Logga in

Visa fullständig version : Konsten att baka med surdeg


Turbonisse
2006-11-01, 21:45
Tja!


Har precis satt igång en surdeg, så om 4-5 dagar kan jag baka. Men hur?

Gör man bröd av enbart surdeg? Hört att man skall blanda surdegen med den vanliga degsmeten, kan man inte baka på 100% surdeg?

Tipsa mig gärna om lite goda surdegsrecept, kan vara kul att testa något nytt.


H/David

Turbonisse
2006-11-02, 08:36
Ingen?

Fed up
2006-11-02, 11:06
testa google istället, jag hittade bla:

http://www.saltakvarn.se/recept/receptblad/Erikssurdegsbrod.htm

http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&intChannelID=&lngRID=7069

lycka till!

DavidN
2006-11-02, 11:12
Jag köper mina bakterier från mejeribolaget, det finns även recept där

Milia
2006-11-02, 18:37
Används inte surdeg istället för jäst? så man gör som du säger - blandar en del surdeg i den "vanliga" degen?

Turbonisse
2006-11-02, 19:11
Måste man ha jäst om man bakar med surdeg?

LadyG
2006-11-02, 19:30
Jag skulle nog gå in här (http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&intChannelID=&lngRID=7516&tlfo=0) och läsa igenom receptet ordentligt. Det är knepigt det där med surdeg. :)

Sverker
2006-11-02, 19:49
En surdeg är egentligen mjölksyrabakterier som jäser glukosen till mjölksyra. Det finns stammar som också bildar koldioxid ( och etanol ) men det blir inte samma gasmängder som med bagerijäst.
Det tar tid att baka med bara surdeg så jag skulle blanda surdeg i den vanliga degen med bagerijäst.

Turbonisse
2006-11-02, 20:29
Dum fråga kanske, men varför är surdegsbröd nyttigare än konventionellt bröd?