Logga in

Visa fullständig version : Göra egen lättgrädde?


Pellefant
2007-03-12, 17:25
Hej,

Finns diverse "lättgrädde", "matlagningsbas", "matlagningsgrädde" etc, från 4%(viktväktarnas) och uppåt(tex. Kelda 17%).

Exempel: "Coop cooking 5%":
90% skummjölk och 5% grädde, raps&havreolja, modifierad stärkelse, emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel ("" 80 kcal/100g). Smakar mycket bra(smakar "fetare").

Är det enkelt att tillverka egen god lättgrädde genom att blanda skummjölk/mjölk och en skvätt grädde? De olika vätskorna får ju inte skikta sig i kylen.

Kan man köpa s.k skummjölk i affären?

Bra med dessa lättalternativ, ingen använder väl vispgrädde 40% i matlagningen längre. :)

machine gun
2007-03-12, 17:34
Skummjölk är det vi kallar minimjölk.

Stärkelse och emulgeringsmedel är till för att den inte ska bli så vattning. Men det går lika bra att laga mat på mjölk med en skvätt grädde (om man vill ha det för smakens skull, endast mjölk funkar också) och istället reda av såsen eller grytan för tjockare konsistens. Det kan du göra direkt i maten, du behöver inte blanda ihop någon egen mix.

Pellefant
2007-03-14, 12:53
Tack för svaret. :)

Fed up
2007-03-14, 14:13
Blandar du själv och ställer i kylen så komemr det skikta sig, men det gör väl inget, bara röra runt lite innan du vill använda det. Annars kan du ju bara ha ett paket grädde och ett paket mjölk och blanda direkt i grytan, liksom.

FreCKo
2007-03-15, 22:22
mjölk för smak och mjöl för konsistens brukar funka perfekt för mig.