Visa fullständig version : råa ägg
Niclaaas
2003-04-09, 21:28
är näringsvärdet samma på råa ägg som på kokta/stekta? går det lika bra att bara svepa dom?
:eating:
Proteinet ska inte tas upp lika bra om äggvitan är okokt..
Niclaaas
2003-04-09, 21:35
fan.......det är ju så mycket enklare :(
tack för ett snabbt svar!
Det sägs också att bättre äta de råa,för de innehåller de mer aminosyror..
I äggvitan finns ett protein som binder B-vitaminet Biotin mycket hårt, så hårt att kroppen inte tar upp biotinet i maten.
Genom att koka eller steka ägget så denatureras detta protein och Biotinet blir åter tillgängligt för oss.
Risken för Biotinbrist är minimal eller nästan obefintlig men varför chansa ?
Större risk är att man kan bli smittad av salmonella av råa ägg.
Därför är det mycket lämpligt att koka ägget !
Kokar man ägget minst 3 min, bättre 7-8 minuter, så undviker man riskerna och aminosyrorna i proteinet är fortfarande opåverkade.
Det är alltså en utmärkt ide´att äta kokta ägg.
Jag som just blandade i två ägg i morgondrinken... :(
:D
Kokta ägg är dessutom ypperliga att ta med sig och äta. :)
Haggstar
2003-04-10, 09:07
Är det något som går "paj" då om man steker dem? :eating: Äggviteomelett = :thumbup:
Nej, egentligen inte.
Ifall du får i dig 98 % eller 92 % av proteinet från äggvitan är inget du någonsin kommer att märka.
Att aminosyror förstörs vid stekning och bildar en brun stekyta är inte avgörande för oss som äter flera hundra gram protein per dag utan viktigt vid katastrofhjälp till svältande barn eller de sista veckorna av en tävlingsdiet med begrännsat proteinintag och hård stress.
Den hårda, bruna stekytan man får när man steker är mycket god men blir samtidigt förluster av känsliga aminosyror.
Det är ffa de begrännsande aminosyrorna lysin och cystein som förstörs men det är inte många % utan smällar man får ta:D
feldtarn
2003-04-10, 16:17
faan nu vart jag sugen på ägg... rusar till köket:D
Lärorik tråd oxå:thumbup:
Omelett = :hbang:
speciellt om man slänger på lite ost och annat gott!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.