handdator

Visa fullständig version : råa havregryn?


Khadon
2002-08-29, 20:29
Tja alla!

Är det någon skillnad på att äta okokta havregryn än att äta kokta? Var tvungen att testa att äta gröten utan att koka den! Märkte att det var mycket lättar att 3 dl okokt havregrynsgröt än att ät 3 dl kokt! Är det sämre på något sätt att äta okoktgröt istället för kokt?

:eating: :eating: :eating:

Lellan
2002-08-29, 20:48
GI på havregrynsgröt är 70 och okokt är det 89, annars är det nog ingen skillnad! :)

Personligen tycker jag däremot att något varmt och kladdigt mättar mer än gryn i vatten - men det beror ju på vad man är ute efter! :eating:

Khadon
2002-08-29, 21:05
Det var just att det inte mättade som var meningen med att inte koka havregrynen! Om jag inte blir mätt så är det bara att hälla på 1 dl havregryn till och på det sättet så får man i sig mer nyttiga kcal! Nu är det bulk som gäller!

Grahn
2002-08-29, 21:23
tja äter du för mycket och de sväller i magen på dig får du ont.

Lellan
2002-08-29, 21:23
Mmm, anade det! Bara å slurpa i dig då! :cheers:

(personligen har jag en mage utan stopp..)

Vill du sänka GI tror jag det fungerar att tillsätta hela linfrön eller psyllumfrön men de kanske tar extra plats..*funderar* Tja, nån annan kanske vet?

Massivf
2002-08-30, 13:55
Det här kanske låter otroligt, men det är lika sant som att Gudrun Schyman inte kommer att vinna valet i år....

Jag har lyckats skada min magmun, magsäckens öppning, på just för mycket havregrynsgröt...
Så var försiktig...Framförallt med okokta / osvällda havregryn.

//M

Patte
2002-08-30, 15:40
Originally posted by Lellan
Vill du sänka GI tror jag det fungerar att tillsätta hela linfrön eller psyllumfrön men de kanske tar extra plats..*funderar* Tja, nån annan kanske vet?

Bara ett tips, psyllium frön är kanske jättebra för att sänka GI:t men för det första sväller det som sjutton, och för det andra så blir magen som en jäkla vulkan efter det :D Inte bra när man ska köra knäböj med andra ord! :nono:

Khadon
2002-08-31, 00:34
Om jag inte minns fel så läste jag i någon tråd här på kolozzeum att magen inte klarar av att ta upp någon näring ur hela linfrön ... om det stämmer är det då möjligt att de sänker GI värdet på gröten? borde de inte bara åka igenom kroppen som fibrer?

clash
2002-09-12, 14:25
Du tuggar linfröna!

Annars kan man dricka blanda lite vinäger i vatten och dricka till måltiden , det sänker GI

goa_killen
2002-10-28, 22:17
""Jag har lyckats skada min magmun, magsäckens öppning, på just för mycket havregrynsgröt...
Så var försiktig...Framförallt med okokta / osvällda havregryn."""

""tja äter du för mycket och de sväller i magen på dig får du ont.""


Hur mycket havregryn snackar vi om som "säker" gräns för att inte magen ska sprängas??

El Diablo
2002-10-29, 11:35
Hur mycket havregryn är säkert? Ja du jag vet inte hur i hela friden man lycks skada sin magmun med mat men jag vet att när jag tryckt lite för mycket råa havregryn så borjar man ju må risigt. och är det för mycket för magen så spyr man ju vare sig man vill eller ej. Så tryck i dig gryn du, det är nog ingen fara. Jag tar följande mix varje morgon och det funkar ok. Ca 40 gram protein. Släng i en mixer:2ägg, 2dl havregryn, 5dl mjölk+oboy pulver. Det blir gott och nyttigt.

muddler
2007-02-08, 00:30
bumpar en smått antik tråd med spörsmålet: är det dåligt för kaggen att käka okokta gryn eller inte?? Tyckte inte det framgick....

Eddie Vedder
2007-02-08, 05:20
bumpar en smått antik tråd med spörsmålet: är det dåligt för kaggen att käka okokta gryn eller inte?? Tyckte inte det framgick....

Nej de är inte farligt, dom är ångpreparerade, inte råa alltså, så du kan äta dom okokta som kokta.

Eddie Vedder
2007-02-08, 05:20
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=88459

En nyare tråd om exakt samma ämne.

muddler
2007-02-08, 16:45
vajert eddie! tack ska du ha!