handdator

Visa fullständig version : Vad är det för vätska som utsöndras?


Bamse
2003-03-29, 10:44
Snabb fråga:

När man ger köttfärs en omgång i stekpannan dröjer det inte länge innan det börjar utsöndras en del... vätska! Ibland blir det ganska mycket till och med!

Min fråga är således: Vad är detta för vätska? Vatten? (det liknar ju vatten i alla fall) Fett? Protein? Eller en blandning av allt?

Är man korkad om man häller bort detta "överflöde"?

/Bamse - som tydligen sov på hemkunskapen

Greenman
2003-03-29, 10:57
det kallas köttsaft, den bestär främst av vatten, man kan minska den mängd vätska köttet tappar genom att inte steka kallt kött, om man tar ut köttet ur kylen nån timme innan man ska steka det.
Har för mig köttsaftens uppbyggnad är ganska lik blodplasman, dvs vatten, äggviteämnen mineraler etc

ivandrago
2003-03-29, 21:30
köttfärsen brukar jag låta ligga i pannan tills köttsaften dunstat/sugits upp.. men när jag steker lövbiff brukar jag hälla bort skiten.. blir så jävla mycket , och när det koagulerar ser det inte så trevligt ut :(

Nils
2003-03-30, 18:27
Dunstat det då var det köttsaft och dumt att slå bort.
Dunstar det inte så var det fet köttfärs som gett ifrån sig fett, som kan vara bra att slå bort.
Nils

Åse Columbus
2003-03-31, 15:13
saltar man biffarna så tenderar det att sippra mindre...