handdator

Visa fullständig version : En receptsamling till jul..mat & bak..


Jacky
2006-11-13, 21:28
Hej!
Tänkte att vi skulle gadda ihop oss inför julen med goda & lite nyttigare recept på såväl mat som bakverk.

Själv tänkte jag bjuda på nyttigare recept på saffransbullar, hämtat från nlife.se

Ca 20 st
Ingredienser:
50 g jäst
2 1/2 dl minimjölk
100 g kesella lätt 1% fetthalt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl ljus sirap
7-9 dl vetemjöl
1/2 dl krossat linfrö
1/2 dl hackad mandel
1 g saffran
1 tsk kardemumma
1 tsk salt

Pensling
1 ägg
russin

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt. Blanda sedan den ljumma mjölken med kesellan. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, sirap, saffran, kardemumma och salt och rör. Häll i linfrön, mandel och mjölet lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter. Tag upp degen och knåda den smidig på mjölat bakbord. Rulla degen med lätt fuktade handflator till små runda bullar. Lägg dem i fem rader, fyra stycken i varje rad i en med olja smord långpanna, 30x40 cm. Jäs alla bullarna under bakduk på spisen i ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg, tryck i ett russin och grädda i mitten av ugnen i ca 6 -8 minuter. När bullarna är klara sitter de i hop lite som i en kaka i plåten. Låt dem svalna orörda på plåten innan du lossar dem försiktigt och lägger över dem på galler.

Milia
2006-11-14, 09:16
Jag som funderade på lussebullar igår... borde man inte kunna använda något grövre mjöl också, typ lite rågmjöl eller nåt.
Tänkte också att sojamjöl kanske skulle funka, fast det måste väl blandas ut med lite vetemjöl också för att hålla ihop, det är ju inget gluten i sojamjöl....
Funderade också på hur det skulle smaka med pepparkakskryddor i gröten*whistle*
Förut använde jag i alla fall en kryddblandning med kanel och kardemumma som jag först rostade i en stekpanna, det luktade HIMMEL sen när man lagade gröten:D

Jacky
2006-11-14, 12:51
Jag som funderade på lussebullar igår... borde man inte kunna använda något grövre mjöl också, typ lite rågmjöl eller nåt.
Tänkte också att sojamjöl kanske skulle funka, fast det måste väl blandas ut med lite vetemjöl också för att hålla ihop, det är ju inget gluten i sojamjöl....
Funderade också på hur det skulle smaka med pepparkakskryddor i gröten*whistle*
Förut använde jag i alla fall en kryddblandning med kanel och kardemumma som jag först rostade i en stekpanna, det luktade HIMMEL sen när man lagade gröten:D

Jag har provat pepparkakskryddor i gröten. Smakar helt ok, men man får vara försiktig så att man inte har i för mycket...blir lite bittert & strävt i munnen då..

Naggande go!
2006-11-14, 19:03
Kan ju delamed mig av mina "glöggbollar"

Mixa:
1 dl torkade fikon
1 dl dadlar, (gärna sånna lite större saftigare på lösvikt!)
1 dl skalade mandlar
Spä med valfri glögg till kladdig men hanterbar massa.
Rulla till bollar, valfri storlek.(jag gör stooora!! :p )
Doppa i smält god mörk eller ljus choklad, förvara svalt.

Eller testa min juliga standard frulle för tillfället.

Havregrynsgröt med pepparkaks krydda
Keso grädde gjord på 160 g keso, russin, kanel, och hacka mandel!! Så gott att jag är lika ledsen varje gång jag ätit klart och det dröjer tills nästa dags frulle...
Well anyways: Enjoy!

Isabella
2006-11-14, 20:26
finns det en krydda somm heter pepparkakaskrydda?

Fed up
2006-11-14, 20:59
finns det en krydda somm heter pepparkakaskrydda?

snarare en kryddblandning.

nackdelen med lussebullar, tycker jag, är att de blir så torra eftersom det är så mycket bulle och så lite fyllnging liksom. Funderar på att testa att göra dem som kanelbullar, med kanske mandelmassa eller kokos eller nåt som fyllning, istället för kanel alltså,, men det blir ju knappast en nyttigare variant direkt...

Jacky
2006-11-14, 21:41
snarare en kryddblandning.

nackdelen med lussebullar, tycker jag, är att de blir så torra eftersom det är så mycket bulle och så lite fyllnging liksom. Funderar på att testa att göra dem som kanelbullar, med kanske mandelmassa eller kokos eller nåt som fyllning, istället för kanel alltså,, men det blir ju knappast en nyttigare variant direkt...

Går säkert att göra nån gegga med valnötter och dadlar som passar i...berätta hur fyllningsprojektet gick sedan och vad de blev e du schysst..

Martyn
2006-11-14, 21:49
Eller testa min juliga standard frulle för tillfället.

Havregrynsgröt med pepparkaks krydda
Keso grädde gjord på 160 g keso, russin, kanel, och hacka mandel!! Så gott att jag är lika ledsen varje gång jag ätit klart och det dröjer tills nästa dags frulle...
Well anyways: Enjoy!

Hur stor mängs russin, kanel och mandel till 160g keso?
Mixar du med stavmixer då?

Låter väldigt gott för övrigt. :thumbup:

Milia
2006-11-14, 22:00
snarare en kryddblandning.

nackdelen med lussebullar, tycker jag, är att de blir så torra eftersom det är så mycket bulle och så lite fyllnging liksom. Funderar på att testa att göra dem som kanelbullar, med kanske mandelmassa eller kokos eller nåt som fyllning, istället för kanel alltså,, men det blir ju knappast en nyttigare variant direkt...
Mamma brukar göra nå lussekransar, alltså typ flätad deg i en ring och då har hon fyllt med mandelmassa, och det är SVINGOTT!!!!

Jacky
2006-11-14, 22:03
Kan ju delamed mig av mina "glöggbollar"

Mixa:
1 dl torkade fikon
1 dl dadlar, (gärna sånna lite större saftigare på lösvikt!)
1 dl skalade mandlar
Spä med valfri glögg till kladdig men hanterbar massa.
Rulla till bollar, valfri storlek.(jag gör stooora!! :p )
Doppa i smält god mörk eller ljus choklad, förvara svalt.

Eller testa min juliga standard frulle för tillfället.

Havregrynsgröt med pepparkaks krydda
Keso grädde gjord på 160 g keso, russin, kanel, och hacka mandel!! Så gott att jag är lika ledsen varje gång jag ätit klart och det dröjer tills nästa dags frulle...
Well anyways: Enjoy!

Låter som att detta kan få bli mitt bidrag till julbordet...ska prova detta vid advent!

Turbonisse
2006-11-15, 09:23
Kan varmt rekomendera denna sillröra.

*Matjesill(avrunnen)
*Gräddfil
*Dill
*Röd och svart kaviar(kan naturligtvis göras med enbart svart eller vice versa)

Rör sedan ihop och låt stå i kylan i någon timme innan servering.

Turbonisse
2006-11-15, 09:28
Återkommer med ett enormt gott recept på en laxtårta..mumms :)

knazcandy
2006-11-15, 16:45
Jag älskar glögg och har hittat ett recept med endast lite socker i (genom honungen). Ska verkligen testas till adventen..

Vit vaniljglögg


Favorit med doft av russin kanel och vanilj. Glöggens sötma kommer i de klassiska recepten från mycket socker. När vi utesluter densamma så får glöggen en mindre söt smak och därmed en lite annorlunda smak mot vad vi är vana vid.

1 flaska vitt vin
2 kanelstänger
8 kryddnejlikor
1 liten bit ingefära
1 tsk krossade kardemummakärnor
1/2 pomeransskal
1/2-1 dl honung+ 1/2 dl färskpressad apelsinsaft
2x vaniljstång
eventuellt röda vinbär
Mandel
Russin

Värm vinet, kryddorna och en bit skalad ingefära försiktigt i en gryta. Koka ej. Rör i saft och honungen tills den löst sig, lite i taget och smaka av för att känna när du tycker att det räcker. Skär upp bägge vaniljstängerna med en liten vass kniv på längden och lägg dem i grytan. Häll upp glöggen i en karaff och låt stå i kyl över natten, gärna flera dygn, så att alla ingredienser får ligga i vinet och dra. Värm upp igen, sila och tillsätt bär om så önskas. Servera med russin och skållad mandel. Många väljer att ha starksprit i sin hemmagjorda glögg vilket inte alls är nödvändigt i denna.

Jacky
2006-11-15, 19:48
Istället för vin i glöggen kan man faktiskt ha saft, t ex osötad svart vinbärssaft från önos..

Naggande go!
2006-11-16, 19:48
Hur stor mängs russin, kanel och mandel till 160g keso?
Mixar du med stavmixer då?

Låter väldigt gott för övrigt. :thumbup:
Jag tar lite på måfå, men 1-2 msk russin (typ 20-30 g?) ca 10 mandlar.
Mixar keso, russin och kanel länge till redigt fluff. Klickar upp på gröten och kröner mästerverket med hackad mandel!! SÅÅÅ gott!

Naggande go!
2006-11-16, 19:50
Låter som att detta kan få bli mitt bidrag till julbordet...ska prova detta vid advent!

Hoppas du gillar det, både jag och min syster är beroende... Är även uppskattat som "gå bort" present och alla som smakat har tyckt att det varit gott. (dock har några varit skeptiska innan, men konverterat till älskarna efter de smakat!)

Milia
2006-11-20, 13:06
Hmmm, är det någon som testat med saffran i gröten? Jag tror jag ska testa det någon gång...

emlo
2006-11-20, 19:41
Oui! Det är numer min standardfrukost! :D

1 dl havgregryn + 0.5 dl linfrön kokas med 4 dl vatten. Jag gillar att salta rejält också...

Efter ca 5 minuter tar man kastrullen från plattan och blandar ner 1 dl proteinpulver (både vanilj och kokos är super!) + 1 rejäl msk kanel + en dryg tsk kardemumma + ½ tsk ingefära + en dutt malda nejlikor + en duff SAFFRAN.

Rör ihop värm lite till och servera med hackat äpple.

Som att äta pepparkakor... och lussekatter... tillsammans... varje dag...

Max
2006-11-20, 21:42
emlo: 1 msk kanel!, du är en "heavy user" :)

machine gun
2006-11-20, 22:16
nackdelen med lussebullar, tycker jag, är att de blir så torra eftersom det är så mycket bulle och så lite fyllnging liksom. Funderar på att testa att göra dem som kanelbullar, med kanske mandelmassa eller kokos eller nåt som fyllning, istället för kanel alltså,, men det blir ju knappast en nyttigare variant direkt...

Tricket med att få saftiga lussebullar är att använda mer smör än det står i receptet, gärna nästan dubbla. Fast det blir ju (tyvärr, enligt vissa) mindre nyttigt då. Men å andra sidan är det ju fikabröd, det ska ju vara onyttigt :D Dessutom äter man det ju bara nån gång om året.

Fyllda saffranssnäckor har jag ätit, tror det var med mandelmassa. Det var smaskigt iaf :eating:

emlo
2006-11-21, 20:00
emlo: 1 msk kanel!, du är en "heavy user" :)

Jo, något måste man ju gå på!

I detta fall behövs det för att väga upp sötman från proteinpulvret. Om man inte använder något pulver kan man nog behöva dra ner en del på kryddningen och lägga till lite (vanilj)socker/sötningsmedel. Men jag gillar gröten som den är nu - smakrik, salt, söt och julig!

En annan julfavorit är kesella med glögg och extra sötningsmedel. Är dregelgott!

Milia
2006-11-21, 21:28
jag är också en grym kanel-addict, 1 msk kanel är vardagsmat :D

Jacky
2006-11-21, 21:30
Idag blev det två kesella ala Jul:
1. Kesella med en skvätt glögg, russin och hackad mandel....muuuuuuuuuummmsss!
2. Kesella med saffran och torkade aprikoser, dadlar och valnötter....smaasssssssk!

Jacky
2006-11-21, 21:31
jag är också en grym kanel-addict, 1 msk kanel är vardagsmat :D
+1
Det är peanuts!
Typ 3 msk om dagen gör koppen glad!

Milia
2006-11-21, 22:02
+1
Det är peanuts!
Typ 3 msk om dagen gör koppen glad!
minst*popcorn* ;)

Milia
2006-11-21, 22:03
2. Kesella med saffran och torkade aprikoser, dadlar och valnötter....smaasssssssk!
Att byta ut kesellan mot keso och sedan äta tillsammans med bulgur, tror jag blir jättegott!

Milia
2006-11-22, 09:11
Imorse testade jag gröt med saffran aoch kardemumma i och kanel ovanpå, till hade jag russin och sojamjölk, det blev skitgott! Synd att saffran är så dyrt bara....

Juliette
2006-11-22, 21:34
Oui! Det är numer min standardfrukost! :D

1 dl havgregryn + 0.5 dl linfrön kokas med 4 dl vatten. Jag gillar att salta rejält också...

Efter ca 5 minuter tar man kastrullen från plattan och blandar ner 1 dl proteinpulver (både vanilj och kokos är super!) + 1 rejäl msk kanel + en dryg tsk kardemumma + ½ tsk ingefära + en dutt malda nejlikor + en duff SAFFRAN.

Rör ihop värm lite till och servera med hackat äpple.

Som att äta pepparkakor... och lussekatter... tillsammans... varje dag...

Det där lät bara helt superdupergott! Måste testas snarast!

Även Naggande go's frukost lät verkligen smaskig ska testa den med!

Tack för tipsen!

CamillaA
2006-11-23, 14:36
Någon som ahr ett recept på nyttigt julbröd/vörtbröd?

cam
2006-11-26, 19:21
nackdelen med lussebullar, tycker jag, är att de blir så torra eftersom det är så mycket bulle och så lite fyllnging liksom. Funderar på att testa att göra dem som kanelbullar, med kanske mandelmassa eller kokos eller nåt som fyllning, istället för kanel alltså,, men det blir ju knappast en nyttigare variant direkt...

En burk kesella i degen gör dem saftiga länge.

Jag brukar kavla ut degen, strö på grovt riven mandelmassa, rulla ihop, skära bitar och lägga i bullformar. Som kanelbullar. Sen efter jäsning på med ägg och pärlsocker som vanligt och in i ugnen. Gott!

Brukar även göra mjuk pepparkaka där den speciella kryddningen gör att man kan ha ganska grovt mjöl utan att det märks så mycket. Jag kör dinkelmjöl och det funkar att ha i lite kli eller linfrön också. Lingonsylt brukar också vara gott att ha i smeten :eating:
Har inget recept utan brukar ta ett vanligt recept i kokboken och modifiera lite :D

Slimfit
2006-11-27, 11:21
Den här kakan brukar jag göra till varje 1:a advent. Knappast något deffrecept men godare kaka är svårt att hitta!

Saffranskaka

Ingredienser:

200g margarin/smör
1 pkt saffran
2 st ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Garnering:
Florsocker

Tillagning:

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Smöra och bröa en form, ca 25 cm i diameter

3. Smält margarinet/smöret och låt svalna

4. Stött eller mortla saffran tillsammans med en sockerbit

5. Vispa äg och socker pösigt och tillsätt sedan saffran, margarinet/smöret och mjölken.

6. Blanda ner vetemjöl tillsammans med bakpulvret och kör till en slät massa.

7. Häll ner i formen och grädda längst ner i ugnen i ca 40-45 min.

Låt kakan svalna innan du garnerar med florsocker för att förhindra att det smälter.

Princy
2006-11-28, 20:53
Var är bilderna? :D

z_bumbi
2006-11-28, 21:32
"Julbröd"
1 liter vaniljyoghurt (Går säkert bra med mjölk, fil, vatten etc men då får man tillsätta lite vanligt socker och lite vaniljsocker.)
Två paket torrjäst (Går lika bra med vanlig jäst, även det blir två paket.)
5 dl grovt rågmjöl
5 dl fint kornmjöl
12-14 dl vetemjöl (Justera mängden efter hur det ser ut, spar en del och häll i efter en stunds bearbetning om det ser ut som det behövs.)
200 g russin (Gillar man russin så dubblar man mängden.)
En eller två påsar pepparkakskrydda, vid en påse förstärk smaken med mer kanel, ingefära och kanske 1 tsk svartpeppar.

Värm yoghurten till 40-45 grader (Vanlig jäst självklart 37 grader)

Blanda rågmjöl och torrjäst. Häll över yoghurten och fortsätt blanda, tillsätt resten av mjölet vartefter. Degen ska släppa från kanterna av kärlet innan den kan anses färdig, med en hushållsassist tog det minst 10 minuter.

Jäs i 40-60 minuter eller tills degen ser klar ut.

Släng ihop tre-fyra limpor, försiktigt så att inte "luften" lämnar brödet.

Jäs limporna 20-30 min

Grädda på 225 grader i 40-50 minuter (Beroende på ugn och hur stora limpor man gör, knacka på bröden för att se om de är klara.

Låt vila över natten inlindat i en handduk.

Servera med glögg och ädelost.



"Mer fibrer än som är vettigt"
1 liter apelsinjuice
Två paket torrjäst (Går lika bra med vanlig jäst, även det blir två paket.)
2 dl Rågkross (Koka upp hälften av juicen med rågkrossen i, häll sen ner resten av juicen och få fram rätt temperatur.)
10 dl grovt rågmjöl
5 dl fint kornmjöl
5-8 dl vetemjöl.
200 g jordnötter
200 g russin
200 g kokos
2 tsk grovmalen svartpeppar
2-3 tsk spiskummin.

Jäsning och utbakning är samma som ovan.

Självklart går det att ändra kryddning och mjölsorter lite efter egen smak, nötter går att slänga i vilka som helst, annan torkad frukt än russin måste kanske blötläggas innan de hamnar i degen.
Använder man för lite vetemjöl blir det inget bra så jag rekommenderar inte att gå så mycket lägre än jag gjorde i sista receptet.

Jacky
2006-12-01, 21:41
I morse gjorde jag "jul-smör". Bregott + malen saffran + pyttelite honung. Smaskens på mackan. Funkade fint med skinka på också.

mrsbetterbody
2006-12-06, 08:34
ÄPPELGLÖGG

1 förpackning koncentrerad äppeljuice
1 påse med glöggkryddor ( finns i färdiga påsar santa maria)

Gör såhär:
Blanda juicen med vatten i en gryta, ta dock lite mindre vatten ( 1+3 ska va 1+4 normalt)
lägg i kryddorna och låt det koka upp. Jag brukar sedan låta det stå och dra under natten, sedan silar jag av det på morgonen, sparar dock kanelstängerna för det ser frächt ut när man sedan häller glöggen i en flaska.

Detta är jättegott prova..........

Jacky
2006-12-06, 10:46
ÄPPELGLÖGG

1 förpackning koncentrerad äppeljuice
1 påse med glöggkryddor ( finns i färdiga påsar santa maria)

Gör såhär:
Blanda juicen med vatten i en gryta, ta dock lite mindre vatten ( 1+3 ska va 1+4 normalt)
lägg i kryddorna och låt det koka upp. Jag brukar sedan låta det stå och dra under natten, sedan silar jag av det på morgonen, sparar dock kanelstängerna för det ser frächt ut när man sedan häller glöggen i en flaska.

Detta är jättegott prova..........

Funkar även att ersätta äppeljuicen med funlight....jordgubb t ex.

HeartDM
2006-12-06, 13:10
Någon som vet hur man kan tänkas förbereda en kalkon till julafton, på ett nyttigt vis?

izza
2006-12-06, 15:45
Lite bilder på mitt saffransbak! (finns redan i matlagningstråden, men de passar ju här med :))

Recept är typ "standard", från arlas hemsida. Fyllda med riven mandelmassa blandat med smör

z_bumbi
2006-12-06, 18:17
"Skånsk" senap (Jag bor inte i skåneland)
45-50 g mörkt (Brunt) senapsfrön
1-1,5 dl vatten
1 tsk ättikssprit
2 msk socker
1-1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar

Mixa allt det torra i en mixer till att börja med, häll sen på ättikan när det börjar bli pullveriserat. Fortsätt att hälla på lite vatten i taget, det är inte säkert att man måste ha i allt vatten men eftersom senapen tjocknar till i burkarna när den lagras så ska konsistensen vara lite rinnande (Det går att hälla ut den ur mixern, hjälpligt i alla fall.)
Ju mer man mixar ju mer smak får man ut men man tappar lite av den grovkornighet som kännetecknar senapstypen.

Häll upp på glasburkar och förvara i kylen minst 14 dagar innan den avsmakas.

Har man en stor mixer så är det lättare att få en bra konstistens om man gör dubbel sats.

Blir senapen för torr så går det att hälla i mer vatten, röra om och låta det stå ett dygn eller två så brukar det bli bra.

Senapen kan av vissa kännetecknas som ganska stark..*whistle*

Mental
2006-12-08, 16:25
Kan ju delamed mig av mina "glöggbollar"

Mixa:
1 dl torkade fikon
1 dl dadlar, (gärna sånna lite större saftigare på lösvikt!)
1 dl skalade mandlar
Spä med valfri glögg till kladdig men hanterbar massa.
Rulla till bollar, valfri storlek.(jag gör stooora!! :p )
Doppa i smält god mörk eller ljus choklad, förvara svalt.


Kör du med vinglögg eller alkoholfri? Och hur länge håller de i kylskåp?

Brooklyn
2006-12-08, 16:52
satan va sötsugen man blir av alla dessa bilder :Virro

Max
2006-12-09, 18:44
satan va sötsugen man blir av alla dessa bilder :VirroDå får du en till :)
Lussebullsbak igår. Kransen överst gick åt till frukost och efter rehabträningen idag. Optimal december-kost.

Naggande go!
2006-12-10, 16:25
Kör du med vinglögg eller alkoholfri? Och hur länge håller de i kylskåp?

Jag själv kör med den vanliga man kan inhandla på ica, men vinglögg funkar finers oxå! Smakar lite mera "vuxet" då. Håller väll en dryg vecka kanske?!? DOck har de aldrig räckt längre än 2-3 dagar....*drool*

Brinken
2006-12-14, 11:01
Hej!
Tänkte att vi skulle gadda ihop oss inför julen med goda & lite nyttigare recept på såväl mat som bakverk.

Själv tänkte jag bjuda på nyttigare recept på saffransbullar, hämtat från nlife.se

Ca 20 st
Ingredienser:
50 g jäst
2 1/2 dl minimjölk
100 g kesella lätt 1% fetthalt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl ljus sirap
7-9 dl vetemjöl
1/2 dl krossat linfrö
1/2 dl hackad mandel
1 g saffran
1 tsk kardemumma
1 tsk salt

Pensling
1 ägg
russin

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt. Blanda sedan den ljumma mjölken med kesellan. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, sirap, saffran, kardemumma och salt och rör. Häll i linfrön, mandel och mjölet lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter. Tag upp degen och knåda den smidig på mjölat bakbord. Rulla degen med lätt fuktade handflator till små runda bullar. Lägg dem i fem rader, fyra stycken i varje rad i en med olja smord långpanna, 30x40 cm. Jäs alla bullarna under bakduk på spisen i ca 40 minuter. Pensla med uppvispat ägg, tryck i ett russin och grädda i mitten av ugnen i ca 6 -8 minuter. När bullarna är klara sitter de i hop lite som i en kaka i plåten. Låt dem svalna orörda på plåten innan du lossar dem försiktigt och lägger över dem på galler.

någon som vet ungefärligt inehåll idedär...? prot/kolh/fett/kcal???

z_bumbi
2006-12-14, 19:06
Någon som vet hur man kan tänkas förbereda en kalkon till julafton, på ett nyttigt vis?

Som vanligt?

Ugnstekt kalkon är ju bara kalkon och ev fyllning, till fyllningen funkar det utmärkt att använda frukt och några kryddor av lämplig typ (Bra att stoppa in i en vanlig kyckling också.)

MacLeod
2006-12-14, 22:44
"Skånsk" senap (Jag bor inte i skåneland)
45-50 g mörkt (Brunt) senapsfrön
1-1,5 dl vatten
1 tsk ättikssprit
2 msk socker
1-1,5 tsk salt
1 krm vitpeppar

Mixa allt det torra i en mixer till att börja med, häll sen på ättikan när det börjar bli pullveriserat. Fortsätt att hälla på lite vatten i taget, det är inte säkert att man måste ha i allt vatten men eftersom senapen tjocknar till i burkarna när den lagras så ska konsistensen vara lite rinnande (Det går att hälla ut den ur mixern, hjälpligt i alla fall.)
Ju mer man mixar ju mer smak får man ut men man tappar lite av den grovkornighet som kännetecknar senapstypen.

Häll upp på glasburkar och förvara i kylen minst 14 dagar innan den avsmakas.

Har man en stor mixer så är det lättare att få en bra konstistens om man gör dubbel sats.

Blir senapen för torr så går det att hälla i mer vatten, röra om och låta det stå ett dygn eller två så brukar det bli bra.

Senapen kan av vissa kännetecknas som ganska stark..*whistle*

Min morfar visade mig för ett tag sen hur han gjorde. Receptet påminner om ditt (han är skåning), men han sa aldrig nått om att vänta med att äta den 14 dagar? Jag provsmakade direkt, och den smakade som vanligt riktigt gott, så att tårarna rann med andra ord.

F.ö så ska man göra skånsk senap med en kanonkula. Man sitter med bunken mellan benen, o så pendlar man kulan så att fröna krossas tillsammans med igredienserna.

z_bumbi
2006-12-15, 13:43
F.ö så ska man göra skånsk senap med en kanonkula. Man sitter med bunken mellan benen, o så pendlar man kulan så att fröna krossas tillsammans med igredienserna.

Det är kul de första femtio grammen, sen blir det extremt långtråkigt. :D

Jag tycker smaken blir mycket bättre om den får lagras, starkt är det redan från början men det tar ett tag för smakerna att smälta ihop.

MacLeod
2006-12-15, 14:45
Det är kul de första femtio grammen, sen blir det extremt långtråkigt. :D

Jag tycker smaken blir mycket bättre om den får lagras, starkt är det redan från början men det tar ett tag för smakerna att smälta ihop.

Ja, det tog sin tid. Jag orkade iaf inte sitta och titta på tills det var klart.
Man hade en jävla massa tid över på den tiden.

LadyG
2006-12-16, 00:31
Glöm inte allt julgodis man kan göra. Man kan variera med hackade nötter i kolan om man känner för det, eller använda andra smaksättare om man vill. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna.

Gräddkola
3 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
3 dl socker

Blanda allting i en tjockbottnad kastrull och koka tills den håller för kulprovet. Kan dröja så länge som upp till en timma. Häll ut på bakplåtspapper och låt massan stelna. Skär i lagom stora bitar och förvara svalt.


Matildas fudge
1 dl sirap
3 dl socker
2 dl grädde
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk smör

Häll allt utom smör och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt koka tills det klarar kulprovet. Häll ner vaniljsocker och smör. Ta plattan från värmen och rör om häftigt. Häll ut smeten på bakplåtspapper.


Chokladkola
3 msk kakao
2 dl socker
2 dl ljus sirap
3 dl grädde

Blanda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull och koka upp det för att sedan låta den koka på svag värme tills den klarar kulprovet. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form och skär den när den har svalnat i lagom stora bitar.


Mockakola
3 dl vispgrädde
½ dl ljus sirap
3 dl socker
2 ½ msk snabbkaffe

Blanda allting i en tjockbottnad kastrull och koka tills den håller för kulprovet. Kan röra sig om en timma. Häll ut på bakplåtspapper och låt massan stelna. Skär i lagom stora bitar och förvara svalt.


Fudge
5 dl mjölk
50 gr smör
1 tsk salt
2 msk vaniljsocker
1½ dl kakao
8 dl socker

Blanda mjölk, socker, salt och kakao i en stor tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt det koka kraftigt med omrörning tills klarar kulprovet. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och vaniljsocker. Rör ordentligt, gärna vispa, till smeten har svalnat och även tjocknat en smula. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form och låt det stelna. När den sedan är kall skär du upp lagom stora bitar (förvaras kallt).

Knäck och ischoklad kan väl de flesta redan antar jag? :)

Milia
2006-12-16, 09:52
Nån som vet hur lågt i fettprocent man kan gå på grädden man använer till knäck? Går det t.ex. att koka på minimat med 5% eller kanske rentav med mjölk?

machine gun
2006-12-16, 10:34
Nån som vet hur lågt i fettprocent man kan gå på grädden man använer till knäck? Går det t.ex. att koka på minimat med 5% eller kanske rentav med mjölk?

Skulle tippa på att det inte stelnar då. Möjligtvis om man ökar sockermängden radikalt samtidigt, men då uteblir ju liksom poängen. Mellangrädde kanske går? Testa vetja!

LadyG
2006-12-16, 12:15
Skulle tippa på att det inte stelnar då. Möjligtvis om man ökar sockermängden radikalt samtidigt, men då uteblir ju liksom poängen. Mellangrädde kanske går? Testa vetja!

Jag tror man kan använda vanlijvisp också men julgodis är julgodis. Jag får väl ta en extralång promenad, för inte tänker jag kompromissa med smaken. Allt kan inte vara fettfritt, superdeffat och kalorisnålt. Det finns det 11 andra månader för :)

machine gun
2006-12-16, 19:21
Jag tror man kan använda vanlijvisp också men julgodis är julgodis. Jag får väl ta en extralång promenad, för inte tänker jag kompromissa med smaken. Allt kan inte vara fettfritt, superdeffat och kalorisnålt. Det finns det 11 andra månader för :)

Jag håller fullståndigt med. Det känns rätt löjligt att kompromissa med sånt. Herregud, man blir inte fet och otränad av att ha en ätardag emellanåt :)

LadyG
2006-12-16, 22:06
Jag håller fullståndigt med. Det känns rätt löjligt att kompromissa med sånt. Herregud, man blir inte fet och otränad av att ha en ätardag emellanåt :)

Det är ganska lätt att tappa perspektivet i jakten på kcal och energiunderskott, men jag tror psyket mår bra av en gräddkola eller en bulle ibland. (Under förutsättning att det verkligen bara blir IBLAND.)

Dessutom luktar det så löjligt gott när man nyss bakat, bara doften gör det värt hela besväret.

Fem steg till "instant välmående":

1. Baka saffransbullar och låt dem svalna precis så mycket att de går att hantera utan att få tredje gradens brännskador.
2. Jonglera med den heta bullen tills den går att äta, och njut av den nybakande kreationen.
3. Gå ut en kort promenad och njut av den friska vinterluften.
4. Känn hur doften av nybakat slår dig i bihålorna när du kommer hem, är det inte underbart så säg?
5. Ta en bulle till.

Milia
2006-12-17, 10:28
Jag tror man kan använda vanlijvisp också men julgodis är julgodis. Jag får väl ta en extralång promenad, för inte tänker jag kompromissa med smaken. Allt kan inte vara fettfritt, superdeffat och kalorisnålt. Det finns det 11 andra månader för :)

Jag håller fullståndigt med. Det känns rätt löjligt att kompromissa med sånt. Herregud, man blir inte fet och otränad av att ha en ätardag emellanåt :)

Känner mig lite påhoppad nu :em:
att ta en promenad efter att ha ätit bullar/godis/kakor är väl inte (o)sundare än att minska lite på fettprocenten i bakverken?
Jag anser mig inte vara en kalorijagare utan dess like, men jag känner inte att jag måste ha vanliga lussebullar eller knäck, smaken är inte helig för mig om man säger så, men visst är det gott:) men i alla fall funderade jag bara om man skulle kunna göra det lite nyttigare eftersom det ofta blir nog mycket av både fett och socker under jul iaf....men, men jag är kass på att baka anyways så jag får se om jag orkar försöka..
God Jul på er :D

machine gun
2006-12-17, 10:51
Känner mig lite påhoppad nu :em:
att ta en promenad efter att ha ätit bullar/godis/kakor är väl inte (o)sundare än att minska lite på fettprocenten i bakverken?
Jag anser mig inte vara en kalorijagare utan dess like, men jag känner inte att jag måste ha vanliga lussebullar eller knäck, smaken är inte helig för mig om man säger så, men visst är det gott:) men i alla fall funderade jag bara om man skulle kunna göra det lite nyttigare eftersom det ofta blir nog mycket av både fett och socker under jul iaf....men, men jag är kass på att baka anyways så jag får se om jag orkar försöka..
God Jul på er :D

Det var inte menat som ett personligt påhopp. Jag personligen har iofs aldrig deffat heller, så jag har kanske lite dålig insikt i problematiken. Mina 5-10 timmars träning/vecka räcker ganska bra för att jag snarare ska ha en omvänd problematik när det kommer till energiintag. Jag skulle iofs aldrig lägga in ett extra pass av enda anledning att jag ätit "för mkt" heller.

Jag kom på att man kan göra julgodis med soja- eller havregrädde som bas och det är ju mer fettsnålt än vispgrädde (dessutom bättre fettsammansättning) samtidigt som jag inte anser att det är att kompromissa med smaken. Kolla efter recept på vegan.nu. Mellangrädde, som jag nämnde tidigare tror jag kan fungera utan att smaken blir lidande också. Däremot tror jag att mjölk och Lagalätt har helt fel konsistens för t.ex. knäck.

machine gun
2006-12-17, 10:57
Hittade ett par olika knäckrecept:

Knäck
en knäck med mild smak.

1,5 msk mjölkfritt margarin
2 dl socker
2dl ljus sirap
1,5 dl havregrädde

Blanda margarin, socker, sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka till röran klarar kultestet. Häll då upp i formar.

En annan variant:

Solrosknäck

1 msk veg. margarin
2 dl lönnsirap
2 dl veg. grädde
1,5 dl rårörsocker
1 dl solroskärnor

Samma instruktion som ovan.


Är man inte vegan eller mjölkallergiker kan man ju förstås använda vanligt margarin eller smör.

Milia
2006-12-17, 11:44
Ok, tack:)
kanske ska tillägga att jag inte deffar heller, jag vill bara inte att vikten ska skena iväg uppåt...

LadyG
2006-12-17, 12:55
Känner mig lite påhoppad nu :em:

Sorry, det var inte så jag menade. Jag måste ha misstolkat dig, jag trodde du jagade kcal :em:

Machine Guns förslag var riktigt bra tycker jag, testa och berätta hur svårt det är och hur man gör så kanske jag också törs testa (jag har inga talanger i köket direkt).

God Jul på dig med :)

AFanatic
2006-12-17, 13:18
Kan ju delamed mig av mina "glöggbollar"

Mixa:
1 dl torkade fikon
1 dl dadlar, (gärna sånna lite större saftigare på lösvikt!)
1 dl skalade mandlar
Spä med valfri glögg till kladdig men hanterbar massa.
Rulla till bollar, valfri storlek.(jag gör stooora!! :p )
Doppa i smält god mörk eller ljus choklad, förvara svalt.

Eller testa min juliga standard frulle för tillfället.

Havregrynsgröt med pepparkaks krydda
Keso grädde gjord på 160 g keso, russin, kanel, och hacka mandel!! Så gott att jag är lika ledsen varje gång jag ätit klart och det dröjer tills nästa dags frulle...
Well anyways: Enjoy!

Oj oj oj...det där skall jag testa när jag kommer hem! Mamma kommer bli stormförtjust det är jag helt säker på. Tack för det receptet. :hbang:

Naggande go!
2006-12-18, 07:47
Oj oj oj...det där skall jag testa när jag kommer hem! Mamma kommer bli stormförtjust det är jag helt säker på. Tack för det receptet. :hbang:

Hoppas det gillas!!

Milia
2006-12-21, 09:11
Jag skulle vara så seriös igår och testa de där glöggbollarna, men misslyckades totalt.
För det första; var det tänkt att man skulle mixa ihop dadlar, fikon och mandlar? Jag försökte i alla falla göra det, men sen när jag skulle smälta blockchokladen, så misslyckades jag FETT. Först försökte jag i vattenbad - det gick inte, sen försökte jag två ggr i mikron men det funkade inte då heller, den smälte liksom aldrig utan blev mest bara en jättehård gegga....
Några teorier på varför det blev så? Har det att göra med kvalitén på chokladen? (jag köpte nämligen min på ÖB:D)

LadyG
2006-12-21, 10:14
Jag skulle vara så seriös igår och testa de där glöggbollarna, men misslyckades totalt.
För det första; var det tänkt att man skulle mixa ihop dadlar, fikon och mandlar? Jag försökte i alla falla göra det, men sen när jag skulle smälta blockchokladen, så misslyckades jag FETT. Först försökte jag i vattenbad - det gick inte, sen försökte jag två ggr i mikron men det funkade inte då heller, den smälte liksom aldrig utan blev mest bara en jättehård gegga....
Några teorier på varför det blev så? Har det att göra med kvalitén på chokladen? (jag köpte nämligen min på ÖB:D)

Antagligen, billig choklad ska man undvika för den är billig av en anledning (sämre kvalité oftast). Fast nu vet du ju det till nästa gång, du ger väl inte upp nu? Det är ju bara att kasta sig iväg till närmaste butik och köpa en kaka choklad, kolla så den har hög kakaohalt bara. Sen kommer glöggbolarna bli fina, det är jag övertygad om :)

z_bumbi
2006-12-21, 10:20
Några teorier på varför det blev så? Har det att göra med kvalitén på chokladen? (jag köpte nämligen min på ÖB:D)

Det beror kanske på vilket fett de har använt i chokladen, en gissning är att andelen kokosfett är hög. Kokosfett är billigt men lämnar oftast en hel del att önska över egenskaper när man förväntar sig någon annan typ av fett.

Milia
2006-12-22, 08:51
jag tror det var palmolja...

machine gun
2006-12-22, 21:37
Mmm.. testade glöggbollarna, ruskigt goda! Tack så mycket för receptet, Naggande go! *drool*

AFanatic
2006-12-23, 01:21
Mmm.. testade glöggbollarna, ruskigt goda! Tack så mycket för receptet, Naggande go! *drool*

Imorgon smäller'e! Då ska det fixas julgodis. :naughty:

machine gun
2006-12-23, 10:14
Imorgon smäller'e! Då ska det fixas julgodis. :naughty:

Du kommer inte bli besviken :)

Det blev ganska lite med en sats (ca 15 små bollar), så jag gjorde dubbel. Skar dadlar och fikon i bitar först så att de inte skulle fastna i mixern (de är ju rätt sega), sen använde jag Blossas vinglögg och Fazer mörk blockchoklad. Det här kommer jag göra fler ggr, supergott och smidigt, tog max en kvart att göra också :thumbup:

Dessa får bli gå-bort-present till julafton. Skickade med några till sambons mamma och mormor med. Sånt brukar ju ofta uppskattas, roligare än en köpt chokladask alla ggr :)

Har två kvar i kylen som inte ska bli presenter, de får bli återhämtningsgodis efter träningen idag *drool*

Naggande go!
2006-12-23, 11:19
Åh vad skoj att de uppskattas!! (mina glögg/frukt bollar)

Bakade muffins igår med samma ingredienser + smör, ägg, mjöl och socker. Inte nyttigt men det är ju jul! De ska glaseras med chokladkräm och bjudas på i kväll på "lill jul" firandet med syrran å hennes kille!
Kanske En tunn skiva ädelost till oxå!!

Johan_P
2006-12-23, 11:52
En del intressanta recept i tråden, tack :thumbup:

Milia
2006-12-23, 20:43
Testade kväll att göra knäck på vaniljvisp (8%) och sirap (2 dl av varje) det funkade och blev gott, men det blev inte så knäckig smak utan smakade mer bara godis liksom, men hsh, det blev ganska gott iaf :)

sissa
2006-12-23, 22:54
Jag gjorde också knäck ikväll. Aldrig gjort innan faktiskt, fast att jag tycker knäck är svingott. Jag fick för mig att det skitsvårt och krångligt och att man förstörde kastrullen typ. ( + att nån annan alltid gjort det..) Men det var ju enkelt! :)

Hade bara matlagningsgrädde hemma, men det gick mkt bra det med!

mirrranda
2006-12-24, 00:08
JUUUUL

Jag debuterade i vörtbrödsklassen iår!

Det blev riktigt gott! :hbang:

Ingredienser:

50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter, 33 cl
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1 krm malda kryddnejlikor
1 dl russin
19-20 dl rågsikt

Gör så här:

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt julmust och porter och värm till fingervärme 37°C.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
Tillsätt sirap, salt, kryddor och russin, blanda.
Tillsätt större delen av mjölet.
Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig.
Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter.
Jäs degen övertäckt ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 175°C.
Arbeta ihop degen och dela den i två delar.
Baka ut delarna till ovala bröd och lägg dem på bakplåtspapper eller en smord plåt.
Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
Låt svalna på galler

35151

Dessutom måste jag visa mammas skapelser, julskinka och julkalkon! *cupid*

35152

AFanatic
2006-12-24, 00:09
Det var naggande goda glöggisar! Speciellt till starkvin. :thumbup: :D

sissa
2006-12-26, 01:46
Den här kakan brukar jag göra till varje 1:a advent. Knappast något deffrecept men godare kaka är svårt att hitta!

Saffranskaka

Ingredienser:

200g margarin/smör
1 pkt saffran
2 st ägg
3 dl socker
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Garnering:
Florsocker

Tillagning:

1. Sätt ugnen på 175 grader

2. Smöra och bröa en form, ca 25 cm i diameter

3. Smält margarinet/smöret och låt svalna

4. Stött eller mortla saffran tillsammans med en sockerbit

5. Vispa äg och socker pösigt och tillsätt sedan saffran, margarinet/smöret och mjölken.

6. Blanda ner vetemjöl tillsammans med bakpulvret och kör till en slät massa.

7. Häll ner i formen och grädda längst ner i ugnen i ca 40-45 min.

Låt kakan svalna innan du garnerar med florsocker för att förhindra att det smälter.

Den här är min nya julfavorit! Kommer göras varje jul från och med nu.
Mycket god! Med den mängden smör vore det väl skam annars iofs :D

Fed up
2006-12-26, 15:46
Här är mina saffransbullar. Gjorde bara hälften med mandelmassa i, men hade ändå gjort lagom mycket åt en hel sats, därför blev det SJUKT mycket mandelmassa i dem. Men goa blev de.

Det är alltså helt vanig lussebulledeg, med kesella, och sen riven mandelmassa, lite smör och nn dl vatten ihop blandat.