Logga in

Visa fullständig version : vilken väg tar sötningsmedlet?


kalle_balle
2006-01-22, 13:02
tja
eftersom sötningsmedel inte innehåller några kalorier måste det betyda att kroppen helt enkelt inte kan ta upp och förbränna ämnet?
isåfall undrar jag vart det tar vägen. om det lagras i kroppen eller om man pissar ut det kanske?

King Grub
2006-01-22, 13:04
Aspartam bryts ned till fenylalanin, asparaginsyra och metanol i magsäcken. "Kalorifritt" är väl egentligen fel att säga, då protein ger energi, men det handlar om så ytterst små mängder att det är helt opåverkande.

Acesulfam-K bryts inte ned utan följer med urinen.

Sackarin metaboliseras inte, men ger cancerpåverkan i urinblåsan åtminstone hos djur.

Sukralos passerar ometaboliserat.

kalle_balle
2006-01-22, 18:40
Thx:d

Scratch89
2006-01-22, 18:52
Aspartam bryts ned till fenylalanin, asparaginsyra och metanol i magsäcken. "Kalorifritt" är väl egentligen fel att säga, då protein ger energi, men det handlar om så ytterst små mängder att det är helt opåverkande.

Acesulfam-K bryts inte ned utan följer med urinen.

Sackarin metaboliseras inte, men ger cancerpåverkan i urinblåsan åtminstone hos djur.

Sukralos passerar ometaboliserat.
Hur pass farlig är metanolen?
Enligt den där ondskefulla tanten i Du blir vad du äter så skulle man ju bli blind av Cola Light. *rolleyes*

King Grub
2006-01-22, 19:06
Metanol omvandlas till formaldehyd i levern, vilken är en bevisad cancerogen och det som ligger bakom lymfcancern i
Aspartame induces lymphomas and leukaemias in rats (http://www.wnho.net/aspartame_study_14july2005.pdf). Det är ett dosrelaterat svar, men exakt där det är "säkert" är oklart, då "APM causes a dose-related statistically significant increase in lymphomas and
leukaemias in females at dose levels very near those to
which humans can be exposed. Moreover, it can hardly
be overlooked that at the lowest exposure of 80 ppm, there was a 62% increase in lymphomas and leukaemias compared to controls".

Någon risk för blindhet av colaintag är det inte frågan om.

Sverker
2006-01-22, 20:06
Du blir blind av ETT större enstaka intag av metanol. Cancer får du av många mindre doser under en lång tid.

Cerberus
2006-01-22, 20:10
Om man dricker cola light eller tar proteindrycker varje dag som innehåller aspartam ligger man i riskområdet då??

King Grub
2006-01-22, 21:08
För blindhet? Nej. Ännu har ingen druckit sig blind på Cola Light.

Cancer? Vet ej. Det är uppenbarligen en dosrelaterad effekt, och du får räkna på ditt intag. Och på människa finns det ännu inga bevis.

aliquis
2006-01-22, 22:06
Metanol omvandlas till formaldehyd i levern, vilken är en bevisad cancerogen och det som ligger bakom lymfcancern i
Aspartame induces lymphomas and leukaemias in rats (http://www.wnho.net/aspartame_study_14july2005.pdf). Det är ett dosrelaterat svar, men exakt där det är "säkert" är oklart, då "APM causes a dose-related statistically significant increase in lymphomas and
leukaemias in females at dose levels very near those to
which humans can be exposed. Moreover, it can hardly
be overlooked that at the lowest exposure of 80 ppm, there was a 62% increase in lymphomas and leukaemias compared to controls".

Någon risk för blindhet av colaintag är det inte frågan om.Känns ju som det är tillräckligt illa för att man skall låta bli helt, vilket blir svårare när man har vant sig =P, men billigare och det går, frågan är bara vad man smaksätter sojaproteinet med. Jag vill ju dock veta "hur stor risk det är att jag drabbas", eller rättare sagt "jag drabbas väl inte" ;)

kalle_balle
2006-01-23, 19:01
men hur är det med natruimcyklamat?

King Grub
2006-01-23, 20:25
men hur är det med natruimcyklamat?

Kalorifritt, men ett av dom sötningsmedel jag aldrig skulle äta.

"In 1994, two of the 24-year-old monkeys in the 500 mg/kg dose group were diagnosed with advanced cancer; a female (801J) with metastatic adenocarcinoma of the colon and a male (787J) with metastatic hepatocellular carcinoma. The third cancer case was a minute (3 x 3 mm) well-differentiated papillary adenocarcinoma of the prostate that was found during necropsy of an animal (774J) dosed at 100 mg/kg. Benign neoplasms were found during necropsy of two females in the 100 mg/kg cyclamate group and one in the 500 mg/kg group; one was an adenoma of the thyroid (791J) and two were leiomyomas of the uterus (772J and 801J). No neoplasms were detected in the control animals."

Takayama S, Renwick AG, Johansson SL et al. Long-term toxicity and carcinogenicity study of cyclamate in nonhuman primates. Toxicol Sci 2000; 53: 33–39.

Apos78
2006-01-23, 22:23
Vart används egentligen cyklamat som sötningsmedel???

King Grub
2006-01-23, 22:31
Vart används egentligen cyklamat som sötningsmedel???

Bordssötningsmedel, suketter, t ex. Men det är godkänt för andra livsmedel i Sverige. Förbjudet i USA.

Apos78
2006-01-23, 22:36
Med tanke på b.la den studie du refererar till angående cyklamat så kan man fråga sig varför det är godkänt i "försiktiga" Sverige? Förbudet i USA måste väl andå ha några belägg som likväl borde gälla här...

King Grub
2006-01-23, 22:37
http://www.elmhurst.edu/~chm/vchembook/549cyclamate.html

King Grub
2006-01-23, 22:40
Med tanke på b.la den studie du refererar till angående cyklamat så kan man fråga sig varför det är godkänt i "försiktiga" Sverige? Förbudet i USA måste väl andå ha några belägg som likväl borde gälla här...

I den studien kom man fram till att cyklamat inte är cancerframkallande... Ändå står det i studien:

"In 1994, two of the 24-year-old monkeys in the 500 mg/kg dose group were diagnosed with advanced cancer; a female (801J) with metastatic adenocarcinoma of the colon and a male (787J) with metastatic hepatocellular carcinoma. The third cancer case was a minute (3 x 3 mm) well-differentiated papillary adenocarcinoma of the prostate that was found during necropsy of an animal (774J) dosed at 100 mg/kg. Benign neoplasms were found during necropsy of two females in the 100 mg/kg cyclamate group and one in the 500 mg/kg group; one was an adenoma of the thyroid (791J) and two were leiomyomas of the uterus (772J and 801J). No neoplasms were detected in the control animals.

...

In conclusion, the findings of this study showed that long-term feeding of nonhuman primates with high doses of cyclamate did not affect the general health of most of these animals."

Jag vet inte riktigt hur man kan dra den slutsatsen, när djuren som fått cyklamat utvecklade cancer, men inte dom som inte fick det?

Takayama S, Renwick AG, Johansson SL et al. Long-term toxicity and carcinogenicity study of cyclamate in nonhuman primates. Toxicol Sci 2000; 53: 33–39.

King Grub
2006-01-23, 22:44
"The critics claimed that the tumor incidence in the treatment group (33%) was higher than the spontaneous neoplasia rate in respective monkey strains, and unlikely to be a chance occurrence. There are no descriptive or case–control studies of cyclamate in humans, because it was approved after saccharin, and products contained mixtures of both artificial sweeteners. It has to be assumed that most consumers have used both saccharin and cyclamate since the introduction of cyclamate."

Annals of Oncology 2004 15(10):1460-1465;

Fredrik_S
2006-01-24, 00:02
Vart används egentligen cyklamat som sötningsmedel???

Det finns natriumcyklamat i olika kryddblandningar, tex potatiskrydda från knorr. Den smakar förövrigt smör, hur sjutton dom nu har lyckats med det.

Axon
2006-01-24, 00:26
Men varför testar de med så höga doser? 500mg per kg är ju ofattbart mycket överdrivet INTAG.

Grub?

Axon
2006-01-24, 00:30
Fanns det en studie om Aspartam där råttorna eller var det aporna som fick i sig så mycket aspartam varje dag att det motsvarade 300 liter Cola-light för en person som vägde 80kg? Sen fick råttorna/aporna kromosom förändringar eller nåt. Eller har jag blandat det ihop med nåt annat?

Axon
2006-01-24, 01:03
och efter lite letande så hittade jag studien och efter denna studie har jag också läst alla trådar som jag hittade under namnet "aspartam".

Intressant Läsning.

King Grub
2006-01-24, 06:04
Men varför testar de med så höga doser? 500mg per kg är ju ofattbart mycket överdrivet INTAG.

Grub?

För att se om det finns skadlig verkan? Ger 500 mg/kg inga biverkningar över en given tid är det mindre troligt at 50 mg gör det.

Dom flesta studier görs över en högst begränsad tidsperiod. Långtidsstudier på lägre doser, särskilt humanstudier, saknas fullständigt på sötningsmedel.

Axon
2006-01-24, 11:09
Varför har de inte utfört långtids studier med lägre doser på råttorna då?

King Grub
2006-01-24, 11:22
Visst har man det, men råttor lever inte så länge, och det är svårt att direkt översätta resultaten till människa. Resultaten är värdefulla och ger indikationer, men några direkt översättbara resultat som går att använda på människan är det inte. ADI för människa är satt efter djurförsök.

"Owing to the existing studies, the following statements can be made about the carcinogenic potential of artificial sweeteners.

Saccharin induces bladder cancer in rats, when fed in high doses. However, rodents react to most sodium salts, such as sodium ascorbate, with urothel proliferation and neoplasia of the bladder.

Heavy artificial sweetener use leads to an increased relative risk of 1.3 for bladder cancer in humans. A more precise determination of the exact agents is not possible, because many artificial sweeteners are combined in current food products.

The approvals of new generation sweeteners (acesulfame-K, sucralose, alitame and neotame) are too recent to establish any epidemiological evidence about possible carcinogenic risks.

Except for the toxicological animal data required for FDA approval, there are no larger studies that investigate the potentially hazardous effects of second generation sweeteners."

Annals of Oncology 2004 15(10):1460-1465;

jwzrd
2006-01-24, 11:26
Hur står är cancer-risken med aspartam med motsvarande enorma överdosering?

King Grub
2006-01-24, 11:39
Länken i inlägg #5 leder till fullängdsstudien på råttorna från i fjol. Det är inte speciellt stora doser som innebär en signifikant ökad risk för dessa, särskilt kvinnliga råttor.

jwzrd
2006-01-24, 11:44
Länken i inlägg #5 leder till fullängdsstudien på råttorna från i fjol. Det är inte speciellt stora doser som innebär en signifikant ökad risk för dessa, särskilt kvinnliga råttor.

Du tror inte att man kan "provocera" fram cancer på samma sätt med aspartam som gjordes med sackarin i den senare studien? Kunde man det så fanns ju samma anledning att hålla sig ifrån aspartam som att hålla sig ifrån sackarinet.

King Grub
2006-01-24, 11:46
Studien det länkas till i inlägg#5 gäller ju aspartam. Stämmer den, så verkar det inte ens behöva provoceras fram, utan formaldehyden är cancerframkallande, och det är den bevisat även hos människa.

jwzrd
2006-01-24, 11:47
Studien det länkas till i inlägg#5 gäller ju aspartam. Stämmer den, så verkar det inte ens behöva provoceras fram, utan formaldehyden är cancerframkallande, och det är den bevisat även hos människa.

Visst är det aspartam som annars tidigare varit den som är "ok"? Själv dricker jag i princip ingen läsk (och när jag gör det sä blir det sockrad). Dags att titta lite på proteinpulvret hemma för att se om dom är fullproppade med aspartam.

King Grub
2006-01-24, 11:48
"After a thorough discussion of the epidemiologic, experimental, and other relevant data, the working group concluded that formaldehyde is carcinogenic to humans, based on sufficient evidence in humans and in experimental animals. In the epidemiologic studies, there was sufficient evidence that formaldehyde causes nasopharyngeal cancer, "strong but not sufficient" evidence of leukemia, and limited evidence of sinonasal cancer."

Environ Health Perspect. 2005 Sep;113(9):1205-8.

"The administration of labelled aspartame to a group of cirrhotic rats resulted in comparable label retention by tissue components, which suggests that liver function (or its defect) has little effect on formaldehyde formation from aspartame and binding to biological components. The chronic treatment of a series of rats with 200 mg/kg of non-labelled aspartame during 10 days resulted in the accumulation of even more label when given the radioactive bolus, suggesting that the amount of formaldehyde adducts coming from aspartame in tissue proteins and nucleic acids may be cumulative. It is concluded that aspartame consumption may constitute a hazard because of its contribution to the formation of formaldehyde adducts."

Life Sci. 1998;63(5):337-49.

King Grub
2006-01-24, 11:50
Visst är det aspartam som annars tidigare varit den som är "ok"?

Aspartam har inte visat sig cancerframkallande tidigare.

Dom senaste åren har flera otrevliga effekter av aspartam uppmärksammants, effekter som var okända när dagens ADI sattes.

J Pharmacol Sci. 2003 Jan;91(1):83-6. Formaldehyde-induced shrinkage of rat thymocytes.

"To test the possibility that micromolar formaldehyde, a metabolite of methanol derived from aspartame, exerts cytotoxicity, its effect on rat thymocytes was examined under the in vitro condition using a flow cytometer. Incubation of thymocytes with formaldehyde at 100 micro M or more for 24 h significantly increased the populations of shrunken cells and cells with hypodiploid DNA. The peak blood concentration of methanol in human subjects administered abuse doses of aspartame has been reported to exceed 2 mg/dL (625 micro M). It would increase the population of thymocytes undergoing apoptosis if formaldehyde at 100 micro M or more appears in the blood after administration of aspartame."

Life Sci. 1998;63(5):337-49. Formaldehyde derived from dietary aspartame binds to tissue components in vivo.

"Adult male rats were given an oral dose of 10 mg/kg aspartame 14C-labelled in the methanol carbon. At timed intervals of up to 6 hours, the radioactivity in plasma and several organs was investigated. Most of the radioactivity found (>98% in plasma, >75% in liver) was bound to protein. Label present in liver, plasma and kidney was in the range of 1-2% of total radioactivity administered per g or mL, changing little with time. Other organs (brown and white adipose tissues, muscle, brain, cornea and retina) contained levels of label in the range of 1/12 to 1/10th of that of liver. In all, the rat retained, 6 hours after administration about 5% of the label, half of it in the liver. The specific radioactivity of tissue protein, RNA and DNA was quite uniform. The protein label was concentrated in amino acids, different from methionine, and largely coincident with the result of protein exposure to labelled formaldehyde. DNA radioactivity was essentially in a single different adduct base, different from the normal bases present in DNA. The nature of the tissue label accumulated was, thus, a direct consequence of formaldehyde binding to tissue structures. The administration of labelled aspartame to a group of cirrhotic rats resulted in comparable label retention by tissue components, which suggests that liver function (or its defect) has little effect on formaldehyde formation from aspartame and binding to biological components. The chronic treatment of a series of rats with 200 mg/kg of non-labelled aspartame during 10 days resulted in the accumulation of even more label when given the radioactive bolus, suggesting that the amount of formaldehyde adducts coming from aspartame in tissue proteins and nucleic acids may be cumulative. It is concluded that aspartame consumption may constitute a hazard because of its contribution to the formation of formaldehyde adducts."

Pharmacol Biochem Behav. 2004 May;78(1):121-7. Chronic aspartame affects T-maze performance, brain cholinergic receptors and Na+,K+-ATPase in rats.

"This study demonstrated that chronic aspartame consumption in rats can lead to altered T-maze performance and increased muscarinic cholinergic receptor densities in certain brain regions. Control and treated rats were trained in a T-maze to a particular side and then periodically tested to see how well they retained the learned response. Rats that had received aspartame (250 mg/kg/day) in the drinking water for 3 or 4 months showed a significant increase in time to reach the reward in the T-maze, suggesting a possible effect on memory due to the artificial sweetener. Using [(3)H]quinuclidinyl benzilate (QNB) (1 nM) to label muscarinic cholinergic receptors and atropine (10(-6) M) to determine nonspecific binding in whole-brain preparations, aspartame-treated rats showed a 31% increase in receptor numbers when compared to controls. In aspartame-treated rats, there was a significant increase in muscarinic receptor densities in the frontal cortex, midcortex, posterior cortex, hippocampus, hypothalamus and cerebellum of 80%, 60%, 61%, 65%, 66% and 60%, respectively. The midbrain was the only area where preparations from aspartame-treated rats showed a significant increase in Na(+),K(+)-ATPase activity. It can be concluded from these data that long-term consumption of aspartame can affect T-maze performance in rats and alter receptor densities or enzymes in brain."

Toxicol Sci. 2005 Dec 13; Synergistic Interactions Between Commonly Used Food Additives in a Developmental Neurotoxicity Test.

"Exposure to non-nutritional food additives during the critical development window has been implicated in the induction and severity of behavioural disorders such as attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Although the use of single food additives at their regulated concentrations is believed to be relatively safe in terms of neuronal development, their combined effects remain unclear. We therefore examined the neurotoxic effects of four common food additives in combinations of two (Brilliant Blue and L-glutamic acid, Quinoline Yellow and aspartame) to assess potential interactions. Mouse NB2a neuroblastoma cells were induced to differentiate and grow neurites in the presence of additives. After 24 h, cells were fixed and stained and neurite length measured by light microscopy with computerised image analysis. Neurotoxicity was measured as an inhibition of neurite outgrowth. Two independent models were used to analyse combination effects: effect additivity and dose additivity. Significant synergy was observed between combinations of Brilliant Blue with L-glutamic acid, and Quinoline Yellow with aspartame, in both models. Involvement of N-methyl-D-aspartate (NMDA) receptors in food additive-induced neurite inhibition was assessed with a NMDA antagonist, CNS-1102. L-glutamic acid- and aspartame-induced neurotoxicity was reduced in the presence of CNS-1102; however the antagonist did not prevent food colour-induced neurotoxicity. Theoretical exposure to additives was calculated based on analysis of content in foodstuff, and estimated percentage absorption from the gut. Inhibition of neurite outgrowth was found at concentrations of additives theoretically achievable in plasma by ingestion of a typical snack and drink. In addition, Trypan Blue dye exclusion was used to evaluate the cellular toxicity of food additives on cell viability of NB2a cells; both combinations had a straightforward additive effect on cytotoxicity. These data have implications for the cellular effects of common chemical entities ingested individually and in combination."

jwzrd
2006-01-24, 11:51
Det som skrämmer mig, om nu något gör det, är inte att aspartam är farligt utan hur det står till med dom andra 34512343 E-ämnena som finns i allt annat men mest egentligen ämnen som ingen brytt sig om att "reglera".

King Grub
2006-01-24, 11:52
Det som skrämmer mig, om nu något gör det, är inte att aspartam är farligt utan hur det står till med dom andra 34512343 E-ämnena som finns i allt annat men mest egentligen ämnen som ingen brytt sig om att "reglera".

Precis; och som du ser i det sista abstraktet i inlägget ovan, har aspartam en synergistisk toxicitetseffekt tillsammans med andra substrat, en effekt som i princip är helt outforskad. Studien gällde bara två stycken.

jwzrd
2006-01-24, 11:53
Precis; och som du ser i det sista abstraktet i inlägget ovan, har aspartam en synergistisk toxicitetseffekt tillsammans med andra substrat, en effekt som i princip är helt outforskad. Studien gällde bara två stycken.

Blir till att skärpa upp icke-intaget (känn på den!) av processade råvaror.

johnnytex
2006-01-24, 12:06
Visst är det aspartam som annars tidigare varit den som är "ok"? Själv dricker jag i princip ingen läsk (och när jag gör det sä blir det sockrad). Dags att titta lite på proteinpulvret hemma för att se om dom är fullproppade med aspartam.

Jag mailade Eiselt för och höra om aspartam innehållet i deras Ultraway, fick svar att det är i genomsnitt 0,3% aspartam i Ultraway. Det kan vara likande doser i andra proteinpulver?

Iaf är jag ganska så paranoid så jag var tvungen att räkna på hur mycket jag fick i mig. På den tiden jag var optimal och drack gainers blev det 60g ultraway till träningen.

60g * 0,003 = 0,18g = 180mg

ADI är (idag) 40mg/kg för aspartam. Vilket för en räka som mig blir 80*40= 3200mg/dag. Jag låg alltså på 180/3200 = 5,625 % av ADI och kände därmed mig ganska säker? Eller hur små mängder är det frågan om i den råttstudien?

kalle_balle
2006-01-24, 12:38
men grub, vilka sötningsmedel är mest "ofarliga" då?

King Grub
2006-01-24, 12:50
men grub, vilka sötningsmedel är mest "ofarliga" då?

Det finns inga stora humanstudier.

Är man orolig låter man bli. Det finns inget i något sötningsmedel som kroppen behöver.

Sukralos finns inga dokumenterade signifikanta biverkningar hos, men det saknas långtidsstudier.

Det finns ingen anledning att misstänka cancerpåverkan i dag, men man vet heller inte att det inte kommer att upptäckas.

"The approvals of new generation sweeteners (acesulfame-K, sucralose, alitame and neotame) are too recent to establish any epidemiological evidence about possible carcinogenic risks.

Except for the toxicological animal data required for FDA approval, there are no larger studies that investigate the potentially hazardous effects of second generation sweeteners."

Annals of Oncology 2004 15(10):1460-1465;

Axon
2006-01-24, 15:58
nu kommer en dum fråga men jag är bara för nyfiken. Är risken större att få cancer då man röker 20 starka cigg per dag eller om man dricker 2liter Pepsi MAX per dag?

Ciggen (de starka) borde väl vara mer cancerframkallande?

King Grub
2006-01-24, 16:23
Går inte ens att jämföra.

Axon
2006-01-24, 16:25
men varför inte det?

King Grub
2006-01-24, 16:33
Är du allvarlig?

Att röka en enda cigarett om dagen innebär en signifikant ökad risk att dö i iskemisk hjärtsjukdom eller lungcancer. Lungcancer är den största enskilda dödsorsaken, och tobaksrökning står för nästan alla fall. Hur kan du jämföra det med två flaskor läsk där en cancerpåverkan på människa överhuvudtaget inte är fastställd?

Axon
2006-01-24, 16:37
Ja jag är allvarlig och jag vet att det var en dumma fråga (vilket jag också skrev) men för att fastställa någonting (vilket jag inte vill ens börja diskutera här) så var jag tvungen att ställa en sån fråga.

Tack för ditt svar.