CoolHandLuke
2007-04-02, 23:07
Gick o flummade på ICA när jag såg att Göteborgskex har ett klistermärke på sina produkter numera: "O% transfett" Hittade även en ny variant av Brago kex som det uttryckligen fanns "0% transfett och 0% härdat fett" på förpackningen. Antar att de betyder att de övergett härdade rapsoljan och börjat med palmolja. Brödproducenterna kör väl fortfarande med rapsoljeblandningar men det är väl bara en tidsfråga.
I övrigt när det gäller mer traditionella svenska kakor o bakverk verkar det som vegetabiliska margarin fortfarande dominerar. Vanligtvis är det en blanding av raps, palm och kokosolja och antagligen ingen härdning. Ungefär som vanliga bak och smörgåsmargarin med 80% fetthalt varav c:a 50% mättat fett.
Glass är lite lurigare. De billiga sorterna skriver aldrig 'härdat' men de specar heller inte vad det är för slags 'vegetabiliskt fett' de använder sig av. Troligtivs är det väl en typ av margarinblanding de använder sig av här också.
De flesta gräddglasstyper har nästan aldrig något vegetabiliskt fett såvida det inte ingår i smaksättningen av glassen.
Som sidospår kan jag rapportera att rapsolja (eller canola oil, inte helt samma men man brukar slå ihop dom) har numera ett dåligt rykte i staterna av olika anledningar. Kan vara att producenter av alternativ som majs, soja, solros osv kanske vill baktala. Men det är egentligen palmolja som är hotet så det är lite svårt att förklara all kritik med den vinklingen. Den rapsolja som används är ju faktiskt raffinerad även om den är lite nyttigare än de andra stora oljorna så har den också problem. Så man kan ju börja fundera lite på om rapsolja verkligen är det 'hälsosamma' alternativet, vi tar för givet i svenska stugor. Smör någon?
I övrigt när det gäller mer traditionella svenska kakor o bakverk verkar det som vegetabiliska margarin fortfarande dominerar. Vanligtvis är det en blanding av raps, palm och kokosolja och antagligen ingen härdning. Ungefär som vanliga bak och smörgåsmargarin med 80% fetthalt varav c:a 50% mättat fett.
Glass är lite lurigare. De billiga sorterna skriver aldrig 'härdat' men de specar heller inte vad det är för slags 'vegetabiliskt fett' de använder sig av. Troligtivs är det väl en typ av margarinblanding de använder sig av här också.
De flesta gräddglasstyper har nästan aldrig något vegetabiliskt fett såvida det inte ingår i smaksättningen av glassen.
Som sidospår kan jag rapportera att rapsolja (eller canola oil, inte helt samma men man brukar slå ihop dom) har numera ett dåligt rykte i staterna av olika anledningar. Kan vara att producenter av alternativ som majs, soja, solros osv kanske vill baktala. Men det är egentligen palmolja som är hotet så det är lite svårt att förklara all kritik med den vinklingen. Den rapsolja som används är ju faktiskt raffinerad även om den är lite nyttigare än de andra stora oljorna så har den också problem. Så man kan ju börja fundera lite på om rapsolja verkligen är det 'hälsosamma' alternativet, vi tar för givet i svenska stugor. Smör någon?