handdator

Visa fullständig version : Funkar vissa kolhydrater lika bra?


Absinteh
2006-07-15, 11:08
Ja nu undrar jag ifall man kan basera en måltid eller en dag på tex bönor, havregrynsgröt, bröd. Alltså inte på de vanliga ris,pasta, potatis?
Fungerar bönor lika bra som kolhydratskälla för att prestera för tex styrketräning sedan?
Sedan undrar jag vilken kolhydratkälla som är den bästa, som man inte behöver tillaga?

pragmatist
2006-07-16, 00:49
Självklart kan du fylla på glykogendepåerna lika bra med bönor och gryn som med ris. Glykogen som glykogen, när det väl är lagrat i musklerna spelar det ingen roll var det kommer ifrån. Däremot är det ofta lättare att äta mycket kolhydrater om man väljer t.ex. pasta snarare än bönor eftersom bönorna innehåller ganska mycket protein och fibrer.

Både grovt bröd (hårt och mjukt, osötat) och bönor på burk är bra kolhydratkällor som inte behöver tillagas. Frukt också i lagom mängd.

L-Sami
2006-07-16, 01:38
Böner har dessutom lägre GI än Pasta, Ris och Potatis.. om det spelar nån roll hehe! ;)

Absinteh
2006-07-16, 17:29
Alltså det finns ju olika sockerarter och olika fettsorter och aminosyre sammansättningar etc, right.
Dessa skilljer sig kemiskt. Men vad är det för kolhydrater i spannmål bönor etc är det alltid sockerarter i olika former? eller vad är en kolhydrat?
Sedan undrar jag om begreppet 4kcal per g kolhydrat bara är något generellt? för inte kan det vara exakt för alla olika typer av kemiska sammansättningar för sockerarter etc?

King Grub
2006-07-16, 17:41
Det är främst stärkelse som utgör kolhydratdelen i bönor och spannmål.

http://www.fineli.fi/index.php?lang=sv

Kolhydrat är sockerarter och polymerer av sockerarter. Monosackarider (t ex glukos), disackarider (t ex laktos), och polysackarider (t ex stärkelse). Stärkelse kommer i två former: vattenlöslig och vattenolöslig, dvs amylos eller amylopektin.

Rekommenderas att du skaffar en bok om näringslära om du vill lära dig mer om riktig näringslära (här på forumet diskuteras det inte mycket näringslära egentligen - det är mest sifferrabblande :D ).

Alla kolhydrater ger inte lika stor mängd energi per gram. Inte fett och protein heller, för den delen.

http://img.photobucket.com/albums/v42/KingGrub/energy.jpg

Absinteh
2006-07-16, 17:55
Hehe jo,
Läste Paulun för 1,5 år sedan, haha :em:

Men räknar livsmedelsindustrin med att en kolhydrat är 4kcal? Tar de hänsyn till att kolhydraterna i frukt, fruktos alltså tydligen ger mindre energi.
Är detta att vi inte kan spjälka mer energi ur det eller är det att det helt enkelt är mindre molekyler eller mindre energi i bindningarna etc..

EDIT; Ser ju nu, Spjälkbara, 90% för frukt

Max
2006-07-16, 17:58
Men räknar livsmedelsindustrin med att en kolhydrat är 4kcal? Tar de hänsyn till att kolhydraterna i frukt, fruktos alltså tydligen ger mindre energi.
De räknar knappast med exakta siffror, finns ingen anledning till det eftersom det dom räknar på skilljer sig såpass mycket åt ändå. T.ex. mjölet de uppger energiinnehåll för kanske har 65 g kolhydrater / 100 g mjöl eller kanske 70 g / 100 g.