![]() |
Tonfisk i olja eller vatten?
Under träningsdagarna brukar jag stoppa i mig en burk tonfisk i sojaolja (ja, det går ner med ett glas mjölk vid sidan om) om jag anser att den vanliga kosten inte har levt upp till protein-kraven.
Vad jag undrar nu är vilka fördelar respektive nackdelar de olika alternativen, vatten och olja, har. :confused: |
nackdelen med olja är att det är mycket fett
logiskt nog |
Citat:
|
Citat:
|
Jag tycker det är för mycket omega-6 i sojaolja, skulle föredra någon annan sort med mer omega-9 (rapsolja till exempel).
|
Nackdelen med olja är att det är så jävla äckligt och slemmigt.
|
Köp tonfisk i vatten, häll ut den och tillsätt en nyttigare olja?
|
Citat:
:) |
Citat:
Det är aldrig bra att äta för mycket fleromättat fett och då blir rapsolja med den omättade fettsyran oljesyra ( vilken är en Omega-9-fettsyra ) bästa alternativet. |
De är också en högre proteinhalt i tonfisk i olja, de skiljer bara ca 10 kalc mellan vatten och olja.. :)
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
hear hear! |
Citat:
Dessutom undrar jag hur mycket omega-3 som egentligen överlever i sojaolja som raffineras vid hög temperatur... Kallpressad soja innehåller nog en del omega-3, men den som används industriellt är nog den billigaste (och sämsta) sorten. |
1. Jag hade fel om proportionerna. Soja innehåller 56 % linolsyra, Omega-6 och 8 % linolensyra, Omega-3. Proportionerna blir
7 : 1 vilket fortfarande är en bra balans. 2. All linolensyra överlever raffineringen. Skulle den inte göra det så skulle sojaoljan smaka vidrigt. 3. Att sojaolja kan vara ett bra alternativ är för de som äter en lågfettdiet. |
Citat:
|
Köp tonfisk "färsk" från fiskbilen, stek med smör?
|
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Visst är linolja och sojaolja känsligt. Efter raffineringen, efter det att du öppnat förpackningen. Under hela raffineringen finns det inget syre närvarande och det finns inget annat heller som kan angripa den känsliga linolensyran. Är rapsfröna och sojabönorna värmebehandlade innan de pressas så är alla lipaser denaturerade och kan inte börja hydrolysera fettet till känsliga fria fettsyror. Kallpressad och oraffinerad låter ju fint, och fungerar ifall man vill ha extra jungfrulig olivolja. I alla andra fall är det inte lämpligt eftersom det känsliga fettet tar stryk |
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 06:25. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)