![]() |
Att äta över kaloribalans - onödigt?
Sitter och läser Brad Pilons senaste utgåva av Eat stop eat (5th edition) där han påstår att i princip varenda kalori över balans bidrar till fettinlagring (alltså även om man tränar bör kanske tilläggas):
Citat:
Citat:
|
Det är inkorrekt. En betydande del av energin från överätning går till bildandet av fettfri massa.
Citat:
http://www.unu.edu/unupress/food2/UID07E/uid07e0v.gif Nitrogen balance at various levels of caloric intake. From 18 composite periods derived from 460 observations. (Adapted from CALLOWAY and SPECTOR, 1954). http://www.unu.edu/unupress/food2/UI...#2.1.%20adults Citat:
|
Jupp, det finns ju tydliga belägg för att överätning ökar både fettmassa och muskelmassa. Även utan träning.
|
Jag har läst den där studien tidigare och den visar att mer protein på ett överskott ger mer muskelmassa och högre ämnesomsättning jämfört med en lågproteinkost. Alla grupperna gick upp lika mycket i fettvikt men skilde sig i uppgång i muskelmassa, beroende på proteinmängd:
"...The failure to increase lean body mass in the low protein group accounted for their smaller weight gain." Nu överåt man med ungefär 950 kcal extra per, med 5, 15 och 25% protein och kosten bestod i övrigt av 33-52% fett (varav en stor del som bekant lagras in på ett överskott). Man har i en tidigare överätningsstudie på kvinnor också sett att mer protein i kosten inte ger mer fettmassa utan mer muskler, på ett överskott. Som man gör av någon anledning i många typer av sådana här studier fyller man upp till den mängd kcal man vill att deltagarna ska äta med dietärt fett (d v s baskosten är relativt fettrik): "...The extra calories in our study were fed as fat, as in several other studies, and were stored as fat with a lower percentage of the excess calories appearing as fat in the high (25%) protein diet group." Det är fettet som ger fettökningen på kort sikt. Gör samma studie med 15-20% fett, 25% protein (blev kring 220 gram/dag i den här studien) och resten kolhydrater och vi skulle nog se en mycket mindre fettinlagring. Att säga att det är "kalorierna" som gjorde deltagarna fetare i studien är sant på ett sätt men har helt att göra med vilken kost de överåt med och kosten var relativt fettrik (120-150 gram/dag någonstans...). |
haha grub och tjing, batman och robin.. :D
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 09:40. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)