Visa fullständig version : Keso i rumstemperatur
tigerofsweden
2006-12-06, 19:53
Hur länge håller en burk oöppnad keso i rumstemperatur?
vetefan,har tryckt keso som stått i rumstemperatur under ca 10 timmar iaf...mindre gott
38 sekunder ifall jag kommer in i köket:D
Inte för att jag skulle äta upp det utan för att rädda ditt liv genom att slänga det i soptunnan.
Allvar
Helt omöjligt att säga. Keson är syrad redan från början så risken att du blir matförgiftad är liten. Vad som händer är att mjölksyrabakterierna får lite fart och jäser det sista mjölksockret. Resultatet blir torrare korn och mer vatten i burken. Har den stått framme mer än 2 timmar skulle jag slänga Keson.
Nu läser jag att det är en oöppnad förpackning så någon timme till går säkert bra.
tigerofsweden
2006-12-06, 20:00
38 sekunder ifall jag kommer in i köket:D
Inte för att jag skulle äta upp det utan för att rädda ditt liv genom att slänga det i soptunnan.
Allvar
Helt omöjligt att säga. Keson är syrad redan från början så risken att du blir matförgiftad är liten. Vad som händer är att mjölksyrabakterierna får lite fart och jäser det sista mjölksockret. Resultatet blir torrare korn och mer vatten i burken. Har den stått framme mer än 2 timmar skulle jag slänga Keson.
Varför skulle du slänga burken, för att det blir torrare o vattnigare? :) Jag har ingen tillgång till kyl på 4h men tänkte prova endå *whistle* Under förutsättningar att produkten inte blir förstörd!
Chansen att du skulle bli matförgiftad av en oöppnad Keso är liten men jag vet inte vilken temperatur den kom upp i eller hur många dagar det är kvar till Bäst före.
Du får välja själv.
När jag käkade keso på eftermiddagarna i skolan så hade jag den oftast i väskan i 6-8h. Detta skedde flera gånger i veckan i 2år utan att ajg blev det minsta sjuk.
Varför skulle du slänga burken, för att det blir torrare o vattnigare? :) Jag har ingen tillgång till kyl på 4h men tänkte prova endå *whistle* Under förutsättningar att produkten inte blir förstörd!
Om det är till mellanmål kan jag starkt rekommendera grova mackor med en tub lätt-mjukost, räkor eller skinka, det är bara att välja. Har osten legat många timmar i rumstemperatur trycker jag ut det yttersta, har fungerat ypperligt hittills.
Eddie Vedder
2006-12-08, 06:41
Vet inte hur stor skillnaden är mellan keso å kesella, men en burk kesella har jag haft i ryggsäcken i typ 12 timmar å den smakade inte ett dugg annorlunda, den va ganska lös i konsistensen dock men de berodde ju på att den hade smält litegrann.
Skulle ni ha ätit en räkmacka som legat framme på bordet ? Eller en sallad med skinka och svamp som guppat runt i ryggsäcken i 8 timmar ?
Även om Kessella och Keso är syrade produkter som innehåller massor av mjölksyrabakterier vilka i sin tur konkurrerar ut matförgiftarna så är det alltid en risk att äta mat som är felaktigt förvarad.
Det räcker att aluminiumfolien/oblaten har släppt i kanten för att mögelsporer ska kunna komma in till ostmassan. Kontrollerar du folien innan du öppnar burken ? Kontrollerar du alltid Bäst föredatum på det du stopar i munnen. Hur validerar du en burk stått framme i 4 timmar med en burk som stått framme i 8 timmar ?
Det jag försöker säga är att -Utsätt er aldrig för onödiga risker !
Skulle ni ha ätit en räkmacka som legat framme på bordet ? Eller en sallad med skinka och svamp som guppat runt i ryggsäcken i 8 timmar ?
Även om Kessella och Keso är syrade produkter som innehåller massor av mjölksyrabakterier vilka i sin tur konkurrerar ut matförgiftarna så är det alltid en risk att äta mat som är felaktigt förvarad.
Det räcker att aluminiumfolien/oblaten har släppt i kanten för att mögelsporer ska kunna komma in till ostmassan. Kontrollerar du folien innan du öppnar burken ? Kontrollerar du alltid Bäst föredatum på det du stopar i munnen. Hur validerar du en burk stått framme i 4 timmar med en burk som stått framme i 8 timmar ?
Det jag försöker säga är att -Utsätt er aldrig för onödiga risker !
Snabb följdfråga, är mjukosten lika ofarlig som jag intalat mig eller är den lika riskfylld?
Skulle ni ha ätit en räkmacka som legat framme på bordet ? Eller en sallad med skinka och svamp som guppat runt i ryggsäcken i 8 timmar ?
Även om Kessella och Keso är syrade produkter som innehåller massor av mjölksyrabakterier vilka i sin tur konkurrerar ut matförgiftarna så är det alltid en risk att äta mat som är felaktigt förvarad.
Det räcker att aluminiumfolien/oblaten har släppt i kanten för att mögelsporer ska kunna komma in till ostmassan. Kontrollerar du folien innan du öppnar burken ? Kontrollerar du alltid Bäst föredatum på det du stopar i munnen. Hur validerar du en burk stått framme i 4 timmar med en burk som stått framme i 8 timmar ?
Det jag försöker säga är att -Utsätt er aldrig för onödiga risker !
Lite skit rensar magen :eating:
Snabb följdfråga, är mjukosten lika ofarlig som jag intalat mig eller är den lika riskfylld?
Mjukost är ingen kylvara.
Mjukostan är kokt och innehåller stor mängd pollyfosfater ( * ). Mjukost är alltså säker m a p bakterier.
Men mögelsvampar som behöver luftens syre trivs utmärkt i hatten på tuben och det är där som mögelsvamparna kan växa till. Genom att hela tiden ta av tuben så hinner inte mögelsvamparna växa till.
En bordsask är alltid lite känsligare men så länge man tar från ytan fungerar det fint.
(*) Pollyfosfater komplexbinder kalcium. Många bakterier har en cellvägg som stabiliceras av just kalcium. Ingen celvägg = ingen tillväxt av bakterier. Nu är inte detta en sanning som gäller alla bakterier men många av dem.
Mjukost är ingen kylvara.
Mjukostan är kokt och innehåller stor mängd pollyfosfater ( * ). Mjukost är alltså säker m a p bakterier.
Men mögelsvampar som behöver luftens syre trivs utmärkt i hatten på tuben och det är där som mögelsvamparna kan växa till. Genom att hela tiden ta av tuben så hinner inte mögelsvamparna växa till.
En bordsask är alltid lite känsligare men så länge man tar från ytan fungerar det fint.
(*) Pollyfosfater komplexbinder kalcium. Många bakterier har en cellvägg som stabiliceras av just kalcium. Ingen celvägg = ingen tillväxt av bakterier. Nu är inte detta en sanning som gäller alla bakterier men många av dem.
Tackar för ett mycket bra svar.:)
Seriousmiso
2007-03-31, 20:27
Mjukost är ingen kylvara.
Mjukostan är kokt och innehåller stor mängd pollyfosfater ( * ). Mjukost är alltså säker m a p bakterier.
Men mögelsvampar som behöver luftens syre trivs utmärkt i hatten på tuben och det är där som mögelsvamparna kan växa till. Genom att hela tiden ta av tuben så hinner inte mögelsvamparna växa till.
En bordsask är alltid lite känsligare men så länge man tar från ytan fungerar det fint.
(*) Pollyfosfater komplexbinder kalcium. Många bakterier har en cellvägg som stabiliceras av just kalcium. Ingen celvägg = ingen tillväxt av bakterier. Nu är inte detta en sanning som gäller alla bakterier men många av dem.
Oj vad du kan! Var har du lärt dig allting?
:em:
Jag har under många år arbetat med både ost och med mjukost. Kunskapen är alltså ganska snäv.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.