Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum

Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum (https://www.kolozzeum.com/forum/index.php)
-   Kost & Näring (https://www.kolozzeum.com/forum/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Kroniskt chipsätande skapar en pro-inflammatorisk miljö. (https://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=126805)

King Grub 2009-02-24 19:43

Kroniskt chipsätande skapar en pro-inflammatorisk miljö.
 
Citat:

Relatively high concentrations of acrylamide in commonly ingested food products, such as French fries, potato chips, or cereals, may constitute a potential risk to human health.

The objective of this pilot study was to investigate the possible connection between chronic ingestion of acrylamide-containing potato chips and oxidative stress or inflammation.

Fourteen healthy volunteers (mean age: 35 y; 8 women and 6 smokers of >20 cigarettes/d) were given 160 g of potato chips containing 157 mg acrylamide daily for 4 wk.

An increase in acrylamide-hemoglobin adducts in blood was found in all the study subjects, with a mean of 43.1 pmol · L–1 · g–1 hemoglobin (range: 27–76; P < 0.01) in nonsmokers and 59.0 pmol · L–1 · g–1 hemoglobin (range: 43–132; P < 0.05) in smokers. Concurrently, a significant increase (P < 0.01) in the oxidized LDL, high-sensitivity interleukin-6, high-sensitivity C-reactive protein, and {gamma}-glutamyltransferase concentrations was observed in both smokers and nonsmokers. A significant increase in reactive oxygen radical production by monocytes, lymphocytes, and granulocytes and an increase in CD14 expression in macrophages (P < 0.001) were found after intake of potato chips. Twenty-eight days from the discontinuation of the experiment, the variables under study decreased to some extent. It has been shown also that acrylamide increases the production of reactive oxygen species in isolated human monocyte-macrophages in vitro and decreases the cellular glutathione concentration.

These novel findings seem to indicate that chronic ingestion of acrylamide-containing products induces a proinflammatory state, a risk factor for progression of atherosclerosis.
Am J Clin Nutr. 2009 Mar;89(3):773-7. Chronic intake of potato chips in humans increases the production of reactive oxygen radicals by leukocytes and increases plasma C-reactive protein: a pilot study.

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/89/3/773

Cerberus 2009-02-24 21:51

cereals är flingor va? Musli räknas väl inte till det? Iof några flingor i det är det ju men mest havregryn.

Black Star Abyss 2009-02-24 22:41

Men förbannat också... under hela min tonår har jag ätit chips som en gris. I snitt en påse 300g i veckan under flera års tid. Är man "bortom räddning" vad detta avser då? Dvs får jag leva med "en pro-inflammatorisk miljö" i kroppen?

jwzrd 2009-02-24 22:45

Förbannelse!

Eddie Vedder 2009-02-25 08:47

Citat:

Ursprungligen postat av SH86 (Inlägg 3510456)
Men förbannat också... under hela min tonår har jag ätit chips som en gris. I snitt en påse 300g i veckan under flera års tid. Är man "bortom räddning" vad detta avser då? Dvs får jag leva med "en pro-inflammatorisk miljö" i kroppen?

Säg att du inte menar allvar nu.:confused:

Att överhuvudtaget bli nojjig över såna småsaker riskerar antagligen mer stress för kroppen än ditt tidigare chipsätande.

Agent Cooper 2009-02-25 22:03

Citat:

Ursprungligen postat av Cerberus (Inlägg 3510305)
cereals är flingor va? Musli räknas väl inte till det? Iof några flingor i det är det ju men mest havregryn.

Är inte havregryn flingor nu längre?

Sverker 2009-02-26 07:14

Flingor och flingor, svårt att avgöra.

Jag skulle istället skilja på flingor och gryn med risk för akrylamid eller inte risk för akrylamid.

Akrylamiden bildas vid upphettning i torr miljö med protein ( fri asparginsyra ? ) och stärkelse/glukos.

Jag har inte den blekaste aning hur mycket akrylamid som kan bildas när havrekornen ångbehandlas och valsas till gryn. Min gissning är att mängdeerna blir rätt små.
Jag gissar att mängderna blir större när man valsar majs till cornflakes, men det är bara vilda gissningar. Min gissning bygger på att cornflakes troligen är torrare än havregryn.

gibb 2009-02-26 07:36

Man kanske kunde nominera folk till "Månadens grövsta övertolkning av studier, med därpå följande livsstils-omläggning". Så utser man de tre absolut bästa tolkningarna av en studie (som kommenterande personer givetvis bara läst abstractet av).
Tredje pris kan vara en biobiljett med popcorn och läsk, andra pris en avslappnande massage och första pris en fullständig psykiatrisk utvärdering.

OBS SH86 inte riktat till dig personligen (även om jag tycker att du överreagerar). Men i ganska många trådar här på senare tid, t ex kasein-studien och ja.. i princip alla andra diskussioner om någon studie som utförts, så förekommer det väldigt extrema tolkningar. Fast det är roligt också förstås.

:thumbup:

Frumpish 2009-07-07 20:09

Citat:

Ursprungligen postat av gibb (Inlägg 3512814)
Man kanske kunde nominera folk till "Månadens grövsta övertolkning av studier, med därpå följande livsstils-omläggning". Så utser man de tre absolut bästa tolkningarna av en studie (som kommenterande personer givetvis bara läst abstractet av).
Tredje pris kan vara en biobiljett med popcorn och läsk, andra pris en avslappnande massage och första pris en fullständig psykiatrisk utvärdering.

OBS SH86 inte riktat till dig personligen (även om jag tycker att du överreagerar). Men i ganska många trådar här på senare tid, t ex kasein-studien och ja.. i princip alla andra diskussioner om någon studie som utförts, så förekommer det väldigt extrema tolkningar. Fast det är roligt också förstås.

:thumbup:

bump!

Blev så fruktansvärt matt på min familj som helt tvärt påstår att mättat fett ökar farligt kolesterol, ägg ökar farligt kolesterol och självklart är becel ren magi för kroppen så jag var tvungen å söka på grubs studier för å hitta lite argument, läste denna tråden och kände igen mig på det du skrev gubbi :D var likadan i början :smash:

sumialic 2009-07-07 20:26

Är inte mättat fett dåligt då? Enligt slv så är det väl inte det bästa...


Jaha så denna studien - gällde den havregryn också eller?

jwzrd 2009-07-07 20:32

Men orka bumpa den här tråden när jag sitter med veckans tredje påsjävul i näven.

nyrjoh 2009-07-07 20:39

Citat:

Ursprungligen postat av jwzrd (Inlägg 3761698)
Men orka bumpa den här tråden när jag sitter med veckans tredje påsjävul i näven.

:thumbup: hehe

sumialic 2009-07-07 20:45

Citat:

Ursprungligen postat av sumialic (Inlägg 3761680)
Är inte mättat fett dåligt då? Enligt slv så är det väl inte det bästa...


Jaha så denna studien - gällde den havregryn också eller?

Bäst att citera mig själv så det inte blir missförstånd ang mättat fett. Dåligt var kanske fel ordval som jag byter ut till mindre bra jämtemot omättat och fleromättat.

Frumpish 2009-07-07 20:48

Citat:

Ursprungligen postat av jwzrd (Inlägg 3761698)
Men orka bumpa den här tråden när jag sitter med veckans tredje påsjävul i näven.

*popcorn*

Citat:

Ursprungligen postat av sumialic (Inlägg 3761732)
Bäst att citera mig själv så det inte blir missförstånd ang mättat fett. Dåligt var kanske fel ordval som jag byter ut till mindre bra jämtemot omättat och fleromättat.

Är det inte Slv som fortfarande rekommenderar max 3 ägg om dagen pga det påstås öka halten av de farliga kolesterolet? (Vilket visats i studier att så inte är fallet..)

Eddie Vedder 2009-07-08 05:42

Citat:

Ursprungligen postat av Frumpish (Inlägg 3761738)
Är det inte Slv som fortfarande rekommenderar max 3 ägg om dagen pga det påstås öka halten av de farliga kolesterolet? (Vilket visats i studier att så inte är fallet..)

Rekommendationen är t.o.m. ett om dagen. Baserat på en ogrundad försiktighetsprincip i mina ögon. Kan man rekommendera 6-8 brödskivor om dagen förstår jag inte varför man inte skulle kunna rekommendera 6-8 ägg som ju är överlägset allt bröd ur näringssynpunkt.


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 19:42.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)