Logga in

Visa fullständig version : Proteinbalansen


keffat_liv
2005-12-05, 17:06
Finns det några siffror alls på hur länge den håller sig positiv? Det beror förstås på en massa olika faktorer, men tänkte om det går att uppskatta eller om det har gjorts några undersökningar alls på det..

Hur är det man kan påverka proteinbalansen? Hur aktiv man är, är den enda jag vet. Påverkas den av energi alls? Tänkte om man har ett mål klockan 12 sen är nästa inte förrän 18 och om t.ex. en banan klockan 15 skulle påverka den någonting?

King Grub
2005-12-05, 17:50
Proteinbalansen är proteinsyntesen minus proteinnedbrytningen. Omsättningen av protein, dvs dom samtidiga processerna där protein nybilad och bryts ned, utgör ungefär 20% av viloomsättningen. Kvanitativt innebär det att 1-2% av all skelettmuskulatur bryts ned och nybildas varje dygn.

Belastningsträning är den största faktorn som påverkar proteinsyntesen. Efter styrketräning är proteinsyntesen förhöjd upp till 48 timmar; 12 h efter passet är proteinsyntesen förhöjd med 4-5 ggr basnivåer, och den nivån kan upprätthållas ytterligare 12 h, för att sedan falla tillbaka till basnivå totalt 48 h efter passet.

Intag av essentiella aminosyror i vila stimulerar proteinsyntesen mellan 30 och 100% jämfört med fastenivå. Aminosyreintag minskar också muskelproteinnedbrytningen, men detta är en mindre faktor i jämförelse med den positiva påverkan EAA har på proteinsyntesen.

Nu behövs det några högskolepoäng i humanfysiologi.

Exakt hur en muskelcell känner av den ökade närvaron av essentiella aminosyror och signalerar till proteinsyntesen och nedbrytningsapparaten är inte fullständigt känt, och teorierna bygger mest på djurstudier. Det verkar finnas flera intracellulära signalvägar som känner av aminosyrornas tillgänglighet, skickar den signalen till cellens inre, och aktiverar translationsinitiationen av proteiner från mRNA.

Vid födointag stiger aminosyre- och insulinkoncentrationerna och stimulerar proteinsyntesen, även om det endast verkar behövas fastenivåer av insulin för att stimulera maximal anabol respons i närvaron av aminosyror. Essentiella aminosyror aktiverar mTOR som i sin tur påverkar fosforylationen av eIF3E-BP1 som medför att bindande protein frisätter eIF4E. Aktivt eIF4E-komplex bundet till eIF4G stimulerar initiationen av translation av specifika mRNA associerade med initiationsprocessen. Fosforylation av eIF4E-BP1 kan också stimulera translation av total proteinsyntes.

Kolhydratintag och medföljande insulinfrisättning innebär en antikatabol effekt som minskar proteinnedbrytningen och därigenom bidrar till en positiv effekt på proteinbalans. Kolhydratintag i sig stimulerar inte själva proteinsyntesen.

Andra hormoner än insulin, exempelvis testosteron, kortisol och möjligtvis GH via en medierande effekt på IGF-1, kan påverka gensvaret på proteinomsättningen, men deras påverkan är mindre eller kanske t o m försumbara i jämförelse med insulinets när det handlar om påverkan på proteinbalansen just i samband med födointag, om det inte handlar om rent onormala under- eller överskott av dessa hormoner.

Vad innebär allt detta i praktiken? Jo, att det inte går att sätta en siffra på hur länge proteinsyntesen påverkas åt det ena eller det andra hållet, eftersom det är en myriad av faktorer som spelar in. Kombinerar man regelbunden styrketräning med en god kosthållning som tillräckligt med nutrienter och energi, försäkrar man sig om att proteinbalansen är positiv, både akut och kroniskt.

Mer läsning finns här:

http://www.nutrition.org/cgi/content/full/132/10/3219S

http://ep.physoc.org/cgi/content/full/90/4/427

http://jp.physoc.org/cgi/content/full/552/1/315

http://www.nutrition.org/cgi/content/full/132/10/3225S