Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum

Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum (https://www.kolozzeum.com/forum/index.php)
-   Kost & Näring (https://www.kolozzeum.com/forum/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Rött kött och cancer (https://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=103956)

Rhino 2007-11-09 08:27

Rött kött och cancer
 
Starkare koppling mellan konsumtion av rött kött och cancersjukdomar:

Från dagens SVD: (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_577387.svd)

Citat:

Världscancerfonden uppgraderar varningen för rött kött till högsta nivån och avråder helt ifrån alla processade charkvaror, som korvar och pastejer. Budskapet är att äta mindre än 500 gram tillagat rött kött i veckan.
Citat:

Slutsatserna dras av 22 av världens ledande experter på kost och cancer i rapporten Food, nutrition, physical activity, and prevention of cancer. Den tidigare utgåvan kom 1997 och blev blytung referenslitteratur på myndigheter och universitet runt om i världen.

Under fem år har experterna granskat sammanlagt 7000 forskningsrapporter som sträcker sig tillbaka till 1960-talet. Arbetet har noga följts av Världshälsoorganisationen, WHO, Unicef och andra tunga FN-organ.

Den största nyheten är att en sammanvägning av 86 stora studier visar att risken för tjock- och ändtarmscancer är 30 procent större för dem som äter mest rött kött, jämfört med dem som äter minst. Lika övertygande är bevisen för riskerna med processade charkvaror, ett problem som lyftes fram förra året i en studie på Karolinska institutet.

King Grub 2007-11-09 08:35

Charkvaror som kassler och kokt/rökt skinka och kalkon till exempel, uteslöt jag helt för flera år sedan. Jag har länge ansett att bevisen för en kraftig cancerkoppling är överväldigande.

Undantag gör jag för julmaten.

J de Koof 2007-11-09 08:38

Shit!:(

En granskning av 7000 rapporter är svår att vifta bort...

/J

Tolkia 2007-11-09 08:50

Citat:

Ursprungligen postat av King Grub (Inlägg 2626604)
Charkvaror som kassler och kokt/rökt skinka och kalkon till exempel, uteslöt jag helt för flera år sedan. Jag har länge ansett att bevisen för en kraftig cancerkoppling är överväldigande.

Uteslöt du rökta charkvaror, eller är det bara en slump att det är dessa du råkar nämna?

F.ö. är resultatet intressant. Jag undrar dock om man, när man jämför gruppen som konsumerar mest med den som konsumerar minst inte också får med viss effekt av andra ätmönster, inte minst effekten av överkonsumtion av lite av varje (jag tror att det är svårt att helt få bort den, även om man korrigerar för fan och hans moster). Det är ju inte en helt ovanlig teori att överkonsumtion av energi generellt leder till mer sjukdomar på sikt. Coloncancer är väl, om jag inte tar helt fel, en cancerform med viss "vällevnadskoppling" (obs. att jag inte dissar rapporten, utan spekulerar vidare).

Yucko 2007-11-09 09:03

Leverpastej ingår också i den kategorin. Det som är så gott :(

King Grub 2007-11-09 09:04

Citat:

Ursprungligen postat av Tolkia (Inlägg 2626620)
Uteslöt du rökta charkvaror, eller är det bara en slump att det är dessa du råkar nämna?

Charkvaror i allmänhet. E250. Det finns ingen säker nedre nivå för intag.

3eo 2007-11-09 09:33

Citat:

Ursprungligen postat av King Grub (Inlägg 2626638)
Charkvaror i allmänhet. E250. Det finns ingen säker nedre nivå för intag.

Vad för pålägg finns det då som är hyffsat nyttiga om man ska ta bort rökta charkvaror, leverpastej etc`?.

Eddie Vedder 2007-11-09 09:41

Citat:

Ursprungligen postat av 3eo (Inlägg 2626674)
Vad för pålägg finns det då som är hyffsat nyttiga om man ska ta bort rökta charkvaror, leverpastej etc`?.

Kokt skinka, mjukost, hårdost, tofu, keso m.m. Samtliga goda och bra.:)

Scratch89 2007-11-09 09:43

Citat:

Ursprungligen postat av Eddie Vedder (Inlägg 2626688)
Kokt skinka, mjukost, hårdost, tofu, keso m.m. Samtliga goda och bra.:)

Citat:

Ursprungligen postat av Grubben
kokt/rökt skinka

What? :D

Gädda 2007-11-09 09:46

Köttfärs räknas inte som rött kött va? Det äter jag fem dagar i veckan så det vore träligt.

Eddie Vedder 2007-11-09 09:50

Citat:

Ursprungligen postat av Scratch89 (Inlägg 2626690)
What? :D

Oj missade den. Trodde enbart det handlade om rökta charkuterivaror.

King Grub 2007-11-09 09:53

Citat:

Ursprungligen postat av Gädda (Inlägg 2626695)
Köttfärs räknas inte som rött kött va?

Det är klart det gör.

Scratch89 2007-11-09 09:55

Citat:

Ursprungligen postat av Eddie Vedder (Inlägg 2626701)
Oj missade den. Trodde enbart det handlade om rökta charkuterivaror.

Det trodde jag med, jag fick läsa om artikeln för att se att det inkluderade vanligt kött. Tråkigt tycker jag, det är en av mina stapelvaror, och för ett tag sedan så var det bara charkuterivaror som var på tapeten, vad jag kan minnas.

mini 2007-11-09 10:02

500 gram är inte mycket. Dags att se över sina kostvanor.

King Grub 2007-11-09 10:05

Det är nog inte riktigt samma mekanismer bakom risken vad gäller tillagat kött i allmänhet och charkprodukter i alla fall. Och man rekommenderar ju inte att man upphör helt med köttätandet i allmänhet, som tur är. Kött är ett värdefullt livsmedel näringsmässigt på andra sätt. Men charkrekommendationerna går inte att ta miste på: nolla intaget.


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 07:09.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)