handdator

Visa fullständig version : råa ägg


Niclaaas
2003-04-09, 21:28
är näringsvärdet samma på råa ägg som på kokta/stekta? går det lika bra att bara svepa dom?

:eating:

Action
2003-04-09, 21:34
Proteinet ska inte tas upp lika bra om äggvitan är okokt..

Niclaaas
2003-04-09, 21:35
fan.......det är ju så mycket enklare :(

tack för ett snabbt svar!

liQ
2003-04-10, 05:55
Det sägs också att bättre äta de råa,för de innehåller de mer aminosyror..

Sverker
2003-04-10, 06:17
I äggvitan finns ett protein som binder B-vitaminet Biotin mycket hårt, så hårt att kroppen inte tar upp biotinet i maten.

Genom att koka eller steka ägget så denatureras detta protein och Biotinet blir åter tillgängligt för oss.
Risken för Biotinbrist är minimal eller nästan obefintlig men varför chansa ?

Större risk är att man kan bli smittad av salmonella av råa ägg.
Därför är det mycket lämpligt att koka ägget !

Kokar man ägget minst 3 min, bättre 7-8 minuter, så undviker man riskerna och aminosyrorna i proteinet är fortfarande opåverkade.

Det är alltså en utmärkt ide´att äta kokta ägg.

z_bumbi
2003-04-10, 08:14
Jag som just blandade i två ägg i morgondrinken... :(

:D

Grahn
2003-04-10, 08:23
Kokta ägg är dessutom ypperliga att ta med sig och äta. :)

Haggstar
2003-04-10, 09:07
Är det något som går "paj" då om man steker dem? :eating: Äggviteomelett = :thumbup:

Sverker
2003-04-10, 10:27
Nej, egentligen inte.
Ifall du får i dig 98 % eller 92 % av proteinet från äggvitan är inget du någonsin kommer att märka.

Att aminosyror förstörs vid stekning och bildar en brun stekyta är inte avgörande för oss som äter flera hundra gram protein per dag utan viktigt vid katastrofhjälp till svältande barn eller de sista veckorna av en tävlingsdiet med begrännsat proteinintag och hård stress.

Den hårda, bruna stekytan man får när man steker är mycket god men blir samtidigt förluster av känsliga aminosyror.
Det är ffa de begrännsande aminosyrorna lysin och cystein som förstörs men det är inte många % utan smällar man får ta:D

Wilson
2003-04-10, 11:02
Sverker = :bow:

feldtarn
2003-04-10, 16:17
faan nu vart jag sugen på ägg... rusar till köket:D

Lärorik tråd oxå:thumbup:

Fartman
2003-04-10, 18:42
Omelett = :hbang:

speciellt om man slänger på lite ost och annat gott!