Visa fullständig version : Lägre GI när man äter maten kall?
Har en knasig kollega som äter sin lunchlåda kall varenda dag. Han säger att GI går upp om han värmer maten i micron. Sen säger han att det förbrukas mer energi om han äter maten kall för att då är kroppen tvungen att värma upp maten före den kan bryta ner den. Kan det stämma? Eller är han helt *screwy* ?
/gf
King Grub
2005-11-11, 09:51
Stärkelserika kolhydratkällors GI sjunker vid nedkylning, då det bildas resistent stärkelse. Potatis sjunker från runt 85 till 35, t ex.
Men höjs GI sen när han värmer maten?
Det är fan häpnadsväckande vad mycket skit folk orkar lägga energi på.
Hade de lagt den energin på att lyfta vikten 2 set till eller jogga/gå 500m extra hade resultaten påverkats mycket mer än vad petitesser som matens GI gör.
King Grub
2005-11-11, 09:56
Men höjs GI sen när han värmer maten?
Nej, inte signifikant.
TylerDurden84
2005-11-11, 10:58
Gäller detta om man har potatisen i kylen eller måste den frysas ner för att GI:t ska sjunka så lågt? För potatis som varit fryst kan lika gärna kastas enligt mig... vämjelig smak...
Gäller detta om man har potatisen i kylen eller måste den frysas ner för att GI:t ska sjunka så lågt? För potatis som varit fryst kan lika gärna kastas enligt mig... vämjelig smak...
nedkylning i kylskåp..
TylerDurden84
2005-11-11, 11:10
Å fan... nån som vet hur det ligger till med pasta och gött mos?
King Grub
2005-11-11, 11:14
Det gäller alla stärkelserika livsmedel på samma sätt, men några exakta värden finns inte uppsatta. GI på ett enskilt livsmedel är oviktigt i vilket fall som helst.
TylerDurden84
2005-11-11, 11:45
Det gäller alla stärkelserika livsmedel på samma sätt, men några exakta värden finns inte uppsatta. GI på ett enskilt livsmedel är oviktigt i vilket fall som helst.
Okej. Då borde det enligt mina avancerade kalkylationer även gälla potatismos eftersom det till stor del är gjort av potatis!?
Okej. Då borde det enligt mina avancerade kalkylationer även gälla potatismos eftersom det till stor del är gjort av potatis!?
Ja, iaf hemlagad mos. Pulvermos vet jag inte. Men potatis med tillsatt smör eller lagad med fet mjölk sänker ju GI:et något automatiskt..
Man vinner inte heller något på att äta potatisen kall. Har man kylt ned potatisen en gång så kan man återigen värma den . återuppvärmningen har inget med saken att göra, det är själva nedkylnignen som är faktorn i det hela
Det är fan häpnadsväckande vad mycket skit folk orkar lägga energi på.
Hade de lagt den energin på att lyfta vikten 2 set till eller jogga/gå 500m extra hade resultaten påverkats mycket mer än vad petitesser som matens GI gör.
Så ofantligt sant!
Helt riktigt!!!
Så många som är helt inne på fel saker! *screwy*
Okej. Då borde det enligt mina avancerade kalkylationer även gälla potatismos eftersom det till stor del är gjort av potatis!?
Visst gäller det också potatismos som kyls ned. Det bildas en viss del resistent stärkelse. Nackdelen är att GI redan från början är mycket högt så potatismosen är fortfarande relativt snabb, bara lite långsammare.
TylerDurden84
2005-11-12, 13:51
Det är fan häpnadsväckande vad mycket skit folk orkar lägga energi på.
Hade de lagt den energin på att lyfta vikten 2 set till eller jogga/gå 500m extra hade resultaten påverkats mycket mer än vad petitesser som matens GI gör.
Så ofantligt sant!
Helt riktigt!!!
Så många som är helt inne på fel saker! *screwy*
Är det inte det som forumet är till för? Att diskutera kost, både i stort och i detalj? Annars hade det räckt att lästa Grubs deffguide så kunde man skippa småsnacket sen ;)
Är det inte det som forumet är till för? Att diskutera kost, både i stort och i detalj? Annars hade det räckt att lästa Grubs deffguide så kunde man skippa småsnacket sen ;)
Jo visst är det så. Annars skulle vi inte ha något Kollo. Men jag tycker att det generellt kanske fokuseras på för mycket detaljer för att sedan missa helheten...
bara mina personliga observationer och tankar. ;)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.