Visa fullständig version : Näringsvärden
Hur mycket av kaloriena som är utsatta på förpackningarna kan man ta upp i kroppen?
tycker snacket om kalorier in och ut per dag verkar lite motsägelsefullt.
Tex om man äter 3000 kcal endast en gång om dagen, kommer kroppen kunna ta upp alla dessa kalorier?
sen om hälften är kalorier från protein kan de väll ändå inte tas upp som energi? iafall inte lagras som fett?
kan nån reda ut hur det ligger till med märkningen på matvaror om de är den mängd man tar upp i kroppen eller den mängd energi som varan innehåller.
King Grub
2007-04-02, 14:47
http://img.photobucket.com/albums/v42/KingGrub/energy.jpg
Ur Exercise Physiology: Energy, Nutrition, and Human Performance. McArdle, Katch & Katch. Lippincott Williams & Wilkins; 6th edition 2006.
ok nice tabell.. men fortfarande undrar jag om man kan ta upp allt om man käkar alla kalorier samtidigt.. känns osm de borde finnas ett tak för när kroppen bara låter de pasera.. tex hur mycket kalorier finns kvar i avföringen...
King Grub
2007-04-02, 15:03
Human faeces never normally contain starch or sugars. Moreover, it is likely that the capacity of the small intestine to digest and absorb carbohydrates and fats is several times higher than normal nutritional needs demand, and though the rate of absorption may be reduced, there is little evidence that this can lead to a reduction in total uptake.
FAO/WHO/UNU Expert Consultation on Energy and Protein Requirements
Vad skulle du använda kunskapen till ?
Det är nog inte så kul att trycka i sig 3000 kcal för att därefter gå 24 timmar till nästa måltid.
tycker snacket om kalorier in och ut per dag verkar lite motsägelsefullt.
Vad i det är det som verkar motsägelsefullt? Du äter, maten förbränns för att hålla kroppen igång och/eller används för att reparera/bygga upp den. Plus lite "spillvärme".
Tex om man äter 3000 kcal endast en gång om dagen, kommer kroppen kunna ta upp alla dessa kalorier?
Den största delen i alla fall. Kroppen är väldigt effektiv när det gäller energiupptag och energiomvandling (mer effektiv än alla som bantar vill att den skall vara, helt klart. ;) ). I avföringen finns, som Grub pekade ut, ingenting "nyttigt" att hämta (undantaget vissa vitaminer etc., vilket utnyttjas av djur so är koprofager, t.ex. råttor).
Sen om hälften är kalorier från protein kan de väll ändå inte tas upp som energi? iafall inte lagras som fett?
Se Grubs post. Alla energigivande näringsämnen kan förbrännas. Och all energi man inte gör av med lagras som överskott (d.v.s. fett). Det går alldeles utmärkt att äta sig tjock på protein.
Kan nån reda ut hur det ligger till med märkningen på matvaror om de är den mängd man tar upp i kroppen eller den mängd energi som varan innehåller.
Jag tror att skillnaden är så liten att det inte spelar någon roll i långa loppet. UNdantaget är väl konserver etc. där man inte äter hela innehållet i burken (där brukar märkningen dock svara mot den del av varan man äter).
CoolHandLuke
2007-04-02, 21:21
Spelar matberedning ingen större roll förrutom hastigheten på upptaget? Detsamma med hur väl man tuggar maten förrutom i specialfall?
Det jag funderar över är om man kan käka en pizza med gott samvete så länge man inte äter mer kalorier än vad dagen tillåter. och på hur många timmar ska man räkna sin in/ut på? kan man räkna på 1 v så att man 4dagar äter ett underskott av kalorier och 3 dagar ett överskott av kalorier och ändå inte gå upp i fettvikt.
undrar lite när man bränner fett och när man bränner glykogen och när man bränner på muskelproteinet..
säg att man käkat en pizza och några timmar senare springer 20 min sen styrketränar 2 timmar. kommer kroppen bränna bort pizzans energi först eller tar den av fett och när tar den av de lagrade glykogenet i musklerna?
och finns de risk vid så lång träningstid att den även börjar på att ta av kroppens muskeler? dvs protein?
jag är lite vilse i denna djugeln hade vart kul om nån kunnde reda ut lite..
King Grub
2007-04-02, 21:40
Vilken mätperiod du använder är helt upp till dig. Ett dygn är praktiskt, men inte något magiskt.
Jag skrev i en tidigare tråd: "Kroppen är inte en bägare som blir full vid ett visst klockslag och vips så lagas ett "överskott" in. Både inlagring och förbränning, uppbyggnad och nedbrytning, är pågående processer som sker kontinuerligt. Ett dygn är bara en mätperiod vi använder för att få saker och ting överskådliga. Det finns alltså inget tillfälle där du når en "gräns" och där det du äter därefter lagras, utan allt är pågående processer, och vid överskott är uppbyggnad/inlagring större än nedbrytning/förbränning, men processerna i kroppen är inte inrutade i timmar eller dagar på samma sätt som vi använder när vi vill kunna bestämma vårt intag. Efter en stor middag är inlagringen stor jämfört med fastande nivåer, men det kompenseras vid andra tidpunkter utan födointag, oavsett hur du tajmar eller fördelar måltiderna. Det är inget du behöver speciellt tänka på eller försöka kontrollera."
Hur stor del av din energiförbrukning vid det aktuella tillfället som kommer från fett, kolhydrat eller protein beror på en mängd faktorer, från aktivitetens intensitet till dina muskler oxidativa potential till hormonstatus till näringsstatus.
Efter en stor fettrik måltid och påföljande soffsittande kommer nära 100% av energin från fett.
Vid extremt högintensivt arbete är det bara kolhydrat som duger som bränsle.
Proteinnedbrytning sker alltid mer eller mindre. 125-250 gram protein bryts ned hos den normalaktive individen (hos en hårt tränande blir siffrorna högre) och återsyntetiseras dagligen; ungefär 25% av aminosyrorna som frisätts under nedbrytningen kataboliseras, resten återanvänds för att syntetisera nytt protein.
ok så om man just käkat en pizza så kommer alltså fettet från pizzan gå till energi för att hålla i gång kroppen.. vart tar energin från kolhydraterna och proteinet vägen? omvandlas det till fett som lägger sig direkt i fettdepoerna? sen en annan fråga gäller regeln sisst in först ut?
tex om du äter en pizzaz o överbliven energi sätter sig just på vaden.. kommer de vid ett energi underskott brännas av just de fettet på vaden först?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.