Visa fullständig version : Vill ha tips på ost
Börjar ledsna på Prästosten. Tips tack!
Om vi pratar hårdost till smörgåsar så rekomenderar jag starkt kvibille cheddar. Dock kör jag mest med 5%ig mjukost pga mängden ost jag gillar att ta på smörgåsar :S.
Brooklyn
2006-11-11, 13:04
Börjar ledsna på Prästosten. Tips tack!
port salut... *drool*
Jag äter 10% ost, Västan lagrad. Jag vill ha låg fetthalt & mycket smak så då är lagrade ostar bäst, annars upplever jag smaken som lite plastig. En annan favorit är Gouda..Men den har ju lite mer fett i sig, finns visserligen 17% nu för tiden.
-Niklas-
2006-11-11, 13:41
Inte det bästa altenativet men absoult det godaste: Gouda
Köper sällan ost, men när det blir, är det oftast nån magrare och/eller extra lagrad herrgårdsost.
Vällagrad flänsost är kanske något för den mer äventyrliga.
En god ost med låg fetthalt är Arla´s Delite 5%, kostar väl en 80 kr kilot men det är den värd.
Annars har vi Västans 5%-iga men det är inte lika god. Men den fonkar
Den svarta Wästgöta kloster är en favorit.
Hushållsost håller i längden.
Naggande go!
2006-11-11, 21:18
Köper sällan ost, men när det blir, är det oftast nån magrare och/eller extra lagrad herrgårdsost.
Vällagrad flänsost är kanske något för den mer äventyrliga.
HAHA, du snodde vad jag tänkt skriva jue!:devil:
[/B]
HAHA, du snodde vad jag tänkt skriva jue!:devil:
Ja det är ett obligatoriskt skämt i en tråd om ost. Ägd. :MrT:
Västerbottensost är för övrigt riktigt god också tycker jag, men jag får halsbränna av den, så känns inte värt att äta.
knazcandy
2006-11-12, 08:44
Om du inte jagar kcal så kan jag rekomendera Farfars Brännvinsost. Så stark så att det krusar sig i gommen och himmelsk god smak. Mmmmm...
Västerbottensost är för övrigt riktigt god också tycker jag, men jag får halsbränna av den, så känns inte värt att äta.
VB-ost är så gott att även om jag fick dubbel halsbränna och utslag skulle jag äta den. Godare får man leta.
Bland magra ostar har både Ostkopmaniet och Arla Kvibille några goda alternativ. Att de däremot är i stort sett omöjliga att hyvla utan att sprida ostsmulor över hela köket är en annan femma. Gott är det.
Mager ost går inte att äta som den är - den måste pimpas.
Så här gör man med Västan:
- 2 bitar (4 halvor) Polarkraft Extrem
- 1/2 msk rapsolja och 1/2 msk olivolja
- 70 g ost Västan 5% *
- Spiskummin
Brödet steks lätt i oljan med snittytan nedåt och en tom gryta ovanpå för att pressa ner de konkava ytorna mot stekpannan. När brödet har fått lite färg, vänder jag på dem och kryddar. Sedan lägger jag ost på underbitarna, lägger på överbitarna, för bitarna samman och ställer åter grytan ovan på så att osten börjar smälta. Under tiden osten smälter gör jag kaffe - Nescafé Espresso. Det är det bästa kaffe som man kan göra hemma och det tar 1 minut om man har en vattenkokare.
Ger ca 600 kcal med 33 E% fett. Bra fettblandning.
* Om man delar en bit Västan i 6 delar väger varje bit ca 70 gram.
Jag äter 10% ost, Västan lagrad. Jag vill ha låg fetthalt & mycket smak så då är lagrade ostar bäst, annars upplever jag smaken som lite plastig. En annan favorit är Gouda..Men den har ju lite mer fett i sig, finns visserligen 17% nu för tiden.
Den finn nu med 10% också...riktigt god faktiskt :thumbup:
Herkulez
2006-11-12, 14:18
Inte det bästa altenativet men absoult det godaste: Gouda
*drool* klart godaste osten af them alla
Den finn nu med 10% också...riktigt god faktiskt :thumbup:
Vart finns den att köpa? Har lurat runt i affärer men inte hittat nån..(Sthlm) *drool*
Tack för tipsen!
Vet dock inte om jag fixar "lågfett%" osten. Tex, tycker jag att Prästost 31% är god medans 17% varianten är äcklig.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.