Visa fullständig version : Dietist
Jag funderar på att ubilda mig till dietist, eftersom jag är mycket intresserad av kost och näringslära.
Men jag vill helst inte jobba inom sjukvården...
Vad finns det för marknad för nyutbildade Dietister?
Finns här några dietister som kan berätta lite mer deras yrke och utbildningen i stort?
machine gun
2006-05-06, 09:13
Jag läser på dietistprogrammet i Uppsala, visserligen bara termin 3 än så länge, men ändå.. Marknaden för nyutbildade dietister är i dagens läge inte direkt jättestor, däremot så verkar den expandera och då främst inom den privata sektorn. Tidigare har det främst funnits dietister inom primärvården, men nu kommer det alltfler tjänster inom friskvård och liknande. Många idrottsföreningar och liknande har egna dietister och även en del större företag har det i sina friskvårdssatsningar. Vissa jobbar på gym som kostrådgivare åt tränande och en del håller i föreläsningar. Det är även vanligt att dietister startar eget och då kan man ju välja inriktning lite mer själv, men det blirju tufft till en börja, precis som inom de flesta branscher. Det handlar fortfarande mycket om att sälja in sig själv och det man kan hos potentiella arbetsgivare, då många inte har den blekaste aning om vad en dietist kan och gör.
Kan även tillägga att dietetiken man läser är väldigt inriktad på just olika sjudomar och hur man lägger upp kosten för människor med t.ex. diabetes, njurproblem osv. Så vill man inte överhuvudtaget ägna sig åt den biten, kanske det är fel utbildning. När jag började programmet var jag helt inriktad på att jag absolut inte ville jobba inom vården, men ju mer vi läser desto mer tror jag att det skulle vara en otroligt bra erfarenhet. Kan man jobba med sjuka kan man även jobba med friska, tvärtom är mer tvesamt.
För att stämma in i machine guns fina redovisning så är skillnaden den att dietister kan ratta ihop en meny om du har diagnos x. En nutritionist kan kan tala om vilka ämnen du behöver vid samma diagnos eller säga vad du har för diagnos när de ser dina ämnen. Det ger vid handen att en nutritionist arbetar tidigare i problematiken med och har en mer teoretisk verkan, en dietist arbetar senare och mer praktiskt tillämpat.
Det blir flytande skalor mellan läkare, nutritionist, sjukskötare och dietist.
Lizard
Cerberus
2006-05-06, 11:32
har också funderingar på att börja studera inom området också...
nog mest för att få en utbildning inom nutrition eftersom marknaden inte är så stor för dietister/nutritionister..jag är mest bara grymt intresserad :)
machine gun
2006-05-06, 15:17
Ja, nutritionister har en mycket bredare teoretisk bakgrund vad gäller näringsämnen mm. De börjar hela utbildningen med 40 p kemi exempelvis.
Fredrik_S
2006-05-06, 15:45
Vad är näringsfysiolog då?
Callister
2006-05-06, 17:00
Vad är näringsfysiolog då?
En nutrionist med avlagd doktorexamen.
Näringsfysiolog = näringsforskare, enligt ams.
machine gun
2006-05-07, 10:38
Måste en person ha avlagt doktorsexamen för att kalla sig näringsfysiolog? Jag trodde inte det var en skyddad titel.
Vad är näringsfysiolog då?
Det riktiga namnet på det som många kallar nutritionist.
Edit: Jag har inte koll på vad vilka titlar som ska bli licensierade i framtiden, dietist är en av dem men det borde finnas en till inom näringslära för de som inte är dietister.
pragmatist
2006-05-07, 13:19
Det finns en nutritionslinje på Stockholms universitet i samarbete med Karolinska institutet, 160p. Om du sedan ska doktorera krävs en forskarutbildning motsvarande ytterligare 160p, men det krävs nog knappast för att du ska få kalla dig näringsfysiolog. Enligt KI:s katalog är nutritionist och näringsfysiolog synonyma begrepp.
Cerberus
2006-05-07, 13:22
Det är onekligen otroligt intressant att veta hur kropp, näring och träning påverkar kroppen :)
Ola Wallengren
2006-05-07, 14:07
Det fanns tidigare en nordisk utbildning till klinisk näringsfysiolog, som man nog kan säga var ett mellanting mellan nutritionist och dietistutbildningen, men den finns inte längre. Möjligtvis kallar de sig för näringsfysiologer i norge.
Näringsfysiolog och nutritionist är vad jag vet inte en skyddad yrkestitel och därför får nog vem som helst kalla sig det om man kan eller tycker att man kan lite näringslära. Dietist eller nutritionist bör man nog inte kalla sig om man inte gått respektive program. Men numera blir man legitimerad dietist om man gått dietistprogrammet, det är dessutom en skyddad yrkestitel.
För att instämma i föregående, utbilda dig inte till dietist om du inte vill jobba i vården. Vill du forska, är det en bra början men det finns många vägar att gå. Om du vill ge kostråd till tränande och kompisar, jobba på gym och träningsanläggningar behöver du ingen unuversitetsutbildning, det vore slöseri med tid och pengar. Utbilda dig hellre till någon slags friskvårdare och gör en egen fördjupning i näringslära och skaffa ett diplom eller nått.
(Bump)
Hur ser arbetsmarknaden ut för Dietister/Nutritionister i dag och vilka karriärsmöjligheter finns? (Vill ej starta eget och söker en utbildning som är ett säkert kort.)
Blev Cardio någonsin dietist?
Ola Wallengren
2019-10-25, 14:43
(Bump)
Hur ser arbetsmarknaden ut för Dietister/Nutritionister i dag och vilka karriärsmöjligheter finns? (Vill ej starta eget och söker en utbildning som är ett säkert kort.)
Bättre än någonsin faktiskt (för dietister). Finns lediga jobb i stort sett över hela landet.
Bättre än någonsin faktiskt (för dietister). Finns lediga jobb i stort sett över hela landet.
Tack för svar, Ola.
Finns det möjlighet att avancera inom det yrket och söka svårare tjänster? Eller är det lätt hänt att man fastnar på vårdcentral?
Lönen verkar inte vara något att hurra för.
Ola Wallengren
2019-10-30, 16:04
Som det ser ut nu är det en ganska rörlig marknad (mitt intryck), så man behöver inte nödvändigtvis vara kvar på samma ställe. För att "avancera" så kan man tänka sig lite olika vägar. Som första jobb kan det nog vara bra att ta ett jobb där det är svårt att tillsätta tjänster, då kan man få upp ingångslönen. Läkemedelsföretag och liknande betalar nog bäst. Universiteten ligger nog lite över sjukhus i lön generellt sett. För att forska då är det främst universitet eller universitetssjukhus som gäller.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.