Logga in

Visa fullständig version : Ost?


mistermr
2005-12-27, 14:29
Jag undrar om man skulle göra en hemgjord ost baserad på 6 liter standardmjölk samt ostlöpe och sedan får man efter att ha silat ostmassan till en halvkrämig vit ost, är fetthalten på den ostmassan då endast 3% samt är den i så fall inte nyttigare än alternativen som finns att köpa?

MVH

Max
2005-12-27, 14:48
Fetthalten kommer antagligen hamna runt 30% i det fallet du beskriver. Även proteinhalten kommer att bli runt 30%. Detta beror på att du silar bort vätskan.

mistermr
2005-12-27, 17:02
Fetthalten kommer antagligen hamna runt 30% i det fallet du beskriver. Även proteinhalten kommer att bli runt 30%. Detta beror på att du silar bort vätskan.

Men då är det väl inte fullt så hälsosamt. Men jag är lite fundersam över ditt resonemang om att fetthalten då skulle gå upp till 30% ?

MVH

stefannn
2005-12-27, 17:41
ja tar du bort vätska .. (vatten) i nåt så blir det ju mer procent fett kvar..

mistermr
2005-12-27, 17:44
ja tar du bort vätska .. (vatten) i nåt så blir det ju mer procent fett kvar..

Jo, men om du utgår från 3% fett i mjälken och tar bort vattnet har man då 30% fett i osten?

tossefar
2005-12-27, 18:39
Jo, men om du utgår från 3% fett i mjälken och tar bort vattnet har man då 30% fett i osten?
Om du tar bort precis allt annat än fettet i mjölk, hur många procent fett har du då kvar?

mistermr
2005-12-27, 18:41
Om du tar bort precis allt annat än fettet i mjölk, hur många procent fett har du då kvar?

Okej jag förstår "what you're aiming at"!

Men då är det inget bra alternativ efter gymmet.

MVH

Farzan
2005-12-27, 19:45
Det blir väl inte så mycket ost över från 6 liter mjölk, eller? Det mesta försvinner väl.

Strunta i det säger jag, gå och köp från affären. Då vet du exakt vad du får.

Max
2005-12-28, 11:25
Okej jag förstår "what you're aiming at"!

Men då är det inget bra alternativ efter gymmet.

MVH
Alternativet är att utgå från minimjölk......eller köpa färdig kvarg/dylikt. Antagligen billigare också.

aliquis
2005-12-28, 19:45
Alternativet är att utgå från minimjölk......eller köpa färdig kvarg/dylikt. Antagligen billigare också.Precis, skulle inte tro att ett eget alternativ lönar sig.

Sverker
2005-12-30, 18:30
Alternativet är att utgå från minimjölk......


Visst fungerar det. Jag har flera gånger gjort skummjölksost. Fetthalten blir <1% men osten blir seg som en hockeypuck :D