Visa fullständig version : Hemmagjord musli
Provade och göra egen musli. Den blev väldigt krispig *drool*
Den stora fördelen att man kan skippa sockret
3 dl havregryn
2 dl råggryn
1-1,5 dl vatten
1 msk rapsolja
1/2 tsk salt
1 tsk kanel
175-200 grader i 30-40 minuter
Glöm inte att ta ut plåten emellanåt och blanda om så rostningen blir jämn.
Efter rostningen kompletterar jag muslin med lite hackade hasselnötter och mandlar samt russin .
Det måste jag prova.. havregrynsgröt och råa havregryn kan bli drygt i längden :D
Sir Klabbe
2007-06-28, 12:59
Provade och göra egen musli. Den blev väldigt krispig *drool*
Den stora fördelen att man kan skippa sockret
3 dl havregryn
2 dl råggryn
1-1,5 dl vatten
1 msk rapsolja
1/2 tsk salt
1 tsk kanel
175-200 grader i 30-40 minuter
Glöm inte att ta ut plåten emellanåt och blanda om så rostningen blir jämn.
Efter rostningen kompletterar jag muslin med lite hackade hasselnötter och mandlar samt russin .
Skulle vara en fördel om du berättade mer hur man skulle göra?
Skulle vara en fördel om du berättade mer hur man skulle göra?
Tillsätt alla ingredienser i en skål och blanda.
Låt stå en stund så att grynen sväller.
Lägg ut blandningen på en plåt och in i ugnen.
Ta ut plåten var 10:e minut och rör om.
Dela på eventuella grynklumpar som bildats
Vill man ha muslin söt kan man givetvis tillsätta 1-3 msk farinsocker
Jag tar en teflonkastrull och häller tillräckligt med rapsolja, så att det täcker botten.
Strö solrosfrön, pumpakärnor eller annat gott i ett tunnt lager.
I en burk brukar jag blanda kruskakli med linfrön (50/50) och strör sedan i 1 dl av denna blandning i kastrullen
Därefter häller jag i ca 3-4 dl havregryn
Kan smaksätta med olika skvättar av saftkoncentrat eller tex, Kakao, Proteinpulver, Kanel, Kardemumma eller det man tycker är gott.
Ibland till och med pulverkaffe.
Häller över ca 1-2 dl vatten, på med locket och låt det stå på plattan i ca 10-15 minuter. Tills man luktar att det hela börjar att rostas.
Rör runt och se till att allt ser lite fuktigt ut, annars tillsätt några droppar vatten till och på med locket.
Ca 2 minuter innan jag skall äta stänger jag av spisen och tar av locket på kastrullen, så att det hela blir lite krispigt.
Man kan tärna i ett äpple, frukter eller äta det som det är.
Smakar himmelskt gott, ungefär som det krispiga skalet på en smulpaj.
Brukar faktiskt förbereda allt kvällen innan, så när man vaknar är det bara att sätta på spisen och gå in i badrummet...
Enjoy...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.