Logga in

Visa fullständig version : Protein-cheesecakes


Beefcake!
2006-10-05, 20:59
Cheesecake med äpple och kanel
- Nästan laktosfri

http://www.zneakers.no/david/mat/cheesecake2.jpg


Hela kakan innehåller:

100 g protein (mest från whey, kasein, ägg, soja)
80 g kolhydrater (mest från äpple och havregryn)
15 g fett (mest från ägg, keso)


Så 1/4 av kakan ger alltså:

25 g protein
20 g kolhydrater
4 g fett

= ca 220 kcal

Och allt det från bra näringskällor. Med andra ord en lika bra som måltid som vilken keso / tonfisk och ris / etc.. blandning som helst. :)



Ingredienser:

Till kakan:

250-300g keso (lätt)
2 dl sojamjölk
25 g whey (jag använde vaniljsmak)
4 msk sötningsmedel (f.ex. splenda eller natreen)
1/2 tsk salt
1 ägg-gula
4 ägg-vitor
1/2 tsk vaniljsocker
1 påse gelatinpulver (25 g - gelatin består av 90% protein)
1/2 dl havregryn
1 digestivekex
2 äpplen
1 msk maizena eller potatismjöl
en skvätt citronjuice
1-2 msk kanel


Till toppingen:

1 dl sojamjölk
1 tsk maizena eller potatismjöl
1 msk kanel


Gör så här:

1. Kärna ur och koka äpplena i en kastrull tills de är mjuka.
2. Lös upp gelatinet i ett glas med ljummet vatten.
3. Mixa keson en i en mixer eller med stavmixer.
5. Skär upp äpplena i smala båtar
4. I en skål, blanda ihop keso, ägg-gulan och äggvitorna, whey, sojamjölk, sötningsmedel, salt, vaniljesocker, havregryn, maizena, och smula i digestivekexet.
5. Blanda ut gelatinet i varmt vatten, och blanda det i smeten.
6. Häll upp smeten i en bakform.
7. Droppa i det mesta av äppelbitarna. (Spara ett par bitar till toppingen).
8. Spruta i lite citronjuice.
9. Ställ i kylskåpet någon timme.

Toppingen:

1. Blanda sojamjölk, lite äppelbitar, kanel, maizena och lite sötningsmedel i en liten kastrull.
2. Koka upp detta under omröring på låg värme.


Sen efter någon timme i kylen är det bara att ta ut kakan ur kylen och smeta på toppingen (valfritt förstås...) och hugga in. (Jag kände mig lite i det kreativa hörnet så jag dekorerade med lite äppelbitar och jordgubbar som ni kanske ser på bilden)

Man kan ju också koka upp ägg-gulan, sojamjölk, sötningsmedel, maizena och salt i en kastrull under omröring först tills det tjocknar, sen blanda i resten. Dock orkade jag inte göra det idag...

D :eating:

Beefcake!
2006-10-05, 21:05
Cheesecake med hallon

http://www.zneakers.no/david/mat/cheesecake.jpg

Variant 1, mycket protein/kolhydrater, lite fett:

60 g protein
40 g kolhydrater
10 g fett

Ingredienser:

250-300g keso (lätt)
2 dl rismjölk med vaniljsmak (eller vanlig mjölk om du inte som mig är laktosintolerant)
20g whey (f.ex. vanilj eller jordgubb)
1-2 msk mjöl
2 msk sötningsmedel (f.ex. splenda eller natreen)
1/2 tsk salt
1 ägg-gula
3 ägg-vitor
1/2 - 1 tsk vaniljsocker
100-200 g hallon
lite citronjuice och/eller rivet citronskal


Gör så här:

1. Värm upp ugnen till 175 grader.
2. Mixa keson i en skål med mixer eller med stavmixer.
3. Rör ihop keso, "mjölk", whey, sötningsmedel, salt, mjöl, ägg, vaniljsocker, citronskal/juice.
4. Häll upp i en ugnsfast form och lägg i hallonen.
5. In i ugnen i ca 25-30 min. Ta ut och låt kallna.

Den gör sig bäst efter att ha fått stå i kylskåpet en 5-6 timmar, men kan även ätas varm.


Variant 2, mindre kolhydrater, mer protein/fett:

Samma ingredienser som ovan, men:
- byt ut lätt-keson mot vanlig keso
- byt ut rismjölken mot sojamjölk
- släng i någon extra ägg-gula

Detta ger något som:

65 g protein
25 g kolhydrater
20 g fett


D :eating:

tma
2006-10-05, 21:13
Ta bort mitt inlägg tack

Fed up
2006-10-05, 21:15
det ser jättegott ut men smakar det verkligen som cheesecake?
Vi gjorde nån lättvariant på cheesecake för rätt länge sen vars botten var gjord på fullkornsdigestive light och kesella och/eller matfett, vad det nu var. Smeten på var gjord av kesella lätt, philapelphia 5%, äggvita och pektin (vi äter inte gelatin), plus sötning och smaksättning såklart. Ah, jag minns inte exakt men den blev helt sjukt god iallafall och smakade precis som vanlig cheesecake, men nog itne lika light som dina...

Fed up
2006-10-05, 21:19
Kanske var det denna:

http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&intChannelID=&lngRID=3524&tlfo=0

Men med lättdigestive och philadelphia 5%, byter man ut fettet till lättmargarin och sockret till sötningsmedel borde man kunna pressa den rätt mycket energimässigt.

Jacky
2006-10-06, 06:07
Guuuud va du e duktig. Blir sugen på att komma på cake-resa i Oslo! BRAVO!

Kurash
2006-10-06, 06:43
Verkar ju sjukt lätt att göra det där. Man kanske skulle blända lite på jobbet genom att bjuda på cheesecake... Sen blir tanterna helt till sig när dom för höra att det är nyttigt.

NBT
2006-10-06, 13:51
Tack för tipsen! Ska prövas i afton : ))

Bondlurk
2006-10-06, 16:10
Eloge! Var får du recepten ifrån? =)

skratt
2006-10-06, 17:23
gelatinpulver.. mmm, smarr med brosk och svinhud*spy* ..

Beefcake!
2006-10-07, 09:12
Kanske var det denna:

http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&intChannelID=&lngRID=3524&tlfo=0

Men med lättdigestive och philadelphia 5%, byter man ut fettet till lättmargarin och sockret till sötningsmedel borde man kunna pressa den rätt mycket energimässigt.

Den såg god ut ja.. Skall prövas vid tillfälle :)

Guuuud va du e duktig. Blir sugen på att komma på cake-resa i Oslo! BRAVO!

Verkar ju sjukt lätt att göra det där. Man kanske skulle blända lite på jobbet genom att bjuda på cheesecake... Sen blir tanterna helt till sig när dom för höra att det är nyttigt.

Tack för tipsen! Ska prövas i afton : ))

:D

Eloge! Var får du recepten ifrån? =)

Har utgått från andra recept och sen ändrat lite för att minska på fett och öka på protein.

gelatinpulver.. mmm, smarr med brosk och svinhud*spy* ..

Jaja.. Så länge det är pulver så går det ned ;) Är ju inte så mycket värre än en vanlig varmkorv då...

skratt
2006-10-07, 09:49
Jaja.. Så länge det är pulver så går det ned ;) Är ju inte så mycket värre än en vanlig varmkorv då...



Nej, huvva.. de käkar ja inte heller *spy* ;) . Annars såg den fin ut!

farre
2006-10-08, 18:15
Låter riktigt gott! :eating: Och perfekt för mig som är laktosöverkänslig *popcorn* :)

FreCKo
2006-10-08, 19:27
den där ska bakas på nästa släktträff :D *popcorn*