handdator

Visa fullständig version : ris


Kotten
2006-03-23, 21:19
kollade lite i GI tabeller och såg att parboiled ris har lägre GI än rå ris, hade fått för mig att rå ris va bättre. Men det är alltså så att parboiled ris är bättre under en diet ?

King Grub
2006-03-23, 21:21
GI:t är irrelevant. Råris är det nyttigaste och näringsrikaste riset. GI:t påverkar inte viktnedgången.

Kotten
2006-03-23, 21:26
oki tack för det snabba svaret

King Grub
2006-03-23, 21:31
Här kan du läsa mer:

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=65665

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=65268

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=57270

Glöm GI-tabellerna och välj näringsrika, oraffinerade (så lite behandlade som möjligt) livsmedel. Då kan det inte bli fel.

cobalt
2006-03-26, 12:18
Hur mycket skiljer det mellan olika ristyper? läste i en av Fredrik Pauluns böcker (tror jag) att typ parboiled (amerikanskt, uncle bens) är att föredra mot jasminris eller andra "klibbiga" rissorter. Personligen tycker jag att jasmin, eller ännu hellre basmatiris är ljusår godare och jag undviker helst "icke-klibbigt" ris. Är det någon större skillnad rent praktiskt?

Max
2006-03-26, 16:08
Hur mycket skiljer det mellan olika ristyper? läste i en av Fredrik Pauluns böcker (tror jag) att typ parboiled (amerikanskt, uncle bens) är att föredra mot jasminris eller andra "klibbiga" rissorter. Personligen tycker jag att jasmin, eller ännu hellre basmatiris är ljusår godare och jag undviker helst "icke-klibbigt" ris. Är det någon större skillnad rent praktiskt?
Parboiled är i regel näringsrikare och bättre. Just parboiled syftar till en process som utförs på riset i syfte att förkorta koktiden men den kapslar även in en del av risets näringsämnen om det utförs med skalet på och detta sedan avlägsnas.