Logga in

Visa fullständig version : Kex o fett o nytt


CoolHandLuke
2007-04-02, 23:07
Gick o flummade på ICA när jag såg att Göteborgskex har ett klistermärke på sina produkter numera: "O% transfett" Hittade även en ny variant av Brago kex som det uttryckligen fanns "0% transfett och 0% härdat fett" på förpackningen. Antar att de betyder att de övergett härdade rapsoljan och börjat med palmolja. Brödproducenterna kör väl fortfarande med rapsoljeblandningar men det är väl bara en tidsfråga.

I övrigt när det gäller mer traditionella svenska kakor o bakverk verkar det som vegetabiliska margarin fortfarande dominerar. Vanligtvis är det en blanding av raps, palm och kokosolja och antagligen ingen härdning. Ungefär som vanliga bak och smörgåsmargarin med 80% fetthalt varav c:a 50% mättat fett.

Glass är lite lurigare. De billiga sorterna skriver aldrig 'härdat' men de specar heller inte vad det är för slags 'vegetabiliskt fett' de använder sig av. Troligtivs är det väl en typ av margarinblanding de använder sig av här också.
De flesta gräddglasstyper har nästan aldrig något vegetabiliskt fett såvida det inte ingår i smaksättningen av glassen.

Som sidospår kan jag rapportera att rapsolja (eller canola oil, inte helt samma men man brukar slå ihop dom) har numera ett dåligt rykte i staterna av olika anledningar. Kan vara att producenter av alternativ som majs, soja, solros osv kanske vill baktala. Men det är egentligen palmolja som är hotet så det är lite svårt att förklara all kritik med den vinklingen. Den rapsolja som används är ju faktiskt raffinerad även om den är lite nyttigare än de andra stora oljorna så har den också problem. Så man kan ju börja fundera lite på om rapsolja verkligen är det 'hälsosamma' alternativet, vi tar för givet i svenska stugor. Smör någon?

Sverker
2007-04-03, 06:09
Jag vet inte varför, det bara är så, men tropiskt fett ( eg palmolja ) har synnerligen dåligt rykte i USA:confused:


Det var en sidosak.




Om nu rapsolja är under diskussion i USA, vad är motiveringarna ? Vad är nackdelarna med rapsolja ? Vilka alternativ är bättre ?
Finns det bara fakta så går det att diskutera och bemöta påståendena.

CoolHandLuke
2007-04-03, 21:45
Om nu rapsolja är under diskussion i USA, vad är motiveringarna ? Vad är nackdelarna med rapsolja ? Vilka alternativ är bättre ?
Finns det bara fakta så går det att diskutera och bemöta påståendena.
Det är som med all smart propaganda. Det är lätt att förstå syftet men svårt att förstå orsaken och följderna. :) Följdaktligen har jag alltså svårt att bena ut exakt vad det är som de tycker är problem med rapsolja.

Här är en liten artikel som gör det lättare för mig och tar motsatt position och försöker bevisa att ryktet faktiskt är falskt:
http://urbanlegends.about.com/library/blcanola.htm
Lite smågott som att galnakosjukan beror på rapsolja, man kan bli blind av den osv.

Enda jag själv långsökt hittar är att rapsolja är medlem i 'brassica'- familjen. Den har gemensamt att alla växter i den innehåller 'glucosinolates' (vad det nu är på svenska). Ett skyddsmekanism-ämne som bevisligen orsakar ämnesomsättnings- och sexhormonsstörningar hos 'djur' vid _extremt_ hög konsumtion.

Sverker
2007-04-04, 06:41
http://en.wikipedia.org/wiki/Glucosinolate

Ett vattenlösligt ämne som tvättas bort från oljan i raffinering.
Däremot finns det kvar i foderkakorna som man gav till djuren:
http://en.wikipedia.org/wiki/Canola

CoolHandLuke
2007-04-04, 20:28
http://en.wikipedia.org/wiki/Glucosinolate

Ett vattenlösligt ämne som tvättas bort från oljan i raffinering.
Däremot finns det kvar i foderkakorna som man gav till djuren:
http://en.wikipedia.org/wiki/Canola
CHL surrar och Sverker förklarar ännu en gång. Blir snart en modern klassiker. :)

Fast det är ju frågan om man vill ha den raffineringen förstås. Det finns kallpressad rapsolja. Men jag tror inte ämnet finns kvar i kallpressad olja heller. Det blir en ganska distinkt bitter smak av glucosinolate. Vet alla som käkat brysselkål. Men oavsett så är detta ämne ett av flera som har positiva egenskaper i små mängder. Alltså ännu en anledning att äta en varierad kost.