![]() |
protein räknas in som kcal? tanke
Fick en skum tanke när jag åt frukost i morse. Protein ska ju i första hand inte användas som energi utan som "byggnadsstenar", så egentligen borde man inte räkna in proteinet som KCAL i sina beräkningar.
Antar att jag är ute och snurrar i vildmarken?:smash: |
Citat:
200 x 365 / 1000 = +73 kg / år |
Citat:
|
Citat:
|
Protein innehåller energi. Om kroppen behöver energi, så tar den det från proteinet. Sedan vet jag inte riktigt hur fördelningen går till när man ligger på överskott.. men kroppen har väl inget val än att ta upp energin om dess andra funktioner är fyllda?
|
Ljuva minnen från när man var nybörjare :D
|
Citat:
|
Citat:
Så har jag förstått det hela väldigt kortfattat. Rätta gärna om jag har fel. Brukar inte vilja uttala mig om sådant jag inte är 100 på, så ta det med en nypa salt, men är rätt säker... Tapeworm |
Citat:
|
Merparten av proteinet du äter oxiderar.
|
Du snuddar på någonting viktigt TS.
Det är att viktuppgång i sig är irrelevant. Det är andelen fett och muskler som räknas. Och därför är kcal-intag i sig inte indikativt för vilken slags viktuppgång som blir resultatet av ett kcal-överskott. Majoriteten av ditt proteinintag blir till glukos via glukoneogenes i levern. |
Rätta mig om jag har fel men energi ligger lagrad i proteinets bindningar och frigörs när proteinet bryts ner till aminosyror i kroppen vore väl den mest logiska förklaringen här.
|
Fel.
Peptid-bindningen öppnas av enzymer och varken tar eller ger energi. Det som kostar energi är syntesen när man sätter ihop ett protein av olika aminosyror. När vi omsätter kolhydrater och fett till energi bildas ett antal organiska syror på vägen fram till koldioxid och vatten. Sätt på en ammoniak och vi får en amino-syra.. Att sätta på eller plocka av ammoniak från en organisk syra kostar heller ingen energi. Alltså är det mycket lätt för en cell att bygga upp eller bryta ned en aminosyra bara det finns en organisk syra ( kolskelett ) och ammoniak i form av en aminogrupp bundet till glutamin. Du får söka och läsa om ureacykeln. |
Hmm, jag har köpt en burk fria aminosyror här men ingen kcal per 100 g någonstans på burken. Hur mycket kan jag räkna med att det finns energimässigt ungefär per 100 g? Det är alla aminosyror man kan tänka sig.
Tack på förhand |
Citat:
EAA/BCAA brukar dock ligga runt 95-98 gram protein per 100 gram torrvara. 95*4=380 kcal. Sen som alltid, varför har du köpt något du inte vet vad det är? |
Citat:
Nu står det till min besvikelse att jag bara får skopa i mig tre skopor om dagen...jag tänker överdosera till det dubbla minst men det är väl inget problem va? Synd bara att de ha slängt i så förbannat med artificiellt sötningsmedel, smaken är sötare än saft med den obehagliga bismaken av aspartam. |
Du är alltså molekylärbiolog och kan inte komma fram till om det är något problem att äta mer protein i pulverform eller inte, okay I guess.
|
Nej det är korrekt att jag inte Vet men tack för svaret...som jag förstår på ditt något ironiska svar så är det ok.
Glömde förresten att berätta att det var så tråkigt att käka kött och ost för att komma upp i 2g per kg kroppsvikt att jag köpte lite genväg. |
Citat:
|
Nej Sheo, det går ganska automatiskt med den appen jag provar just nu "ShapeUp". Såg förresten att aminosyror fanns med där och ville mest fråga här för att bekräfta de siffrorna. Jag borde ligga på 175 g per dag men har svårt att komma över 155 g per dag. Omkring 155 g verkar vara en magisk gräns...nu är ju 155 g långt över 1,5 g per kg vilket också är godkänt men liiite opti-tänk kommer alltid smygande.
Min förhoppning är att kunna äta mer pasta, ris och potatis utan att spräcka kcal-gränsen förövrigt. |
Citat:
|
Jo precis...därav inköpet. Men tack iaf.
|
Citat:
Det är tvärtom rätt svårt att inte komma upp i 2 g / kg kroppsvikt om man äter mycket mat. |
Citat:
|
Citat:
Visst är det så. Sen kan man fråga sig om de med låg ämnesomsättning även har en lägre proteinomsättning? Isåfall kanske proteinbehovet där är sänkt? Vild spekulering! |
Citat:
Citat:
Intressant är också om det inte kan vara så som Sniggel säger lata människor som inte gör av med så mycket energi, om vi inte kräver lite mindre energi i form av protein också? |
Sheo. Men om den största delen protein omvandlas till energi, så är ju ett högt proteinintag ganska onödigt? Då det mesta inte används till återuppbyggnad utan bara som ren energi. Då borde man väl likväl kunna ligga lägre på proteinet och högre på kolhydraterna?
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Antar att kroppen inte fungerar så, därför jag undrar. :) |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Det skulle ju som jag ser det lika gärna kunna vara så att ett högre intag av protein ger en i medeltal högre koncentration av aminosyror i blodet och därmed högre signalering till muskelanabolism. |
Citat:
Proteinnivån är på sidan 14-15 (http://www.rf.se/ImageVault/Images/i...ltHandler.aspx). Undrade bara egentligen varför man skulle ha ett högt proteinintag om inte allt användes till muskeluppbyggnad. Och absolut, jag har näst intill inga kunskaper inom ämnet. Spekulerar helt vilt bara. |
King Grub länkade till en bra artikel där de visar på att mellan 1,5-2 g per kg kroppsvikt är optimalt.
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=196507 |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Absolut, det går säkert. Han berättade till och med att det var "tropisk smak" innan jag betalade. Jag frågade om den var drickbar och han som jobbade där tyckte det. För mig är den dock väldigt mycket för söt och jag ska dricka den kanske 6 ggr om dagen. 1 skopa i 3 dL vatten gör vattnet väldigt söt så jag kan inte dra i 2 skopor i samma glas heller.
Får kanske gå och köpa en ny burk som du säger. Tack |
Citat:
|
Citat:
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 04:34. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)