Visa fullständig version : bästa lättmargarinet?
om man ska köpa något sorts margarin/smör att ha på mackorna och ev ha en klick på kokt potatis eller nått... vill ha själva smörsmaken så det funkar inte med typ kesella eller liknande.
Vilken av alla produkterna ska man egentligen välja? hur är det med transfetterna? någon som har koll på det dära?
King Grub
2006-12-11, 22:25
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=82487&highlight=becel
I min mening ska du inte käka någe lätt alternativ/plastsmör. Bit ihop o käka bregott.
finns väl rätt bra alternativ, typ becel proactive, som tydligen sänker kolesterolvärdet. lär väl inte va så mycket transfetter då idet hehe...om man ändå bara ska äta det nån gång ibland som "lyx" på mackan skulle jag köpa det smöret, även om det är lite dyrare.
I min mening ska du inte käka någe lätt alternativ/plastsmör. Bit ihop o käka bregott.
Om man nu lyckas bre ut det på brödet, vill säga. :smash:
Jag käkar Becel eller Lätt & Lagom Oliv. Det sistnämnda för smaken. Eller ja, båda för smaken. Och bredbarheten.
Smakmässigt är det nog iaf bregott mellan som vinner...
Det nya Keiju 30% är såååååååå gott och såååå bra balans mellan omega-3 & omega-6.
http://www.keiju.se
Omega 3 = 5g
Omega 6 = 4g :hbang:
Om man nu lyckas bre ut det på brödet, vill säga. :smash:
Sluta ha det kallt som i antarktis i kylen? =)
Sluta ha det kallt som i antarktis i kylen? =)
Blanda i lite raps eller linfröolja så blire mjukt och fint.
Stenberg
2006-12-12, 10:35
Finns ju Lätta Yoghurt med "bara" 19% fett, har dock inte testat så vet ej hur det är i smaken....
Sir Anselm
2006-12-12, 12:52
Finns ju Lätta Yoghurt med "bara" 19% fett, har dock inte testat så vet ej hur det är i smaken....
Den är helt okej, använder den själv, men den smakar lite "surare" eller vad man ska säga. Yoghurten "lyser" igenom... Vilket är helt okej för mig!
Föredrar Minilätta (28% fett), trots att det innehåller 60% vatten om man ska tro artikeln (http://www.dinapengar.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2006%5c09%5c14%5c1510&o=sp3). Det går att bre och det smakar gott, vilket man inte kan säga om alla lätt-produkter.
pragmatist
2006-12-12, 13:48
Det nya Keiju 30% är såååååååå gott och såååå bra balans mellan omega-3 & omega-6.
http://www.keiju.se
Omega 3 = 5g
Omega 6 = 4g :hbang:
Synd bara att man inte tillgodogör sig omega-3 från växter (ALA) tillnärmelsevis lika bra som omega-3 från fisk (ren EPA/DHA). Kroppen kan bara konstruera cellmembran, prostaglandiner etc. från EPA och DHA. Hur bra konverteringen av ALA till EPA och DHA fungerar förefaller variera från person till person, men det är aldrig lika bra att äta ALA som att äta ren EPA/DHA. Många studier tyder på att ALA bara höjer halterna av EPA och inte DHA. Som grädde på moset verkar ett högt intag av omega-6 (som man ju får med de flesta margariner av olika slag) göra det mindre sannolikt att ALA konverteras till EPA/DHA.
Mitt tips: lita på fisk, fiskolja eller omega-3-ägg för omega-3 och minimera omega-6 i kosten i övrigt.
Min favorit är Milda. Den gröna förpackningen. Väldigt god, perfekt bredbarhet och inte så hög fetthalt :thumbup:
Eddie Vedder
2006-12-12, 14:53
om man ska köpa något sorts margarin/smör att ha på mackorna och ev ha en klick på kokt potatis eller nått... vill ha själva smörsmaken så det funkar inte med typ kesella eller liknande.
Vilken av alla produkterna ska man egentligen välja? hur är det med transfetterna? någon som har koll på det dära?
Jag kör me KRAV-märkt Bregott smör. Becel tycker jag e ett riktigt skitsmört me en stor snedfördelning mellan omega-3 å omega-6, den snedfördelningen är ju ett problem i våran svenska kost överhuvudtaget sen innehåller de även delvis härdade fettsyror.
Äkta, KRAV-märkt smör e gjort på grädde från betande kor å e enligt mej de bästa å mest naturliga smöret. De innehåller 75% fett varav hälften e mättat. Tycker de e onödigt å leta efter magra "fettprodukter", bättre att ha riktigt smör å smöra lite sparsammare å sen ett magert pålägg.
Smör e ett BRA livsmedel me oerhört mycke A-och D-vitamin bl.a. tycker faktiskt smöret förtjänar en renässans, å extremt omega-6 rika oljor borde snarare ses som en större bov för hälsan.
TylerDurden84
2006-12-12, 15:01
Föredrar Minilätta (28% fett), trots att det innehåller 60% vatten om man ska tro artikeln (http://www.dinapengar.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2006%5c09%5c14%5c1510&o=sp3). Det går att bre och det smakar gott, vilket man inte kan säga om alla lätt-produkter.
+1
Smakar bättre än många med betydligt högre fetthalt samtidigt som det är så kalorisnålt, mycket lätt att bre på mackan är det också :thumbup:
Annars är klart orginalet av Bregott och Milda goda, men dom har en betydligt högre fetthalt + att konsistensen är stenhård.
machine gun
2006-12-12, 15:23
finns väl rätt bra alternativ, typ becel proactive, som tydligen sänker kolesterolvärdet. lär väl inte va så mycket transfetter då idet hehe...om man ändå bara ska äta det nån gång ibland som "lyx" på mackan skulle jag köpa det smöret, även om det är lite dyrare.
Finns ingen anledning att äta det om man inte redan har förhöjda kolesterolvärden. Då är det i princip som att slänga pengarna i sjön eftersom det är väldigt dyrt.
I Sverige används inte härdning vid maragarinframställning, alltså finns det inte transfetter i svensktillverkat margarin. Här använder man iställer omestring och fraktionering.
vad innebär omestring och fraktionering?
machine gun
2006-12-12, 21:06
vad innebär omestring och fraktionering?
http://www.slv.se/templates/SLV_Page____3343.aspx
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=3346 (fraktionering beskrivs under härdning)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.