Visa fullständig version : Kolhydrater från frukt..
Haggstar
2003-01-14, 10:41
Finns det något negativt med att basera den största delen av dagsbehovet av kolhydrater från frukt, t.ex. bananer?! :confused:
Muskelsmurfen
2003-01-14, 10:42
Just bananer har snabba kolhydrater men frukt generellt är bra.
Detta är säkert en myt: men har hört att päron är långsammaste frukten (kan ju kollas iofs) och innehåller kalium som trycker in vätska i musklerna (låter ju bra iaf! :)). För många päron = spruttibangbang i kistan iofs..
Själv tycker jag blodockret påverkas av frukt, bäst är väl att variera!
Är väl bara kolla det glykemiska indexet:
Päron 51
Banan (grön) 43
Banan (gul) 84
Banan (gul/brun) 74
Äpple 52
Vindruva 61
Kiwi 75
Apelsin 62
Plommon 34
Körsbär 32
Russin 80
För att ta några exempel. Det är väl inga fel med att få kolhydrat behovet från frukt. Men se till att ät rätt frukt vid rätt tillfälle. Gör man detta funkar det prima. Att Päron var långsammast är fel, men den är relativt långsam.
Vad är det för kolhydrater, förutom fruktos, som finns i olika frukter?
Haggstar
2003-01-16, 18:10
Men skulle man t.ex. kunna ersätta pastan eller riset med kolhydrater från frukt utan att det har några negativa effekter??
det var något snack förut om att fruktos bara kunde förbrukas och lagras i levern, om den då bara kan lagra 50-75 gram kolhydrater vad händer då med resten av kolhydraterna från frukten? :confused:
King Grub
2003-01-16, 18:27
Musklerna kan inte använda fruktos som bränsle direkt, utan det måste först omvandlas till glykogen i levern. Den största risken att lägga på sig kroppsfett av fruktos är om du äter andra kolhydratkällor samtidigt (vilket man ju nästan alltid gör). Om dessa kolhydratkällor lättare omvandlas till glykogen av musklerna och levern än fruktos, är risken stor att fruktosen istället blir fläsk kring din midja. :D
jag käkar 2 bananer till yoggi som mellanmål. hur stor är risken där att det blir fett?
Haggstar
2003-01-16, 22:34
Originally posted by King Grub
Musklerna kan inte använda fruktos som bränsle direkt, utan det måste först omvandlas till glykogen i levern. Den största risken att lägga på sig kroppsfett av fruktos är om du äter andra kolhydratkällor samtidigt (vilket man ju nästan alltid gör). Om dessa kolhydratkällor lättare omvandlas till glykogen av musklerna och levern än fruktos, är risken stor att fruktosen istället blir fläsk kring din midja. :D
Men omvandlas det bara till glykogen om levern är mättad eller sker det ändå, hur lång tid tar omvandlingen??
Finns det andra kolhydrater än fruktos i frukt, och vad är det för några isf? (Skam den som ger sig.)
Livsmedelsverkets livsmedelstabel ( :em: )
Jag skriver av två vanliga frukter :
Banan / 100 g: Kolhydrat tot. 23.5 g , Glukos 4.4 g ; Fruktos 2.7 g ; Sackaros ( vanligt socker ) 6.4 g , Stärkelse 4.8 g, resterande är olika kostfibrer.
Päron / 100 g : Kolhydrat tot 15 g, Glukos 1.4 g, Fruktos 5.4 g , Sackaros 2.4 g , Stärkelse 0 g , resterande är olika kostfibrer.
Siffrorna är inte alls så exakta som de verkar att vara. Halterna varier givetvis mellan olika sorters päron och bananer.
När frukter mognar så ombildas olika fruktsyror ( som också ger energi ! ) till olika socker som gör att mogen frukt smakar mindre surt och mer sött.
Innehåller frukten stärkelse som tex bananan kommer stärkelsen sakta att brytas upp till glukos under mognaden.
Som synes är frukt en stor blandning av socker och GI blir en sammanfattning av totalinnehållet !
På pappret verkar frukt bra för deff, men det tenderar till att lagras i levern vilket gör att fettförbränningen blir mkt sämre och mindre styrkeökande/antikatabola kolisar i musklerna...
Haggstar
2003-01-17, 09:32
Med andra ord är det bättre med kolhydraterna från t.ex. pasta, ris och potatis än de som kommer från frukt om man vill få ut max av träningen?? Nu blev det mycket för mig :em:
Pasta och ris är bättre om man nu ska äta mycket. Fruktos kan bara lagras i levern och dess lagringsplats är mycket begränsad 50-100g. Den överflödiga fruktosen har lättare att förvandlas till fett (en kemisk process) än till glukos (två kemiska steg) och därför finns risken att man lägger på sig fett om man överäter fruktos. Det är nog anledningen till att vissa undviker frukt under deff. Ganska överdrivet eftersom man troligen inte får i sig så mycket glukos av några frukter..
Svaret på frågan i det första inlägget torde iallafall vara att man ska äta pasta och ris istället för stora mängder frukt och juicer.
Sverker: Tack för det! Du orkar inte skriva in om apelsin också? Har hört så olika saker om just apelsin, framförallt apelsinjuice. Har till och med sett olika GI i olika tabeller (så olika GI att jag inte kan tro att det beror på mognadsgrad och sort, men vad vet jag).
Tanman: Jag känner igen det du skriver från Paulúns andra fettförbränningsbok. Det där om lever och fruktos. Frågan är om man kan lita på det eller inte. Läs gärna den här tråden:
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?s=&threadid=7046
(Då är ämnet fettförbränning snarare än frukt, men frågan om fruktosens lagring i kroppen berörs.)
Från den tråden:
Peter skriver:
"Att fruktos lätt blir fett har jag läst på många ställen men aldrig riktigt fått den metaboliska funktionen. Levern kan lagra en del kolhydrater men den kan också göra om fruktos till glukos som släpps ut i blodet, detta tar dock lite tid och det är därför fruktos har lågt GI. Om någn kan förklara varför fruktos lättare skulle bli fett än glukos eller kan ge någon anvisning var det står bra förklarat skulle jag vara tacksam. OBS det kan säkert stämma utan att jag fattat det."
EiseltUK skriver:
"Det där med fruktos har jag hört flera gånger men aldrig sett någon studie som bekräftar det. Det sägs att överskottet ska omvandlas till fett, men enligt studier som jag sett så har fruktos lättare för att oxideras än glukos, och samtidigt inte höjer upp insulinet nämnvärt (se några refernser som jag skickade in på en tråd om långsamma kolhydrater i gainers tidigare idag). I den studie där man testade vår gainer i 45 dagar så mätte man alla tänkabara blodfettsparameterar samt kroppsfett med två olika metoder. Inget tyder på att c a 60 gram fruktos skulle vara någon nackdel direkt efter träning. Att fruktoses skulle omvandlas till fett kanske beror på hur högt insulinet är?"
Dax att köpa boken Örjan:D
Det går snabbt att skriva av, och anger givetvis källan :
Livsmedelsverkets Livsmedelstabeller.
Apelsin / 100 g, kolhydrat tot. 12.2 g, glukos 2.6 g, fruktos 2.7 g, sackaros 3.6 g, kostfibtrer tot. 1.9 g.
Apelsinjuice / 100 g : kolhydrat tot. 9.8 g, glukos 3.4 g, fruktos 2.8 g, sackaros 2.2 g, kostfibrer tot. 0.2 g.
Uppenbart sitter kostfibrerna i fruktköttet:D
Tack igen Sverker! Har under ungefär ett år, vid 3-4 olika tillfällen tvistat med en kompis som hävdar att det finns tillsatt socker i juice. Jag har försökt förklara att juice per definition inte kan innehålla tillsatt socker; då vore det ju inte juice. Men han läser mycket kvällstidningar, och är därför svår att övertyga. Lite statistik från Livsmedelsverket kan ju vara bra att ladda bössan med till nästa gång vi drabbar samman om det. Att Expressen nyligen skrev att juice innehåller 9 sockerbitar/glas, är sådant som försvårar min livsuppgift att lära honom hur det ligger till. Men lite statistik kan som sagt underlätta. Ska också söka på Livsmedelsverkets hemsida om det där med kravet för att en produkt ska få kallas juice. Sedan ska det väl äntligen bli slut på diskussionen!
Musklerna kan inte använda fruktos som bränsle direkt, utan det måste först omvandlas till glykogen i levern. Den största risken att lägga på sig kroppsfett av fruktos är om du äter andra kolhydratkällor samtidigt (vilket man ju nästan alltid gör). Om dessa kolhydratkällor lättare omvandlas till glykogen av musklerna och levern än fruktos, är risken stor att fruktosen istället blir fläsk kring din midja. :D
På pappret verkar frukt bra för deff, men det tenderar till att lagras i levern vilket gör att fettförbränningen blir mkt sämre och mindre styrkeökande/antikatabola kolisar i musklerna...
Pasta och ris är bättre om man nu ska äta mycket. Fruktos kan bara lagras i levern och dess lagringsplats är mycket begränsad 50-100g. Den överflödiga fruktosen har lättare att förvandlas till fett (en kemisk process) än till glukos (två kemiska steg) och därför finns risken att man lägger på sig fett om man överäter fruktos. Det är nog anledningen till att vissa undviker frukt under deff. Ganska överdrivet eftersom man troligen inte får i sig så mycket glukos av några frukter..
Svaret på frågan i det första inlägget torde iallafall vara att man ska äta pasta och ris istället för stora mängder frukt och juicer.
(15 år gammal tråd)
Hur är det idag och stämmer allt jag fetat?
Ligger på 300 g kolhydrater per dag med en massa fastande träning (helkroppsstyrketräning och landsvägscykling). Har märkt att mestadels av mina kolhydrater kommer från frukt och grönsaker.
Borde jag dra ner på frukten, ersätta mot andra kolhydratkällor för bättre glykogeninlagring> träningsprestation?
Äter mellan 19-23 och tränar 14-18 tiden. Så om fruktosen kan bli muskelglykogen har det 16-20 timmar på sig att omvandlas?
När jag refeedar (en-två dagar i veckan, ~1000 g kolhydrater) tänker jag aktivt på hålla nere grönsak- och fruktintaget. Blir stärkelse och socker (glukosbaserat). Men mina vanliga deffdagar (750 kcalunderskott, 300 g K) tänker jag inte på det.
Har märkt att jag svänger väldigt mycket i prestation olika dagar. Kanske är det kopplat till/efter dagar med högt fruktosintag?
Vanligt raffinerat socker är det som ska undvikas.
Frågar du mig ska du äta din frukt och grönsaker och fylla på med kolhydrater från stärkelserika livsmedel. Du kommer att slipper dalar och toppar i träningen. För du kommer att ha mer muskelglykogen i kroppen.
Det krävs insulin för att bilda fett. Tränar du mycket och ligger nära eller under ditt kaloribehov kommer din insulinkänslighet vara hög, mängden insulin i blodet lågt. Istället kommer du att ha mycket glukagon som driver fruktosen i levern ut i blodet som glukos.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.