![]() |
Olivolja i kylen: bra eller dåligt?
Har läst/hört både och......i böcker och tidningsartiklar.
Och igår sa Mat-Tina att man skulle undvika att ha den i kylen. Här är Zetaoljas mer nyanserade åsikt i ämnet (och de borde ju veta): http://213.136.40.39/hotell/zeta/ (klicka på frågor och svar) Om man inte har ett svalskåp eller svalare skafferi så återstår valet mellan rumstemperatur (+22-23) eller kylen. Hur gör ni? |
Jag har min olja framme och har inte upptäckt några problem med det, den hinner ju ta slut innan det är tal om härsken olja...
|
Bra information från Zeta om olivolja faktiskt.
Vad Tina och Zeta menar är smaken av olivolja ! Båda vill att vi skall använda olivoljan som krydda i maten. Smakämnena kommer tydligen fram bäst vid rumstemperatur. Skulle oljan stått kallare än 14°C så hinner inte temperaturen stiga tillräckligt snabbt för att frigöra alla aromämnen i oljan. Säkert skulle många uppleva en grumlig, kall olja som osmaklig på matbordet. Oljan vill man ju helst se kristallklar. |
har för mig jag läst i fredrik pauluns bok "ät träna prestera" att olivolja stelnar lätt vid lägre tempraturer som t.ex. kylskåps temp... kan kolla upp det lite senare....=)
|
pTr: Vill du spara tid så kollar du i länken ovan..
|
Ser inga skäl att inte ha den i rumstemperatur. Om du konsumerar den inom rimlig tid så är det bättre på alla sätt. Och man vill ju ha den varm för det är då den är som godas. Och så sliter det tydligen på oljan att hela tiden åka in och ut ur kylen.
|
Citat:
|
har du den i kylen kommer den snart bli förstörd däremot...
det blir den inte i rumstemperatur... |
Citat:
Själv har jag fått lära mig att man har olivoljan i skafferiet, dvs i mörker. Pga, har man olivolja nära ljus/värme så härsknar oljan. Så vill du ha din dyrköpta kallpressade jungfruolivolja som du betalat 200kr för så bör du förvara den i mörker, t.ex. i skafferiet. Men om du vill att den ska härskna (läs bli förstörd, få dålig smak) snabbt, så ha olivoljan nära spisen alt. under lampan i köket. Olivolja på flaska ser ju väldigt fint ut att ha i kökshyllan. Men tyvärr förkortar det kvalitén på produkten pga faktorerna ljus och värme. |
Den blir inte förstörd i kylen, men den mår bättre av att vara i värme, eller det är temperaturskillnaden som uppstår när den åker ut och in som är negativt för oljan.
Skafferiet är bra. Mörker är bra. Samma sak för kaffe, vin etc. Inget trivs att stå i solen. Men den härknar inte bara för att den står i köket. En riktigt fin olja kostar runt 100 - 300 kr för 60 cl och den kanske räcker några månader. På den tiden hinner den inte härskna även om den står ljust i rummet. |
Citat:
ja den blir förstörd i kylen .... det delas på fetterna typ i botten lääger sig det nåt som kan liknas vi d smör... |
Citat:
Jag har haft olivoljan i kylskåpet, nu är den grumlig - är det farligt? Kan jag fortfarande använda den? Olivoljan blir absolut inte farlig och heller inte dålig, man kan fortsätta att använda den. För att snabba på återhämtningen kan du ställa fram den i rumstemperatur, men räkna med flera timmar för att den ska återhämta sig. |
Den blir inte förstörd för att den delar sig. Den återgår till sin normala form i rumstemeter. Däremot "sliter" den processen på oljan vilket gör att den tappar i kvalitet.
|
När jag läste texten från Zeta uppfattade jag att det var själva delningen av oljan som var det som slet.
Att oljan blir aningen sämre m a p smak och hur tjockflytande den blir när en viss del av fettet faller som kristaller, snöflingor i oljan. Att själv fettsyrorna och sterolerna, som är nyttiga, skulle förstöras är för mig otänkbart så länge temperaturen endast svänger mellan 5 - 25°C. |
Har man oljan i kylen så häller man ju bara ur det man ska ha i maten och sen slänger in den igen i kylan. Dvs vill man ha oljan i kylen så lär inte den lilla stegringen i temperatur som blir när man häller av lite olja påverka smaken på sikt.
Att oljan smakar mindre när den är kall är ju kanske en nackdel men ska man bara ha det att steka i eller baka på det så spelar det ju ingen roll. Ska man smaksätta maten direkt så får man planera lite mer. Förövrigt har jag olivoljan i skafferiet då det inte verkar finnas någon praktisk anledning att ha den i kylen :) |
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 07:58. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)