Beefcake!
2006-10-05, 20:59
Cheesecake med äpple och kanel
- Nästan laktosfri
http://www.zneakers.no/david/mat/cheesecake2.jpg
Hela kakan innehåller:
100 g protein (mest från whey, kasein, ägg, soja)
80 g kolhydrater (mest från äpple och havregryn)
15 g fett (mest från ägg, keso)
Så 1/4 av kakan ger alltså:
25 g protein
20 g kolhydrater
4 g fett
= ca 220 kcal
Och allt det från bra näringskällor. Med andra ord en lika bra som måltid som vilken keso / tonfisk och ris / etc.. blandning som helst. :)
Ingredienser:
Till kakan:
250-300g keso (lätt)
2 dl sojamjölk
25 g whey (jag använde vaniljsmak)
4 msk sötningsmedel (f.ex. splenda eller natreen)
1/2 tsk salt
1 ägg-gula
4 ägg-vitor
1/2 tsk vaniljsocker
1 påse gelatinpulver (25 g - gelatin består av 90% protein)
1/2 dl havregryn
1 digestivekex
2 äpplen
1 msk maizena eller potatismjöl
en skvätt citronjuice
1-2 msk kanel
Till toppingen:
1 dl sojamjölk
1 tsk maizena eller potatismjöl
1 msk kanel
Gör så här:
1. Kärna ur och koka äpplena i en kastrull tills de är mjuka.
2. Lös upp gelatinet i ett glas med ljummet vatten.
3. Mixa keson en i en mixer eller med stavmixer.
5. Skär upp äpplena i smala båtar
4. I en skål, blanda ihop keso, ägg-gulan och äggvitorna, whey, sojamjölk, sötningsmedel, salt, vaniljesocker, havregryn, maizena, och smula i digestivekexet.
5. Blanda ut gelatinet i varmt vatten, och blanda det i smeten.
6. Häll upp smeten i en bakform.
7. Droppa i det mesta av äppelbitarna. (Spara ett par bitar till toppingen).
8. Spruta i lite citronjuice.
9. Ställ i kylskåpet någon timme.
Toppingen:
1. Blanda sojamjölk, lite äppelbitar, kanel, maizena och lite sötningsmedel i en liten kastrull.
2. Koka upp detta under omröring på låg värme.
Sen efter någon timme i kylen är det bara att ta ut kakan ur kylen och smeta på toppingen (valfritt förstås...) och hugga in. (Jag kände mig lite i det kreativa hörnet så jag dekorerade med lite äppelbitar och jordgubbar som ni kanske ser på bilden)
Man kan ju också koka upp ägg-gulan, sojamjölk, sötningsmedel, maizena och salt i en kastrull under omröring först tills det tjocknar, sen blanda i resten. Dock orkade jag inte göra det idag...
D :eating:
- Nästan laktosfri
http://www.zneakers.no/david/mat/cheesecake2.jpg
Hela kakan innehåller:
100 g protein (mest från whey, kasein, ägg, soja)
80 g kolhydrater (mest från äpple och havregryn)
15 g fett (mest från ägg, keso)
Så 1/4 av kakan ger alltså:
25 g protein
20 g kolhydrater
4 g fett
= ca 220 kcal
Och allt det från bra näringskällor. Med andra ord en lika bra som måltid som vilken keso / tonfisk och ris / etc.. blandning som helst. :)
Ingredienser:
Till kakan:
250-300g keso (lätt)
2 dl sojamjölk
25 g whey (jag använde vaniljsmak)
4 msk sötningsmedel (f.ex. splenda eller natreen)
1/2 tsk salt
1 ägg-gula
4 ägg-vitor
1/2 tsk vaniljsocker
1 påse gelatinpulver (25 g - gelatin består av 90% protein)
1/2 dl havregryn
1 digestivekex
2 äpplen
1 msk maizena eller potatismjöl
en skvätt citronjuice
1-2 msk kanel
Till toppingen:
1 dl sojamjölk
1 tsk maizena eller potatismjöl
1 msk kanel
Gör så här:
1. Kärna ur och koka äpplena i en kastrull tills de är mjuka.
2. Lös upp gelatinet i ett glas med ljummet vatten.
3. Mixa keson en i en mixer eller med stavmixer.
5. Skär upp äpplena i smala båtar
4. I en skål, blanda ihop keso, ägg-gulan och äggvitorna, whey, sojamjölk, sötningsmedel, salt, vaniljesocker, havregryn, maizena, och smula i digestivekexet.
5. Blanda ut gelatinet i varmt vatten, och blanda det i smeten.
6. Häll upp smeten i en bakform.
7. Droppa i det mesta av äppelbitarna. (Spara ett par bitar till toppingen).
8. Spruta i lite citronjuice.
9. Ställ i kylskåpet någon timme.
Toppingen:
1. Blanda sojamjölk, lite äppelbitar, kanel, maizena och lite sötningsmedel i en liten kastrull.
2. Koka upp detta under omröring på låg värme.
Sen efter någon timme i kylen är det bara att ta ut kakan ur kylen och smeta på toppingen (valfritt förstås...) och hugga in. (Jag kände mig lite i det kreativa hörnet så jag dekorerade med lite äppelbitar och jordgubbar som ni kanske ser på bilden)
Man kan ju också koka upp ägg-gulan, sojamjölk, sötningsmedel, maizena och salt i en kastrull under omröring först tills det tjocknar, sen blanda i resten. Dock orkade jag inte göra det idag...
D :eating: