Visa fullständig version : Fettbrist
För lite fett i kosten leder till? Ja, vad?
Brooklyn
2006-10-19, 15:07
För lite fett i kosten leder till? Ja, vad?
inte lika kåt.
testohalten sänks
pragmatist
2006-10-19, 19:34
Att äta för lite fett och för mycket kolhydrater leder till sämre blodfetter, sämre insulinkänslighet, sämre kolesterolvärden (förållande totalt kolestrol/HDL), ökad risk för stroke, sämre immunförsvar... listan är lång.
Att äta för lite fett och för mycket kolhydrater leder till sämre blodfetter, sämre insulinkänslighet, sämre kolesterolvärden (förållande totalt kolestrol/HDL), ökad risk för stroke, sämre immunförsvar... listan är lång.
Vi vill ha siffror, riktvärden och rekommendationer!
King Grub
2006-10-19, 19:55
Gå inte under 15-20 E% fett.
Linolsyra och alfa-linolensyra är dom essentiella fettsyrorna, dom som kroppen inte kan syntetisera själv. 0.5-1 % alfa-linlolensyra av energiintaget och 3-5 % av energiintaget från linolsyra är mer eller mindre livsnödvändigt.
Gå inte under 15-20 E% fett.
Då menar du av energiintaget och inte av energibehovet? Eller? Somliga bulkar ju.
Vilka livsmedel kan man hitta dom fettsyrorna i ?
Cerberus
2006-10-30, 19:40
Läste i senaste body angående extrem låg-fett diet...inget nämndes dock om låg testo-nivå dock...Chris Aceto
Då menar du av energiintaget och inte av energibehovet? Eller? Somliga bulkar ju.
Det går ju alltid att låta överskottet av kalorier utgöras av 0.5 energiprocent Omega-3 och 3 energiprocent Omega-6;)
Fläskar man på med 200 kcal överskott blir det 0.2 g Omega-3 och knappt 1 g Omega-6. Så noggrant går inte att äta eftersom det finns en naturlig variation i alla livsmedel. Alltså är det försumbart.
watertouch
2006-10-30, 20:06
Gå inte under 15-20 E% fett.
Linolsyra och alfa-linolensyra är dom essentiella fettsyrorna, dom som kroppen inte kan syntetisera själv. 0.5-1 % alfa-linlolensyra av energiintaget och 3-5 % av energiintaget från linolsyra är mer eller mindre livsnödvändigt.
Betyder det att man kan klara sig på några kapslar fiskolja per dag?
King Grub
2006-10-30, 20:10
Om du med "klarar" menar "överleva", så - ja.
watertouch
2006-10-30, 20:20
Om du med "klarar" menar "överleva", så - ja.
aa okej.
Det går ju alltid att låta överskottet av kalorier utgöras av 0.5 energiprocent Omega-3 och 3 energiprocent Omega-6;)
Fläskar man på med 200 kcal överskott blir det 0.2 g Omega-3 och knappt 1 g Omega-6. Så noggrant går inte att äta eftersom det finns en naturlig variation i alla livsmedel. Alltså är det försumbart.
Och om man fläskar på med 1000 kcal så innebär det 1 g Omega-3 och 5 g Omega-6. Också försumbart pga den naturliga variationen i livsmedel, eller? Obs: ingen retorisk fråga. :em:
Fläskar man på med 1000 kcal har man marginal att ta en burk makrill i tomatsås. Det ger dig ca 1.5 g Omega-3.
Jag skrev 200 kcal för det ger 6000 kcal på en månad. Risk att du går upp kanske ett halvt kg fett varje månad = 6 kg på ett år.
....förhoppningsvis blir de kalorier som inte blir fett till muskelmassa*flex*
2 msk olivolja och 2 msk rapsolja ger 1 E% alfa-linolensyra och 3 E% linolsyra. Vill man öka till 5 E% linolsyra lägger man till 1 tsk solrosolja.
Ola Wallengren
2006-10-31, 20:06
Möjliga symtom vid "fettbrist"
Essentiell fettsyrabrist = EFAD
Protein och energiundernäring = PEM
"Clinical signs of EFAD include reduced brain and body weight, skin changes, infertility, loss of muscle tone, degenerative changes in kidneys, lungs and liver, increased susceptibility to infections and behavioural changes"
"EFAD and PEM have several clinical symptoms in common. A dry and scaly skin, hair loss, reduced growth rate, increased susceptibility to infections, shortened RBC survival, changes in the structure and function of organs like heart, liver and gastrointestinal tract, and transient impaired cognitive, visual and motor skill development can be observed both in EFAD and some forms of PEM [2, 10, 13, 14, 15, 29, 30, 31, 32 and 33]. It is obvious that a large range of nutritional deficiencies exists in severe malnutrition, which precludes pin pointing of the clinical symptoms to a single component. However, considering the role of EFA in membrane structure and in the biosynthesis of regulatory molecules such as prostaglandins (PG), leukotrienes and thromboxanes [2 and 8] it is tempting to speculate that the wide range of symptoms found in malnutrition could be at least partly be explained by EFAD."
Smit EN, Muskiet FA, Boersma ER. The possible role of essential fatty acids in the pathophysiology of malnutrition: a review. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2004 Oct;71(4):241-50
Fläskar man på med 1000 kcal har man marginal att ta en burk makrill i tomatsås. Det ger dig ca 1.5 g Omega-3.
Jag skrev 200 kcal för det ger 6000 kcal på en månad. Risk att du går upp kanske ett halvt kg fett varje månad = 6 kg på ett år.
....förhoppningsvis blir de kalorier som inte blir fett till muskelmassa*flex*
Framförallt så misstänker jag att det kan finnas andra riskfaktorer för "sämre blodfetter, sämre insulinkänslighet, sämre kolesterolvärden (förållande [sic] totalt kolestrol/HDL), ökad risk för stroke, sämre immunförsvar" än för liten andel fett i kosten, om man ger sig in på en 1000-kaloriersbulk. :)
Att jag ändå tog 1000 kcal som exempel som kontrast till dina 200 kcal var för att jag ville få förklarad för mig den teoretiska/fysiologiska bakgrunden till Grubs rekommendationer. Nämligen: Tror man att det är en formel av vad kroppen behöver för att gå runt/klara av att leva som avgör hur mycket fett den behöver? Eller tror man att det är en formel av vad man verkligen intar som avgör hur mycket fett den behöver (vilket t.ex. skulle kunna bero på att kroppens omsättning behöver en viss andel av det totala intaget för att inte "luras" att "tro" att den får för lite fett för att fungera, eller nåt)?
Grub, vet du själv så kan du väl svara?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.