handdator

Visa fullständig version : potatis


Ekonom
2006-01-23, 13:31
Varför är det så svårt att få i sej ordentligt med kolhydrater via potatis?
En normal pastaportion är ju på uppåt 200 g. och ger ju rejält med kolhydrater, men ska jag få i mig en bit över 100 g. kolhydrater från potatis, så får jag typ bara äta det, mao om man äter sej lika mätt på potatis som på pasta så får man bra mycket mindre energi....

Har jag missuppfattat det eller är potatis så kolhydratsfattig?

Runda Grodan
2006-01-23, 13:33
Jag vill också veta hur det ligger till.

Hur är näringsinnehållet i potatis om man jämför med pasta och ris?

King Grub
2006-01-23, 13:36
http://www.slv.se/templates/LDB_Search.aspx?id=6242

Potatis ger mindre än 20 gram kolhydrat per 100 gram, pasta över 70.

keffat_liv
2006-01-23, 17:26
Potatis har väldigt högt SI med, om jag inte är helt fel på det..

King Grub
2006-01-23, 17:30
Det är du inte. Kokt potatis har det högsta uppmätta SI:t. En detalj är dock att stekt potatis inte var med i den jämförande studien, och stekt mat får alltid högre SI.

Runda Grodan
2006-01-23, 17:39
Konstigt att unga människor inte äter så mycket potatis. Potatis är super, supergott och superbra. Så jobbigt är det inte att skala dem.

POTATIS.

:bow:

Jag ska äta potatis idag.

Potatis, potatis, potatis.

potatismeltdown

Cerberus
2006-01-24, 02:31
Kokt potatis som man sen steker är SKITGOTT. Rekommenderas starkt för den medvetne dietaren :thumbup:

internethjälten
2006-01-24, 04:46
Kokt potatis som man sen steker är SKITGOTT. Rekommenderas starkt för den medvetne dietaren :thumbup:

..håller med om att det är gott =)

Micke A
2006-01-24, 08:04
Det är du inte. Kokt potatis har det högsta uppmätta SI:t. En detalj är dock att stekt potatis inte var med i den jämförande studien, och stekt mat får alltid högre SI.

Vet inte hur det är för dig men jag klarar av att äta mer stekt än kokt potatis i alla fall (även om man räknar bort vätskeförändringen)

King Grub
2006-01-24, 09:56
Jag tror inte "klarar av att äta" är särskilt relevant. Det är mättnadens varaktighet efter måltiden vid en jämförelse av isokaloriska måltider som avses.

Herkulez
2006-01-24, 09:59
bra ide, ska nog köpa några kilon potatis idag och göra ett storkok tillsammans med 1kg kyckling :P

Micke A
2006-01-24, 10:15
Jag tror inte "klarar av att äta" är särskilt relevant. Det är mättnadens varaktighet efter måltiden vid en jämförelse av isokaloriska måltider som avses.

Jag upplever mig nog mer hungrig efter stekt potatis än efter kokt i alla fall. Eller det kanske mer handlar om "sugen" på nåt mer men det är ju ingen direkt "vetenskaplig" iaktagelse utan högst subjektivt.

Cerberus
2006-01-24, 11:30
Jag upplever mig nog mer hungrig efter stekt potatis än efter kokt i alla fall. Eller det kanske mer handlar om "sugen" på nåt mer men det är ju ingen direkt "vetenskaplig" iaktagelse utan högst subjektivt.

Jag känner likadant här,men stekt potatis e så mkt godare än bara kokt potatis!

Pepparkakssmurfen
2006-01-24, 11:31
Tur att det finns pulvermos,så slipper man skala själv!! :thumbup: :thumbup:

Cerberus
2006-01-24, 12:24
Tur att det finns pulvermos,så slipper man skala själv!! :thumbup: :thumbup:

Pulvermos har ju skyhögt GI! OMG, hur kan du synda så? :P haha

Mos har jag inte ätit på åratal..

keffat_liv
2006-01-24, 18:34
Pulvermos har ju skyhögt GI! OMG, hur kan du synda så? :P haha

Mos har jag inte ätit på åratal..

gi är ju inte nåt att bry sig om längre.

Remote
2006-01-24, 19:19
hur står sig hasselbackspotatis? fortfarande nyttigt?

Fredrik_S
2006-01-24, 19:26
Tur att det finns pulvermos,så slipper man skala själv!! :thumbup: :thumbup:

Pulermos har knappast samma näringsinnehåll som potatis.

Cerberus
2006-01-25, 00:37
Pulermos har knappast samma näringsinnehåll som potatis.

Nej precis, fast jag anser att om man älskar pulvermos så kan man väl få unna sig det ngn gång. Dock är jag inte en av dom :P äter hellre stekt/kokt potatis med skal på.

Ola Wallengren
2006-01-25, 12:12
Hur som helst har man gjort lite mer GI mätningar på potatis och sett att det skiljer sig avsevärt mellan olika sorter. Mellan 54-94, där fasta "waxy textures" har lägst och mjöliga (typ King Edward) har högt GI.

Henry CJ, Lightowler HJ, Strik CM, Storey M. Glycaemic index values for commercially available potatoes in Great Britain. Br J Nutr. 2005 Dec;94(6):917-21.

Snake
2006-01-25, 14:08
hur står sig hasselbackspotatis? fortfarande nyttigt?

Jag inbillar mig att all potatis är nyttig (väldigt näringsrikt). Det får jag säkert äta upp, finns säkert någon sort som är mindre bra - men potatis BYGGDE detta land. Det har ätits i urminnes tider av våra förfäder när dom slipade lien, la på brunnslocket, byggde stenmuren, etc etc.

Pellefant
2006-01-25, 14:18
Till er som bara ätit pulvermos, testa att göra riktigt potatismos någongång, det är jättegott.

OggeP
2006-01-25, 14:33
Potatis-min favorit när det gäller kolhydratskälla. Underbart god liten knöl. :eating: :love:


Jag åt princip bara potatis till min mat under min tävlingsdiet, mätt och belåten blev man.

AFanatic
2006-01-25, 16:01
För er som är intresserade av potatis och GI samt SI.

Jag fann artikeln mkt intressant...

http://www.foodandhealth.com/cpecourses/giobesity.php