Visa fullständig version : Konsten att baka med surdeg
Turbonisse
2006-11-01, 21:45
Tja!
Har precis satt igång en surdeg, så om 4-5 dagar kan jag baka. Men hur?
Gör man bröd av enbart surdeg? Hört att man skall blanda surdegen med den vanliga degsmeten, kan man inte baka på 100% surdeg?
Tipsa mig gärna om lite goda surdegsrecept, kan vara kul att testa något nytt.
H/David
Turbonisse
2006-11-02, 08:36
Ingen?
testa google istället, jag hittade bla:
http://www.saltakvarn.se/recept/receptblad/Erikssurdegsbrod.htm
http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&intChannelID=&lngRID=7069
lycka till!
Jag köper mina bakterier från mejeribolaget, det finns även recept där
Används inte surdeg istället för jäst? så man gör som du säger - blandar en del surdeg i den "vanliga" degen?
Turbonisse
2006-11-02, 19:11
Måste man ha jäst om man bakar med surdeg?
Jag skulle nog gå in här (http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&intChannelID=&lngRID=7516&tlfo=0) och läsa igenom receptet ordentligt. Det är knepigt det där med surdeg. :)
En surdeg är egentligen mjölksyrabakterier som jäser glukosen till mjölksyra. Det finns stammar som också bildar koldioxid ( och etanol ) men det blir inte samma gasmängder som med bagerijäst.
Det tar tid att baka med bara surdeg så jag skulle blanda surdeg i den vanliga degen med bagerijäst.
Turbonisse
2006-11-02, 20:29
Dum fråga kanske, men varför är surdegsbröd nyttigare än konventionellt bröd?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.