Visa fullständig version : ris
kollade lite i GI tabeller och såg att parboiled ris har lägre GI än rå ris, hade fått för mig att rå ris va bättre. Men det är alltså så att parboiled ris är bättre under en diet ?
King Grub
2006-03-23, 21:21
GI:t är irrelevant. Råris är det nyttigaste och näringsrikaste riset. GI:t påverkar inte viktnedgången.
oki tack för det snabba svaret
King Grub
2006-03-23, 21:31
Här kan du läsa mer:
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=65665
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=65268
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=57270
Glöm GI-tabellerna och välj näringsrika, oraffinerade (så lite behandlade som möjligt) livsmedel. Då kan det inte bli fel.
Hur mycket skiljer det mellan olika ristyper? läste i en av Fredrik Pauluns böcker (tror jag) att typ parboiled (amerikanskt, uncle bens) är att föredra mot jasminris eller andra "klibbiga" rissorter. Personligen tycker jag att jasmin, eller ännu hellre basmatiris är ljusår godare och jag undviker helst "icke-klibbigt" ris. Är det någon större skillnad rent praktiskt?
Hur mycket skiljer det mellan olika ristyper? läste i en av Fredrik Pauluns böcker (tror jag) att typ parboiled (amerikanskt, uncle bens) är att föredra mot jasminris eller andra "klibbiga" rissorter. Personligen tycker jag att jasmin, eller ännu hellre basmatiris är ljusår godare och jag undviker helst "icke-klibbigt" ris. Är det någon större skillnad rent praktiskt?
Parboiled är i regel näringsrikare och bättre. Just parboiled syftar till en process som utförs på riset i syfte att förkorta koktiden men den kapslar även in en del av risets näringsämnen om det utförs med skalet på och detta sedan avlägsnas.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.