans) som dom drabbas av hypoglykemi (lågt blodsocker) Och det söta som du ger i form av olika sockerarter gör så att blodsockret stiger igen.
Och varför man får diabetes är pågrund av att kroppen antingen inte kan producera eget insulin (diabetes typ 1), eller att man blivit insulinresistant (diabetes typ 2) och därför måste man inta insulin själv, och insulinet reglerar vår omsättning av blodsocker. Så folk med diabetes får lågt blodsocker pga för mycket insulin i kroppen, så att ge dem mer skulle vara förödande. Och högt blodsocker får du av för mycket kolhydrater (som sedan omvandlas till glykogen i kroppen) Och nej, fett ger ingen höjning av blodsocker - så därför kommer inte heller ditt insulin att öka i kroppen. Just därför är lågkolhydratkost så effektivt för att motverka typ 2 diabetes. |
Citat:
Högt blodsocker får du väl av glukosen ifrån måltiden, Glykogen är ju det som lagras i kroppen? Glukos som löper fritt i blodet och insulinet kan ej "stänga inne" det=högt blodsocker? Hur tar kroppen upp fettet ? Tack för svaren. |
Citat:
Men om insulinet blir för högt, Håller de inne för mycket då? Så kroppen inte frisätter någonting typ? Om jag förstår det rätt, Är insulinets viktigaste roll inte att "pressa in" ämnena i cellerna, Utan att behålla det inne i cellerna. |
Insulinet öppnar celler för glukosen. Eller snarare så aktiverar insulinet receptorerna för glukos på cellerna yta.
När glukosen kommer in så förbränns den omgående eller lagras in som glykogen för kommande behov. Det är alltså enkelriktat in för alla celler i kroppen. Utom levercellerna som ar uppgiften att pytsa tillbaka glukos i blodet och hålla en jämn nivå. Hjärnans celler och nervcellerna behöver inget insulin för att ta upp glukos. De är däremot beroende på att nivån av glukos, blodsockret, håller en jämn nivå och inte sjunker för lågt. Upptag av fett i fettcellerna och muskelcellerna är inte beroende av insulin. Det finns andra hormoner som aktiverar den funktionen. |
Citat:
Tack för svaren, Sverker! |
Insulinet, vet jag, stimulerar enzymerna som bildar glykogen i levern. Är lite osäker ifall insulinet också kickar igång enzymet,glykogensyntetas, i musklerna.
Det är den kemiska jämnvikten där glukos strävar efter att fördela sig jämt i alla kroppsvätskor. För att inte glukosen ska läcka ut i blodet igen, från muskeln, krävs att den binds upp i som glykogen. |
Citat:
Gudiol skriver ju så i sin text, Men jag förstår fortfarande inte(kanske är trög) hur man skall få stop på att levern slutar producera glukos? Är det mer insulin som gäller? Och om levern nu är kass på att sluta producera glukos bör man ju aldrig få lågt blodsocker som diabetiker? Utan ständigt högt. Hur tillkommer stadiet när diabetiker faktiskt får lågt blodsocker och tuppar av, Vilket inte verkar jääätte ovanligt endå, Har ett par alkisar här i byn, Den ena kallas t om "***** Koma", Just för att han blir medvetslös så ofta av sin diabetes och supande. |
Alkohol blockerar de enzym som frisläpper glukos från levern ut i blodet. Ökar risken att diabetiker får lågt blodsocker.
Du får citera eller länka till Gudiols text. Jag är inte riktigt med vad som menas ? Levern har som uppgift i kroppen att bilda glukos från aminosyror, glycerol och mjölksyra. Men lägger vi på stress och adrenalin kommer levern inte att bygga glykogen utan skicka ut glukosen i blodet. |
Hur många gånger har man inte legat där på soffan under uppväxten och flämtat efter godiskoman. Good times. Händer fortfarande ibland.
Ökar ju risken för diabetes troligen. Finns det något självtest att beställa för att se om man ligger i riskzonen? |
Citat:
Aha okej, Då är det förmodligen det som gör att han däckar så ofta :P https://traningslara.se/insulinets-roll-i-din-kropp/ Det är den texten jag läser på lite. |
OK. Jag läste artikeln.
Bör kanske tillföra att insulin kom fram på 1920-talet. Det har forskats på insulin sedan den tiden. För att ta upp glukos måste receptorn för glukos, GLUT-4, flyttas ut från cellens förråd intill kärna, ut till cellytan. Insulin stimulerar den transporten och öppnar alltså indirekt upp cellen för att ta upp glukos. Muskelaktivitet, dvs träning flyttar också ut GLUT-4 till cellytan och ger det som vi kallar näringsfönstret. Att musklerna lagra mer effektivt in glukos till glykogen timmarna efter ett träningspass. Min vi kan inte arbeta hårt hela tiden så jag undrar själv hur vi får in glukos i musklerna utan insulin eller hårt arbete:confused:. |
Citat:
En diabetiker kan svimma av för lågt blodsocker när den: * tagit för mycket insulin Eller *tagit "lagom" med insulin, men ätit för lite i förhållande till sin dos. Det Gudiol förklarar, och som jag inte hade någon aning om, är att insulinets främsta syfte är att få levern att sluta producera blodsocker, samt hålla blodsocker i celler på sin plats. Detta eftersom det redan kommer tillräckligt med glukos från mat man nyligen ätit. En frisk person efter matintag en insulinnivå som dels Låser inne glukos i celler i form av glykogen men också Tillåter levern att tillverka lagom mängd glukos, för en jämn blodsockernivå. En person med diabetes kommer inte kunna låsa in energin i cellerna utan läcka konstant ut och få ett alldeles för högt blodsocker. På grund av avsaknad/för låg känslighet för insulin. Sammanfattning: när du hittar en däckad diabetiker är det inte för att hen glömt sitt insulin, utan för att den tagit för mycket eller glömt äta tillräckligt i samband med sin normala dos. Kroppen har lurats att stänga av leverns produktion av glukos för den tror det finns tillräckligt med mat i magen, men det gör det inte. Lösning: ge den snabb mat i magen, alltså druvsocker eller saft. |
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 09:10. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)