handdator

Visa fullständig version : Seltin


TylerDurden84
2006-01-02, 20:35
Stämmer det att saltet Seltin inte har någon vätskebindande effekt då det innehåller 21 g kalium som 20 natrium? Detta har kanske tagits upp innan!?

King Grub
2006-01-02, 20:37
I den här tråden står en del:

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=18708

Och salt är inget att oroa sig för för en tränande individ.

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showpost.php?p=1116480&postcount=2

TylerDurden84
2006-01-04, 12:03
I den här tråden står en del:

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=18708

Och salt är inget att oroa sig för för en tränande individ.

http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showpost.php?p=1116480&postcount=2


Okej. Så om jag förstått det rätt så gör kaliumet i Seltin så att natriumet inte binder sig under huden då det "för bort" vätskan någon annanstans?

Lizard
2006-01-04, 13:00
Nej.
Det innebär att den delen av ditt saltintag som du reglerar själv har en något mer kropps-egen sammansättning än vad du får med vanligt bordssalt. Du får alltså ett salt som är bättre anpassat till den motor som skyfflar näringsämnen in och ut genom cellmembranen - Natrium/Kalium-Pumpen.

Det finns två andra produkter på marknaden som har exakt samma egenskaper som varumärket Seltin - Falksalt Mineralsalt (ICA/Vivo/Willys) och Jozo Mineralsalt (Coop) till en bråkdel av kostnaden.
Inom ett halvår kommer dessutom en av dem att släppa ett salt som är ännu mer anpassat till kroppen/träning.
I'll keep you posted.

Lizard

TylerDurden84
2006-01-05, 12:41
Nej.
Det innebär att den delen av ditt saltintag som du reglerar själv har en något mer kropps-egen sammansättning än vad du får med vanligt bordssalt. Du får alltså ett salt som är bättre anpassat till den motor som skyfflar näringsämnen in och ut genom cellmembranen - Natrium/Kalium-Pumpen.

Det finns två andra produkter på marknaden som har exakt samma egenskaper som varumärket Seltin - Falksalt Mineralsalt (ICA/Vivo/Willys) och Jozo Mineralsalt (Coop) till en bråkdel av kostnaden.
Inom ett halvår kommer dessutom en av dem att släppa ett salt som är ännu mer anpassat till kroppen/träning.
I'll keep you posted.

Lizard

Tackar!! Så egentligen binder Seltin och de salter som du skrev här över vätska lika mycket som vanligt bordsalt (även om de har andra fördelar)?

Lizard
2006-01-05, 23:10
Skillnaden, som framgår av Grub's trådar, är att Natrium (bordssalt) håller vätska utanför cellen - Kalium ("mineralsalt") håller den inne i cellen. Genom denna sinnrika konstruktion kan kroppen föra in näring som hålls av natrium utanför cellen och pumpa tillbaka när näringen bara är restprodukter som kaliumet dragit in tidigare.

Lizard

Sverker
2006-01-06, 06:56
Inom ett halvår kommer dessutom en av dem att släppa ett salt som är ännu mer anpassat till kroppen/träning.
I'll keep you posted.

Lizard

Hur blir det saltet i smaken ?

Natriumklorid smakar salt. Kaliumklorid är lite mer bitter i smaken så Seltin är bra men inte lika bra smaksättare som vanligt salt.
Blir det ännu mindre natrium i saltet kommer ju risken att smaken blir lidande :(

Lizard
2006-01-06, 08:35
Hur blir det saltet i smaken ?

Natriumklorid smakar salt. Kaliumklorid är lite mer bitter i smaken så Seltin är bra men inte lika bra smaksättare som vanligt salt.
Blir det ännu mindre natrium i saltet kommer ju risken att smaken blir lidande :(
DET är den stora frågan vid produktutvecklingen. I princip är det bara natriumet som smakar gott och mineralsalter tenderar att "dra" mer salt vid matlagning så att det blir gungor och karuseller av alltihop.
Att positionera en framtida produkt kräver ett avvägande mellan kaliumrika hälsofördelar eller natriumrika smakfördelar. Vilken skulle du själv välja Sverker?

Lizard

Sverker
2006-01-06, 09:12
Mer saltsmak än Seltin = mer natrium...tyvärr.
Jag tror att folk saltar efter smaken och med mesta möjliga saltsmak så blir konsumtionen av natrium mindre ( min egna, personliga slutsats ).

Lizard
2006-01-06, 12:19
Ja, så är det naturligtvis, att folk saltar efter smaken. Men köper man inte ett mineralsalt just för att få hälsofördelar, och, som följdfråga, kommer då inte prestanda att fälla avgörandet vid inköpet - även om det andra är godare? Med det menar jag att själva motivet till inköpet skiljer sig därvidlag från vad som annars är motivet. Är det enbart en smakfråga finns det mycket godare salter än just mineralsalt. Betänk att av de som är tidiga med att konsumera en sådan produkt ("S.A.T.S-folket & F&S-folket") inte uteslutande är early adopters på hälotrender utan även ofta är livnjutare (fettfri, GI-vardag - Grädde, pilgrimsmusslor och Chateau Neuf de Pape till helgen).

Iofs var min fråga vad du skulle välja Sverker, men sedan måste man stämma detta mot förstagångsmålgrupp och följande målgrupper.....

All input är intressant.

Lizard

Sverker
2006-01-06, 12:51
Jag väljer Seltin just för hälsofördelarna med ett 50:50-salt. Men jag gillar inte riktigt smaken.

Det är ju därför jag är nyfiken på ett salt med mindre natrium men med "riktig" saltsmak.

TylerDurden84
2006-01-06, 15:47
Skillnaden, som framgår av Grub's trådar, är att Natrium (bordssalt) håller vätska utanför cellen - Kalium ("mineralsalt") håller den inne i cellen. Genom denna sinnrika konstruktion kan kroppen föra in näring som hålls av natrium utanför cellen och pumpa tillbaka när näringen bara är restprodukter som kaliumet dragit in tidigare.

Lizard

Okej, men detta syns inte fysiskt på en antar jag, att vätskan är innanför eller utanför cellen? Men ser "pluffsigare" ut vilket som??

King Grub
2006-01-06, 15:51
Att en frisk person överhuvudtaget blir pluffslig av ett normalt saltintag är högst osannolikt.

TylerDurden84
2006-01-07, 15:54
Att en frisk person överhuvudtaget blir pluffslig av ett normalt saltintag är högst osannolikt.

Jag vet att mitt intag ligger långt över medelgränsen. Jag saltar allt från gröten till nattmackorna. I stort sett varje måltid om det finns ett saltkar i närheten. Och det är ett faktum att för mycket natrium binder vätska. Så åter igen till min fråga; Ser man någon fysisk skillnad på Seltin och liknande salters (innehållande kalium) vätskebindande effekt på samma sätt som vanligt salt? Blir man lika pluffsig av båda om man överkonsumerar?

King Grub
2006-01-07, 15:55
Jag vet att mitt intag ligger långt över medelgränsen. Jag saltar allt från gröten till nattmackorna. I stort sett varje måltid om det finns ett saltkar i närheten.

Sluta med det då. En överkonsumtion är aldrig bra, och en medveten sådan är inte bara dålig, den är dum.

TylerDurden84
2006-01-08, 16:15
Sluta med det då. En överkonsumtion är aldrig bra, och en medveten sådan är inte bara dålig, den är dum.

Tack för omtanken, jag vet att det inte är bra, men har du/någon svar på min fråga. Ett ja eller nej svar + en kort, kort motivering är allt jag begär :)

aliquis
2006-01-08, 16:26
Hur blir det saltet i smaken ?

Natriumklorid smakar salt. Kaliumklorid är lite mer bitter i smaken så Seltin är bra men inte lika bra smaksättare som vanligt salt.
Blir det ännu mindre natrium i saltet kommer ju risken att smaken blir lidande :(Man vänjer sig väl? Jag kör bara seltin.

Doktorn
2006-01-09, 17:04
Jag vet att mitt intag ligger långt över medelgränsen. Jag saltar allt från gröten till nattmackorna. I stort sett varje måltid om det finns ett saltkar i närheten. Och det är ett faktum att för mycket natrium binder vätska. Så åter igen till min fråga; Ser man någon fysisk skillnad på Seltin och liknande salters (innehållande kalium) vätskebindande effekt på samma sätt som vanligt salt? Blir man lika pluffsig av båda om man överkonsumerar?

Ja om det behålls i kroppen, men det gör det inte. Njurarna gör sig av med det 100% säkert i ditt fall...

Doktorn
2006-01-09, 17:08
Nej.
Det innebär att den delen av ditt saltintag som du reglerar själv har en något mer kropps-egen sammansättning än vad du får med vanligt bordssalt. Du får alltså ett salt som är bättre anpassat till den motor som skyfflar näringsämnen in och ut genom cellmembranen - Natrium/Kalium-Pumpen.
Lizard


Ehh va? Kan du förklara det där??

TylerDurden84
2006-01-09, 20:47
Njurarna gör sig av med det 100% säkert i ditt fall...

I mitt fall, hur menar du då?

Doktorn
2006-01-10, 11:00
I mitt fall, hur menar du då?

Att du är en ung frisk man med normal njurfunktion. Hos dig har njuren en oerhört stor kapacitet jämfört med vad som behövs för att leva. Du kan låta njuren filtrera 10% av vad den filtrerar hos dig och fortfarande leva...