handdator

Visa fullständig version : Hur håller ni lågt intag av protein?


MrBulk
2007-05-22, 23:58
Jag håller på att planera om mitt matschema och har tänkt att sänka mitt protein-intag till max 2g/kg men har extremt svårt att hålla det så lågt, hur bär ni er åt ni som gör?
Jag behöver ytterligare 300+ kcal men inte ett gram mer protein eller fett.
Enda proteintillskotten jag tar är 30g Rapid Hydro innan träning och 20g sloow innan jag ska sova.

Förutom tonfisken till lunch så äter jag 250g kvarg 1h efter träning och ytterligare 250g kvarg 3h efter träning. (jag tränar på morgonen). Det är dom stora proteinkällorna jag får i mig. Dom känns väldigt nödvändiga så jag har svårt att stryka en källa.

Är det nån som kan ge mig tips eller en lösning.

regus
2007-05-23, 01:40
Skär ner på proteinkällorna. Ta en mindre portion kvarg etc.

1+1 är 2

Eddie Vedder
2007-05-23, 03:42
Så svårt kan det inte vara. Skär ner med proteinkällorna på tallriken och ha mer potatis och ris exempelvis, relativt proteinfattiga livsmedel. Dessutom kan du ersätta med mer fett också, istället för 250 gram torsk så kör du 125 gram makrill i tomatsås t.ex.

Sen känns ju kvargen ganska självklar. Ta t.ex. en halv burk tillsammans med en frukt två gånger istället för två burkar.

Apos78
2007-05-23, 11:17
Varför försöka sänka proteinintaget men ändå behålla kvargen och proteindrinken innan kvällen? Spara proteinkällorna i maten och ta bort eventuell drink istället. Med livsmedel kommer också andra näringsämnen som är välbehövliga.

MrBulk
2007-05-23, 11:37
Om jag halverar kvargen, tar 125g 1h efter träning och 125g 3h e.t , eller så kanske jag kan ta 250g 1h e.t och skippa intag 3h e.t, så har jag kommit ner till 2g pro/kg och 1g fett/kg men saknar 400 kcal för att komma upp till lagom kcalintag för bulk.
Byter jag ut kvargen mot en smaksattkvarg så kommer jag upp till lagom dagligt kcalintag fast då är det socker som har gjort att jag kommer upp till rätt kcalmängd.

Kanske är jäkligt svårt att ge tips/råd när man inte ser listat allt jag äter på en dag.

Men tack ändå.

Apos78
2007-05-23, 12:19
Om du vill ligga på 2g/kg för protein och 1g/kg för fett så är det inte så mycket att göra än att fylla ut med KH. Kanske inte rent socker då utan förslagsvis ett par frukter eller något annat innehållande en del näring.

MrBulk
2007-05-23, 12:26
Precis, 300kcal i kolhydrater som inte innehåller varken fett eller protein, jag äter redan 3 frukter / dag. Skulle ju kunna äta fler frukter men det blir en jäkla massa frukter / dag isåfall, 5-7st.

Jag får fundera ut nåt.

Handcuff
2007-05-23, 12:30
Juice eller bröd? Brukar jag fylla ut med om jag legat lite väl lågt på kolhydrater en dag :)

Cerberus
2007-05-23, 12:57
Precis, 300kcal i kolhydrater som inte innehåller varken fett eller protein, jag äter redan 3 frukter / dag. Skulle ju kunna äta fler frukter men det blir en jäkla massa frukter / dag isåfall, 5-7st.

Jag får fundera ut nåt.

godis gjort med socker som huvudingrediens, ahlgrens bilar, nappar, sega råttor, skumbananer...

innehåller inget nyttigt öht och väldigt lite fett och protein. Annars är det väl att dra i dig en kolhydratsdrink om fruktos är din fiende.

MrBulk
2007-05-23, 13:25
godis gjort med socker som huvudingrediens, ahlgrens bilar, nappar, sega råttor, skumbananer...

innehåller inget nyttigt öht och väldigt lite fett och protein. Annars är det väl att dra i dig en kolhydratsdrink om fruktos är din fiende.

Gå och köpa samt äta 85g godis / dag, nja då är nog 80g Fast carbs bättre.

MrBulk
2007-05-23, 13:28
Jag kom på nu att jag skulle kunna köpa dom små tonfiskburkarna och äta till lunch, såg nu att jag får i mig totalt 50g protein till lunch :em:

Trance
2007-05-23, 13:40
Varför vill du minska på proteinet?

Gpajpen
2007-05-23, 14:12
juiceeee!

Zakath
2007-05-23, 14:13
Varför vill du minska på proteinet?

För att det är överflödigt och dyrt förmodligen?

tp_88
2007-05-23, 14:42
Precis, 300kcal i kolhydrater som inte innehåller varken fett eller protein
Hela din värld går i kras om du t.ex. äter knappa 100g ris och får i dig 7g protein och 1g fett eller? :)

nutz
2007-05-23, 15:54
Vad tror du att det kan göra för praktiska skillnader? Säg att du äter 185 gram protein istället för 180 gram.

MateFeedKillRepeat
2007-05-23, 17:04
Asså 2g/kg kroppsvikt är bara rekommenderade värden, ta inte så hårt på sånt. Sen annars så får du helt enkelt gå upp 5-10kg så kan du äta mera proteiner utan att oroa dig, hur du nu kan göra det, vad ska hända liksom.

Fartman
2007-05-23, 17:24
Spela roll om det blir lite mer protte eller fett än vad du tänkt dig.. hade jag varit dig hade jag fyllt upp dom där 300kcal med en arraksboll till eftermiddagskaffet, dom brukar ligga kring en 300kcal om jag inte minns fel. ;)

Alltså, vad jag vill ha sagt att det är inte så djävla noga om lite av dagens energi kommer från snask så länge basen är bra.

BigForre
2007-05-23, 17:59
Strunta i kvargen och tonfisken, vipps så var det problemet löst (Ersätt med potatis och dyl tills önskat energiintag är uppnått). Förstod nog inte riktigt prolemet, eller hur man kan lyckas göra det till ett problem, någon som vill förklara?

morbido
2007-05-31, 21:11
Jag håller på att planera om mitt matschema och har tänkt att sänka mitt protein-intag till max 2g/kg men har extremt svårt att hålla det så lågt, hur bär ni er åt ni som gör?
Jag behöver ytterligare 300+ kcal men inte ett gram mer protein eller fett.
Enda proteintillskotten jag tar är 30g Rapid Hydro innan träning och 20g sloow innan jag ska sova.

Förutom tonfisken till lunch så äter jag 250g kvarg 1h efter träning och ytterligare 250g kvarg 3h efter träning. (jag tränar på morgonen). Det är dom stora proteinkällorna jag får i mig. Dom känns väldigt nödvändiga så jag har svårt att stryka en källa.

Är det nån som kan ge mig tips eller en lösning.


Jag har motsatt problem. Jag är extremt proteinkänslig och käkar papaya tabletter för att smälta proteinet i magen. Men om jag bara räknar proteinkällor med hög bv blir det något ägg, 2 protein shakes ( 20-25g/st ) och en gainomax per dygn. Och proteinet i dessa blir c.a 80g. Och jag väger 70kg. Käkar jag mer pajjar magen ur totalt.
Hur skall jag göra?
Men det du skriver att du äter blir det ju 20g+30g+kvargen (30g+30g ) och tonfisk?? 110g utan tonfisken. Då kan du ju inte väga så mycket? Eller hur räknar man????

Handcuff
2007-05-31, 21:12
Jag har motsatt problem. Jag är extremt proteinkänslig och käkar papaya tabletter för att smälta proteinet i magen. Men om jag bara räknar proteinkällor med hög bv blir det något ägg, 2 protein shakes ( 20-25g/st ) och en gainomax per dygn. Och proteinet i dessa blir c.a 80g. Och jag väger 70kg. Käkar jag mer pajjar magen ur totalt.
Hur skall jag göra?
Men det du skriver att du äter blir det ju 20g+30g+kvargen (30g+30g ) och tonfisk?? 110g utan tonfisken. Då kan du ju inte väga så mycket? Eller hur räknar man????

Du ska räkna på allt protein. Inte bara det med högst BV.

morbido
2007-05-31, 21:36
Du ska räkna på allt protein. Inte bara det med högst BV.

jag läste i b&k tidningen för något år sedan att man inte skulle göra det. Bara protein från ägg, kött, mjölk o.s.v. skulle räknas. Tycker det låter lite mycket. Fan, dra i sig 200g fullvärdigt protein när man vägen 100 kg känns som att njurarna och magen skulle pajja fort. Och då har man inte räknat det som finns i gröt, pasta m.m.

machine gun
2007-05-31, 22:04
Jag är extremt proteinkänslig och käkar papaya tabletter för att smälta proteinet i magen.

Vad är det för tabletter? För att de ska kunna hjälpa till med proteinnedbrytningen måste det vara proteinspjälkande enzym. Innehåller papaya verkligen såna? Och om det nu gör det är risken nog ganska stor att dessa denaturerar i magsäcken och inte gör någon vidare nytta. Kan man inte bryta ned protein har man ganska allvarliga ämnesomsättningsproblem, är troligtvis riktigt sjuk och bör få hjälp av en läkare, det är ingenting man kan lösa på egen hand.

Handcuff
2007-05-31, 22:07
jag läste i b&k tidningen för något år sedan att man inte skulle göra det. Bara protein från ägg, kött, mjölk o.s.v. skulle räknas. Tycker det låter lite mycket. Fan, dra i sig 200g fullvärdigt protein när man vägen 100 kg känns som att njurarna och magen skulle pajja fort. Och då har man inte räknat det som finns i gröt, pasta m.m.

Man ska inte tro på allt man läser...som du säger så läste du det för några år sedan i B&K. Det har presenterats ganska många lustigheter (och bra saker) under årens lopp.

norsk_gadd
2007-05-31, 22:10
Man ska inte tro på allt man läser...som du säger så läste du det för några år sedan i B&K. Det har presenterats ganska många lustigheter (och bra saker) under årens lopp.

En av lustigheterna som dock aldrig publicerats och som inte stämmer är att ett högt proteinintag skulle kunna påverka en uppsättning friska njurar. Det händer inte, njurarna tål extrema proteinmängder.

Cerberus
2007-05-31, 22:12
En av lustigheterna som dock aldrig publicerats och som inte stämmer är att ett högt proteinintag skulle kunna påverka en uppsättning friska njurar. Det händer inte, njurarna tål extrema proteinmängder.

om man inte redan har dåliga njurar förstås :=)

Madde88
2007-05-31, 22:13
torkad frukt då? eller sånna dära äppelchips? om du inte har lust att äta så många frukter.. eller sån frukt med mer kcal? typ banan, dadlar..? eller smaksätt kesellan med typ honung..?

Sverker
2007-06-01, 06:11
Vad är det för tabletter? För att de ska kunna hjälpa till med proteinnedbrytningen måste det vara proteinspjälkande enzym. Innehåller papaya verkligen såna? Och om det nu gör det är risken nog ganska stor att dessa denaturerar i magsäcken och inte gör någon vidare nytta. Kan man inte bryta ned protein har man ganska allvarliga ämnesomsättningsproblem, är troligtvis riktigt sjuk och bör få hjälp av en läkare, det är ingenting man kan lösa på egen hand.



De enzymerna finns ! Papain och bromelain kallas de. Är inte expert på dem men jag tror att de är rätt lika pepsin och trivs i sur miljö. Arbetar ungefär som pepsin också och klipper upp proteinerna på ungefär samma ställen.
Finns en del intressanta enzymer i fruktsaft som kan läggas i marinader för att möra kött.

Alltså borde de inte tillföra något speciellt för friska personer.

Eddie Vedder
2007-06-01, 08:18
De enzymerna finns ! Papain och bromelain kallas de.

Bromelain är väl det som förekommer ganska rikligt i ananas om jag inte minns fel?

Har hört om folk som i likhet med morbidos papayaätande äter ananas till maten för proteinupptaget. Tror t.o.m. jag läste det som ett tips för veganer som bara äter icke-fullvärdigt protein. Även om dom kombinerar proteinerna så summan blir fullvärdigt så var det ananas i samband med maten ett tips för att förbättra proteinupptaget ytterligare.

Jag påstår varken att det har någon betydelse lr ej men vet att jag läst en del om bromelain och ananas, förekommer även i vissa vegetabiliska proteinpulver.

Främsta användningsområdet är ju dock, som Sverker nämner, att använda i exempelvis marinader och göra kött mörare.

GymTT
2007-06-01, 10:17
Ligger på ca 2g per kg kroppsvikt idag.

morbido
2007-06-01, 14:42
Ja, både ananas och papaya innehåller enzymer som smälter protein. Och jag tror inte att det hjälper folk med frisk mage. Det enda är om man har det stressigt eller har t.ex supigt så kan magen vara lite ur balans och om man käkar saker magen har svårt att smälta, blir man gasig och kroppen gör av med en massa energi. då blir man trött. Men jag har haft IBS eller Colon irritabile som det heter, i c.a 10 år, och mina tarmar är fucked up. Har varit till ett gäng olika specialister och läst en del böcker om magen och tarmarna. Det enda som hjälper mig i mat väg ( om man bortser från vila, värme och sånt ) Är matsmältningsenzymer och goda bakterieodlingar. Kan inte ens käka ett ägg om dagen i mer än 3 dagar i sträck utan att behöva sjukskriva mig om jag inte käkar papin enzymer.

morbido
2007-06-01, 14:51
Man ska inte tro på allt man läser...som du säger så läste du det för några år sedan i B&K. Det har presenterats ganska många lustigheter (och bra saker) under årens lopp.

hehe, ja av alla hobbytidningar jag brukar köpa tycker jag att tränings och tattueringstidningar håller ganska ojämn kvalité.
Mycket är intressant men annat kan vara dåligt skrivet.

machine gun
2007-06-01, 15:29
De enzymerna finns ! Papain och bromelain kallas de. Är inte expert på dem men jag tror att de är rätt lika pepsin och trivs i sur miljö. Arbetar ungefär som pepsin också och klipper upp proteinerna på ungefär samma ställen.
Finns en del intressanta enzymer i fruktsaft som kan läggas i marinader för att möra kött.

Alltså borde de inte tillföra något speciellt för friska personer.

Intressant. Tack så mkt! Men som sagt, en frisk person tillverkar ju tillräckligt med pepsin på egen hand. Då är nog köttmöraregenskapen mer användbar.

Bromelain är väl det som förekommer ganska rikligt i ananas om jag inte minns fel?

Har hört om folk som i likhet med morbidos papayaätande äter ananas till maten för proteinupptaget. Tror t.o.m. jag läste det som ett tips för veganer som bara äter icke-fullvärdigt protein. Även om dom kombinerar proteinerna så summan blir fullvärdigt så var det ananas i samband med maten ett tips för att förbättra proteinupptaget ytterligare.

Jag påstår varken att det har någon betydelse lr ej men vet att jag läst en del om bromelain och ananas, förekommer även i vissa vegetabiliska proteinpulver.

Främsta användningsområdet är ju dock, som Sverker nämner, att använda i exempelvis marinader och göra kött mörare.

Att det skulle förbättra proteinupptaget lär ju vara mer tveksamt. Vi stoppar i oss protein, pepsin, trypsin m fl enzymer spjälkar det till fria aminosyror och sen absorberas det. Protein med lågt BV får ju inte högre BV bara för att man tillsätter mer enzym. Det är ju inte absorptionen det är fel på när det gäller protein med lågt BV, utan kombinationen av AA. Så även om man äter en burk majs eller nåt annat med dålig AA-profil, så spjälkar man ju det protein som finns där och absorberar samtliga AA. Helt utan tillsatta ämnen :)

Eddie Vedder
2007-06-02, 15:33
Att det skulle förbättra proteinupptaget lär ju vara mer tveksamt. Vi stoppar i oss protein, pepsin, trypsin m fl enzymer spjälkar det till fria aminosyror och sen absorberas det. Protein med lågt BV får ju inte högre BV bara för att man tillsätter mer enzym. Det är ju inte absorptionen det är fel på när det gäller protein med lågt BV, utan kombinationen av AA. Så även om man äter en burk majs eller nåt annat med dålig AA-profil, så spjälkar man ju det protein som finns där och absorberar samtliga AA. Helt utan tillsatta ämnen :)

Jo precis, kan inte påstå att jag tycker det är särskilt trovärdigt heller. Att det sen förekommer som säljargument i vilket fall är ju dock en helt annan sak.;)