handdator

Visa fullständig version : fråga ang miljögifter i fisk


Knowledge
2007-03-28, 22:06
Hej!

Finns det några riktlinjer man kan följa, t.ex om vilka vatten som är "säkra" (fria från miljögifter) ? För jag antar att mängden miljögifter beror helt på var fisken är fångad?

För ett tag sedan kom jag över billig "pink lax" från stilla havet, är den "ok"? o.o

Stämmer det att de här miljögifterna aldrig lämnar kroppen, utom gör skada på lång sikt? :/

Älskar lax och makrill.. eller ja fet fisk överhuvudtaget och äter det rätt ofta, ibland flera dagar i sträck.. har väl blivit smått orolig på sistone *screwy*

Sverker
2007-03-29, 06:25
Ja. De flesta miljögifter utsöndras inte ur kroppen utan läggs på hög. Det gäller de flesta klorerade miljögifterna som DDT, dioxin, lindan mfl. Kadmium och kvicksilver binds också hårt i kroppen och utsöndras inte. Däremot lämnar små mängder miljögifter kroppen hela tiden genom blod, hår, hudflagor etc, fast är är mängderna mikroskopiska.


Vi är lite speciella i Sverige angående miljögifter i fisk. Vi uppmärksammade tidigt att Östersjöfisken hade höga halter dioxin och DDT i sig och att vår insjöfisk höll höga halter kvicksilver. Snabbt kom livsmedelsverket ut med rekomendationer.

Titta på SLVs hemsida, där finns uppgifterna. King Grub, tror jag, har en artikel om mängderna miljögifter i ( amerikanska ? ) fiskar och acceptabelt intag.

Generellt gäller att äta fisk som fångas långt ut från kusten, gärna i ishavet, och fisken ska finnas långt ned i näringskedjan.

ArcTiC
2007-03-29, 12:11
saxat från SLV

ArcTiC
2007-03-29, 12:21
3 minuters regler för post änringar... :smash:

Hur mycket får vi i oss?
Medelintaget av dioxiner och dioxin-lika PCBer bland vuxna ligger kring 1 pg TCDD-ekvivalenter (TEQ)/kg kroppsvikt och dag i Sverige. Fisk bidrar i medeltal med ca. 30-60% till det totala intaget, beroende på kön och ålder. Högkonsumenter av fet fisk från förorenade områden kan ha intag som ligger flera gånger högre än medelintaget.

Intaget av icke-dioxin-lika PCBer har uppskattats till i medeltal ca. 10 ng/kg kroppsvikt och dag. Fisk är en stor exponeringskälla och konsumenter av förorenad fisk kan ha intag som ligger högt över medelintaget.


Gränsvärden

EU har infört gränsvärden för dioxiner i livsmedel (se nedan). Från november 2006 gäller också gränsvärden för summan av TEQ från dioxiner och dioxin-lika PCBer. Sverige har egna gränsvärden för icke-dioxin-lika PCBer i livsmedel (se nedan).


Är det farligt med dioxiner, dibenzofuraner och PCB?

Dioxiner och dioxin-lika PCBer misstänks bland annat kunna påverka centrala nervsystemet (hjärnan), hormonnivåer, immunförsvaret och fortplantningen, samt orsaka cancer vid höga exponeringar. EU har fastslagit ett tolerabelt dagligt intag (TDI) för dioxiner och dioxin-lika PCBer på 2 pg/kg kroppsvikt och dag.

Icke-dioxin-lika PCBer misstänks också kunna orsaka effekter på centrala nervsystemet, hormonnivåer, immunförsvar och fortplantning, fast via andra mekanismer än dioxin-lika ämnen. Det finns inget fastslaget TDI för denna PCB-grupp.

För bromerade dioxiner, PCBer och furaner saknas info om både det ena och det andra (halter i milöjön, intag, toxicitet) men kommer säkert även de att ingå bedömningar i framtiden

vonad
2017-02-15, 21:51
Finns det någon bra komplett lista på vilka fiskar (och från vart) man ska undvika för att inte få i sig mycket miljögifter? Blir bara förvirrad av att söka. För mycket att hålla koll på verkar det som, kanske bäst att man stoppar huvudet i sanden istället. :D

xan
2018-01-16, 23:21
Safe? Scomber scombrus, Nordostatlanten om bilden är otydlig.

https://mjolksyradotcom.files.wordpress.com/2012/03/dscn1716.jpg

Wain
2018-01-17, 11:23
Vi är lite speciella i Sverige angående miljögifter i fisk. Vi uppmärksammade tidigt att Östersjöfisken hade höga halter dioxin och DDT i sig och att vår insjöfisk höll höga halt.

Det där är lite lustigt, i Sverige och Finland(?) får östersjöfisk säljas då vi har ett undantag från de höga halterna av dioxin. I andra länder räknas denna fisk som oätlig.

sumialic
2018-01-17, 12:42
Kansk bör skippa den dagliga burken makrill då och käka linfröolja istället?

King Grub
2018-01-17, 12:54
Linfröolja kan inte ersätta fiskfett vad gäller omega 3.

sumialic
2018-01-17, 15:48
Linfröolja kan inte ersätta fiskfett vad gäller omega 3.

Varför inte?

King Grub
2018-01-17, 16:17
Dålig konvertering till EPA och DHA.

Mäktigman
2018-01-17, 16:43
Hur ligger det till med miljögifter i omega 3 kapslar då?

sumialic
2018-01-17, 16:59
Dålig konvertering till EPA och DHA.

Är det mer eller mindre meningslöst att inta linfröolja då?

Finns det något som kan ersätta fisk i omega 3 väg?

Max
2018-01-17, 17:14
Safe? Scomber scombrus, Nordostatlanten om bilden är otydlig.

https://mjolksyradotcom.files.wordpress.com/2012/03/dscn1716.jpg
Så bra det blir. Makrill är en liten fisk vilket innebär mindre ansamling av miljögifter, och att den är fiskad i Nordostatlanten gör det inte sämre. Men det är en fet fisk och helt utan gifter är den inte.

sumialic
2018-01-17, 17:43
Så bra det blir. Makrill är en liten fisk vilket innebär mindre ansamling av miljögifter, och att den är fiskad i Nordostatlanten gör det inte sämre. Men det är en fet fisk och helt utan gifter är den inte.

Du råkar inte veta var den kan vara fiskad om makrillen är tillverkad i portugal? Bra eller anus?

Max
2018-01-18, 17:16
Du råkar inte veta var den kan vara fiskad om makrillen är tillverkad i portugal? Bra eller anus?
Den kan vara fiskad i stort sett var som helst, men förmodligen i Atlanten. Jag antar/tror att den är likvärdig i kvalitet.

Sverker
2018-01-18, 17:46
Makrill är en fisk som rör på sig och lever i de fria vattnen. Har alla förutsättningar att INTE samla på sig miljögifter.

Sheikah
2018-01-18, 17:53
Makrill är en fisk som rör på sig och lever i de fria vattnen. Har alla förutsättningar att INTE samla på sig miljögifter.

Puuuh... Äter en makrillkonserv om dagen för de superba fetternas skull. Då kan jag fortsätta med det antar jag.

Wain
2018-01-18, 18:13
Bättre med färsk makrill, då slipper du gifterna från konservburken.

Bob90
2018-01-28, 18:15
Hur är det med sill på burk? Typ samma som makrill på burk? Känns i alla fall som att det är lite samma-lika vad gäller storlek och beteende i fria vatten?

Och vad gäller för torsk?

xan
2018-02-08, 17:30
Är all fisk från västkusten safe? Som t ex strömming/sill från Nordsjön? Även större fiskar än det?

Hur är det med sill på burk? Typ samma som makrill på burk? Känns i alla fall som att det är lite samma-lika vad gäller storlek och beteende i fria vatten?

Och vad gäller för torsk?

Angående inlagd sill på burk står det:

Den vanliga inlagda sillen som säljs i butik är från Västkusten och innehåller inte höga halter miljögifter.

Wain
2018-02-08, 18:46
Och vad gäller för torsk?

Beror på var den är fångad.

http://www.miljostatus.no/tema/hav-og-kyst/barentshavet/miljotilstanden-i-barentshavet/forurensende-stoffer/forurensning-i-torsk-i-barentshavet/forurensning-i-torsk-i-barentshavet/

Minimera intaget av all fisk från östersjön.

xan
2018-09-18, 16:24
Var på ICA och frågade en person i fiskdisken om miljögifter och fick följande påståenden som jag vill kolla med er:

1: "Ät inte för mycket feta fiskar som lax, för miljögifter samlas i fettet."

Låter logiskt, men all lax jag hittade i butiken var från Atlanten/Norska havet. Den bör väl vara säker att äta i stora mängder?

2: "Ät inte för mycket lax, det finns mycket antibiotika i."

Vad säger ni?

En annan rolig sak var att en annan från personalen dök upp och sade att han "Inte fick ge rekommendationer, men att du kan kolla på Livsmedelsverkets hemsida." Är detta för att kunderna inte ska bli bortskrämda från att köpa deras fisk?

Filipb
2018-09-18, 16:39
En annan rolig sak var att en annan från personalen dök upp och sade att han "Inte fick ge rekommendationer, men att du kan kolla på Livsmedelsverkets hemsida." Är detta för att kunderna inte ska bli bortskrämda från att köpa deras fisk?

Väljer att inte gå in på det andra; men jag litar mer på en myndighet än en i personalen på ICA som kan ha fått sin information från valfri källa

Edit: skeptisk till att det skulle vara antibiotika i lax som odlas i Norge då de har strängare krav än Sverige gällande mat (ex ej tillåtet att färga kött där, vilket det är här). Är dock inte alls säker

Wain
2018-09-18, 17:35
Odlad lax matas med syntetisk astaxanthin, borde ju räknas som att färga köttet ;).

Etoxikin skulle ev. kunna vara ett problem. (https://www.testfakta.se/sv/odlad-lax/article/forbjudet-bekampningsmedel-i-odlad-lax)

Knappt 1% av laxen matas enligt Norska källor med antibiotika. (https://norskfisk.se/artiklar/myter-och-fakta-om-lax/)

I övrig rekommenderar livsmedelsverket fisk och skaldjur 2-3 ggr per vecka och då av olika typer bla för att minimera intaget av specifika gifter. (https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/fisk-och-skaldjur/rad-om-odlad-lax)

xan
2018-09-18, 19:12
Tack för svar Filipb och Wain!

Vad kan hända om man får i sig för mycket av dessa miljögifter?