Visa fullständig version : bröd med fyra sädesslag
Hej
Har i jakten på schysta mellanmål med kolhydrater med lågt GI sett att Paulun på sin hemsida (http://www.paulun.com/tb.php) skriver att bröd med fyra sädesslag har GI på 64! Är det någon som har en bra förklaring på varför just detta bröd skulle ha så lågt GI jämfört med andra brödsorter. Mjölet är väldigt likt vanligt vetemjöl och det består inte av några hela korn.
Någon som känner att de kan reda ut det här för mig?
/
Eric
King Grub
2003-04-06, 15:19
Då har du nog tittat på fel bröd. Riktigt fyrkornsbröd är fullproppat med hela korn och säljs i vacuumförpackade halvkilosförpackningar, skivat och klart:
http://www.netxtra.se/nx/images/products_large/4102180001733.jpg
Originally posted by King Grub
Då har du nog tittat på fel bröd. Riktigt fyrkornsbröd är fullproppat med hela korn och säljs i vacuumförpackade halvkilosförpackningar, skivat och klart:
http://www.netxtra.se/nx/images/products_large/4102180001733.jpg
Klicka här (http://www.paulun.com/tb.php), välj sedan Glykemiskt index. Där står det:
Livsmedel_____________GI
Bröd från fyra sädeslag__64
King Grub
2003-04-06, 15:29
Ja just det, och det är sådant bröd som i bilden ovan. Innehåller massor av hela korn från fyra sädesslag och surdeg, så det är inte konstigt alls att det har ett GI på under 70.
Ja, brödet som du visar på bilden heter flerkornsbröd.
Det bröd som Paulun skriver har GI på 64 heter bröd från fyra sädeslag. Menar du att det vanliga mjölet som heter "4 sädesslag, lantbrödsmjöl" inte har någonting med brödet som heter bröd från fyra sädeslag att gära?
http://w1.873.telia.com/~u87324967/4_sadesslag.JPG
King Grub
2003-04-06, 15:48
Originally posted by eric
[B]Ja, brödet som du visar på bilden heter flerkornsbröd.
Det bröd som Paulun skriver har GI på 64 heter bröd från fyra sädeslag. Menar du att det vanliga mjölet som heter "4 sädesslag, lantbrödsmjöl" inte har någonting med brödet som heter bröd från fyra sädeslag att gära?
Japp, det är precis vad jag menar. Han menar det bröd som är bakat på hela korn från fyra sädesslag och surdeg. Jag tror inte Kungsörnen är inblandade överhuvudtaget. ;)
Originally posted by King Grub
Japp, det är precis vad jag menar. Han menar det bröd som är bakat på hela korn från fyra sädesslag och surdeg. Jag tror inte Kungsörnen är inblandade överhuvudtaget. ;)
Nej det tror inte jag heller men det är ganska konstigt att han inte skriver något om hur stor andel hela korn det ska vara.
Tack för hjälpen
King Grub
2003-04-06, 15:54
Originally posted by eric
Nej det tror inte jag heller men det är ganska konstigt att han inte skriver något om hur stor andel hela korn det ska vara.
Tack för hjälpen
Jag antar att han går efter det köpta, färdigbakade brödet, och inte någon deg som man blandar ihop själv. :)
Nån som vet ungefär hur mycket hela korn det minst bör vara när man bakar bröd?
Man brukar ju säga att bröd bakat på surdeg och hela korn är nyttigast. Det är ju lite skillnad om man har en msk eller flera dl hela korn till en deg.
Har aldrig bekymmrat mig om GI när det gäller bröd faktiskt.
Proteinet i pålägget sänker ju samtidigt GI.
Det är ju alltid gott att hälla kokande vatten på hela korn ( skålla, eller helt enkelt förklistra stärkelsen ). Detta gör brödet mindre smuligt och att det inte torkar så fort. Håller sig färskt flera dagar faktiskt. Går lika bra att skålla grahamsmjöl.
Nackdelen är ju att kolhydraterna blir snabbare.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.