handdator

Visa fullständig version : Fet ost skydd mot cancer


Jay-Z
2005-11-01, 08:35
Kvinnor som äter mycket fet ost, smör, helmjölk, grädde och yoghurt insjuknar i mindre utsträckning i tarmcancer, jämfört med kvinnor med ett lågt intag av feta mejeriprodukter.

Det visar en ny svensk studie som bygger på uppgifter om runt 61 000 kvinnor i ålder 40 till 76 år i Uppsala och Västmanlands län.

- Våra resultat ger ett starkt stöd för att just feta mejeriprodukter innehåller ämnen som skyddar mot denna vanliga cancerform, säger Susanna Larsson, doktorand vid Institutionen för miljömedicin vid Karolinska sjukhuset till Upsala Nya Tidning.

Studien startade för drygt 15 år sedan. Enligt forskarnas beräkningar löper kvinnor som konsumerar feta mejeriprodukter minst fyra gånger per dag drygt 40 procent lägre risk att insjukna i tarmcancer än de som konsumerar de feta produkterna mindre än en gång per dag.

- Feta mejeriprodukter innehåller flera ämnen som i djurförsök skyddar mot tarmcancer, bland annat så kallad konjungerad linolsyra, CLA, säger Susanna Larsson till UNT.

Källa: Svenska Dagbladet (http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_10840389.asp)

Baha
2005-11-01, 09:29
Var det inte oxå läste jag nånstans mest sån fet ostsom är tillverkad av mjölk från djuren som betade gräs ute, som jag fattde.

Pepz
2005-11-01, 11:25
man kan inte hela tiden tänka på vad som är cancerogent eller vad som skyddar mot det...

Men att föra in mer oraffinerade produkter i kosten är vettigt

oxenia
2005-11-01, 11:38
mmm det är linolsyran som gör jobbet

michael
2005-11-01, 17:04
Mm och sen får dom i sig tre gånger så många fettlösliga dioxiner och får förändrade genuppsättningar i sina ägg och missbildade barn! Way to go!

Nitrometan
2005-11-02, 09:30
Mm och sen får dom i sig tre gånger så många fettlösliga dioxiner och får förändrade genuppsättningar i sina ägg och missbildade barn! Way to go!
Wot?!!? Tre gånger så många?
Källa på det, tack!

Var har du fått det ifrån?

Hur ser påverkansvägen för dioxin till äggcellerna ut?

Skulle det leda till tre gånger så många "missbildade" barn då?
Vilka missbildningar är det som skulle öka då menar du?

Sen var de undersökta kvinnorna i ålder 40 - 76. Hur många föder barn i den åldern? Inte så många skulle jag tro. Kan inte risken för förändrade genuppsättningar i äggen vara värt skyddet mot cancer?

Sverker
2005-11-02, 18:59
Mm och sen får dom i sig tre gånger så många fettlösliga dioxiner och får förändrade genuppsättningar i sina ägg och missbildade barn! Way to go!


:confused:

Var skulle dioxinet komma ifrån ?

Höns får kontrollerat foder med låga halter dioxin. Dett samma gäller ju mjölkkor, köttdjur, svin etc. Belastningen av dioxin från uppfödda djur är mycket litet.