![]() |
Fullkornsprodukter och kadmium?
Fullkorns varianter av spannmål innehåller ju mer kadmium än raffinerat gör. Hur ser det då ut med tex. knäckebröd och fullkornspasta? Är det dumt att äta mycket av det eller minskar mängden kadmium i slutprodukten?
|
Livsmedelsverket har tittat på fullkorn och spannmål:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-...--fordjupning/ Knäckebröd är svårt att komma runt. Antar att knäckebröd bidrar men att det totala intaget per vecka går att reglera. Bättre att skippa källor som det finns alternativ till. Alltså blir det vanlig pasta och att undvika fullkornsvarianterna. Kanske välja produkter där man istället tillsätter beta-glukaner eller någon annat koncentrat. |
Så du tycker att man ska undvika fullkorn?
Och anser inte livsmedelsverket att raffinerade spannmålsprudukter är sämre för hälsan? Edit: tips på prudukter med beta-glukaner? |
Citat:
Här kan du läsa mer om kadmium: http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-m...--fordjupning/ Det är till och med rätt höga halter i raffinerat vetemjöl: http://www.testfakta.se/livsmedel/article60096.ece |
Citat:
|
Citat:
|
Beta-glukaner var mest ett exemplel på att komplettera kosten med lösliga fibrer. Cellulosa från spannmål är mindre viktigt. Bättre med fibrer från grönsaker som oftast är lösliga.
|
Men menar ni att man ska undvika eller iaf inte gå till överdrift med intaget av spannmål?
Och hur är det med slutprodukter som ris och pasta? |
I texten jag länkade till står det.
I spannmålsprodukter förekommer kadmium främst i skaldelarna och innehållet är som regel högre i fullkornsmjöl än i siktade mjölsorter. Ett ökat intag av fullkornsprodukter kan därmed förväntas leda till ett ökat kadmiumintag. Ris och pasta brukar vara enbart kärnan där de yttre delarna är bortskalade. Frågar du mig så har de yttre skaldelarna mindre värde. Innehåller cellulosa som ger volym åt tarminnehållet men resten är ointressant, för mig. Bättre att använda andra källor till kostfibrer som grönsaker. GI dvs blodsockersvar på pasta går utmärkt att styra genom att kyla ned för att dagen efter återuppvärma den. |
Citat:
Ris och pasta görs ju på mjölet. |
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 06:35. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)