![]() |
AGE och karamellisering av kroppen
Jag läste för ett tag sedan boken "Lev bättre längre", skriven av gerontologen Andrew Weil. Mycket av det han skrev var vettigt på alla sätt och vis, och han slaktade rätt så många usla teorier om hur man kan stoppa åldrande.
Men mitt i alltihopa så varnade han för att raffinerade kolhydrater kan leda till "karamellisering" av kroppen, vilket inte kändes så bekant. Det han menade med denna term är att kroppen producerarAdvanced glycation endproducts (AGE) om man moffar snabba kolhydrater. Detta ökar den oxidativa stressen mm, vilket ökar åldrande. Jag är oförmögen att bedöma om detta stämmer. Weil verkar dock veta vad han pratar om. Är det verkligen belagt att mycket snabba kolhydrater snabbar på åldrande - dvs även om man inte blir fet eller får diabetes typ 2? EDIT: Rubriken skulle vara "...av kroppen" |
Ja, typen av både kolhydrat och fett verkar påverka.
http://www.jacn.org/cgi/content/full/24/1/22 Men ännu mer relaterat till kaloriintaget. http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/130/5/1247 |
Citat:
Detta tyder ju på att den där självsvältslivsstilen fungerar som livsförlängningstaktik. Vet du något om Andrew Weil? På baksidan är han på bild och han ser ut som en mysfarbror med jätteskägg. |
Nej, jag känner inte till honom något speciellt, mer än att jag känner igen namnet.
Och det mesta talar väl för att självsvält fungerar till att förlänga livet, även hos människa. Det är ju dock svårt att utföra några kontrollerade studier där; människan lever för länge och kan inte kontrolleras på samma sätt som en råtta i ett labb. Men tittar man på världens 100-åringar, ser man, att dom flesta är smala, t o m tunna, och har ätit lite kalorier, mycket grönsaker, arbetat mycket fysiskt, men utan överdriven psykisk stress. Inga övergödda soffpotatisar i den åldern. |
Diabetesskador helt enkelt. Kroppen omsätter hela tiden sitt protein men när skadorna blir större än förmågan till reparation så kommer blindheten och kallbranden smygande:(
Ska jag vara petig så är karamelisering en pollymerisering av enkla kolhydrater. Glykosilering är en reaktion mellan den reducerande sockerarten ( läs glukos ) och en primär amin ( läs protein ). I kroppen stannar glykosileringen och går inte vidare till amadoriföreningar och brunfärgningsreaktioner eftersom temperaturen är för låg. |
Citat:
|
Maillardreaktioner - vad är oklart?
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Blodsockret !
Vid normalt blodsocker hos en frisk person så sker bara få reaktioner mellan glukos och olika proteiner i kroppen. En person med begynnande diabetes typ 2 har hela tiden högre blodsockernivåer och då sker också en ökning av glukosreaktionerna. |
Jag har fått för mig att det finns mycket AGE i proteinpulver (hade något med låg vattenaktivitet att göra), kommer ihåg att jag läste det nånstans för länge sedan. Ligger den någon fakta bakom påståendet?
|
Citat:
|
Citat:
Vassleproteinkoncentrat innehåller mycket mindre mjölksocker än mjölkpulvret. Mängderna är ca 10 % av proteininnehållet. Alltså bildas mycket mindre brunfärgningsprodukter under spraytorkningen och lagringen. |
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 17:19. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)