Visa fullständig version : BSE och påverkan på kosten...
Vi hade lite diskussioner på skolan igår om olika smittsamma sjukdomar och då bl.a BSE och vilka samband som bevisats mellan BSE på ko och variant Creuzfeldt jacob på människa. Hade tydligen gått ett Uppdrag granskning där det var hej vilt blandade former av Creuzfeldt Jacob och Scrapie på får osv.
Har ni andra på kollo påverkats av BSE-hysterin för en tid sedan, funderar ni på köttinnehållet eller tänker ni "det drabbar inte mig" etc? Har BSE som realitet i Europa påverkat er köttkonsumtion?
BSE är ju gammalt.
Jag är övertygad om att smittan tog fart när det användes djurkadaver till djurfoder i Europa. Smittan kom in i djurhållningen och sedan snurrade det bara runt.
Svensk djurhållning slutade använda djurkadaver som djurfoder redan på tidigt 80-tal INNAN prionerna/BSE komit in i djurhållningen.
Alltså äter jag bara svenskt kött från djur uppfödda i Sverige :thumbup:
A little information...
BSE påvisades 1a gången 1986 i England men det fanns likartade fall redan 1985. Sedan 1986 ökade antalet fall dramatiskt och i slutet av 1992 hade totalt nära 59 000 fall bekräftats i storbrittannien. Samtidigt rapporterades i medeltal 600 nya fall/vecka. Under 1995 och 96 sjönk antalet fall stadiet och under 2003 hade man "bara" 600 nya fall under hela året. Sjukdomen har även rapporterats i Irland, Frankrike, Schweiz, Portugal, Holland, Belgien, Tyskland, Spanien, Italien, Danmark, Grekland, Liechtenstein, Österrike, Finland, Luxemburg, Tjeckien, Slovenen, Slovakien, Polen, Japan, Irsarel och Kanada. Importerade fall har rapporterats i USA, Oman och Falklandsöarna.
Kliniska bilden på kon karaktäriseras av beteenderubbningar och koordinationsstörningar.
Sjukdomen orsakas av prioner (prion=proteinaceous infectious praticle) som är en isoform av normala proteiner som kodas av värddjurets genom. Den sjukliga formen har en annan sekundärstruktur som gör att proteinet inte fungerar, det tycks även påverka de kroppegna proteinernas struktur och i ej kejdereaktion gör prionen om normala prionproteiner till sjuka sådana.
Prioner är extremt resistenta, tål 100 graders kokning, klarar vanlig autoklavering (121 grader i 1 timma) utan att avdödas helt) etc.
Prionerna påverkar hos BSE-fall hjärna och förlängda märgen och ger en s k spongiform encephalomalaci.
Man har klara tecken på att BSE på ko kan ge s k variant Creuzfeldt jacobs sjukdom på människa men hur smittan skett är väldigt oklart. Det handlar hela tiden om långtids exponering och som vår föreläsare sa - "Jag kommer inte ihåg vad jag åt i förrgår, hur ska jag kunna komma ihåg vad jag åt för flera år sedan".
Vad har vi då gjort för att undvika BSE i sverige?
- Använder ej hjärna/cns-material i livsmedel
- Ingen kött/benmjölsanvändning i foder
Fåse om jag kommer på något mer intresseväckande.
BSE är ju gammalt.
Jag är övertygad om att smittan tog fart när det användes djurkadaver till djurfoder i Europa. Smittan kom in i djurhållningen och sedan snurrade det bara runt.
Svensk djurhållning slutade använda djurkadaver som djurfoder redan på tidigt 80-tal INNAN prionerna/BSE komit in i djurhållningen.
Alltså äter jag bara svenskt kött från djur uppfödda i Sverige :thumbup:
Man förbjöd import av köttmjöl från Storbritannien 1988 (dock importerade vi ej innan dess heller tydligen). Dock har vi importerat från flera andra länder som senare haft BSE-fall. Förbud för kött och benmjöl från idisslare i den inhemska produktionen förbjöds i Sverige 1991.
Dock hade ju Finland ett BSE-fall som dom ännu inte lyckats förklara hur det uppstår..
Nitrometan
2005-10-26, 20:49
Har de lyckats bevisa sambandet BSE i kossa - människa äter ko - Creuzfeldt-Jacob i människa ??
Sen är det ju grymt lång inkubationstid.
Japp.. Inkubationstiden är extremt lång vilket gör att det man äter idag blir man sjuk av om 40 år. Så är det iofs med en massa saker så.
Man har vad jag vet kunnat påvisa prioner hos vCJ-patienter som är precis lika som BSE-prionerna och därför fastslagit sambandet...
Nitrometan
2005-10-27, 08:43
Man har vad jag vet kunnat påvisa prioner hos CJD-patienter som är precis lika som BSE-prionerna och därför fastslagit sambandet...
Okaj. Det låter som ett samband.
Japp.. Inkubationstiden är extremt lång vilket gör att det man äter idag blir man sjuk av om 40 år. Så är det iofs med en massa saker så.
Man har vad jag vet kunnat påvisa prioner hos vCJ-patienter som är precis lika som BSE-prionerna och därför fastslagit sambandet...
40 år?
Dök inte BSE upp för bara "några" år sen? Hur kan man då ha fått några falla av creuzfeldt jacob redan? Nu e jag förvirrad *screwy*
Jag har stort förtroende för de myndigheter som är satta att varna allmänheten ifall det är någon mat man bör se upp med. Dessutom så brukar väl sådan mat ganska ofta stoppas redan innan den når konsumentledet?
Är jag naiv om jag överlåter mitt öde i livsmedelsverket med fleras händer?
jean-wim
2005-10-27, 19:26
Är jag naiv om jag överlåter mitt öde i livsmedelsverket med fleras händer?Lite naiv, ja. ;) Det finns gränser för hur mycket de kan kontrollera. Problemet är väl bl.a. om man äter kött ofta på restaurang. Där skulle jag inte lita på eventuella påståenden om endast svenskt...
Det är intressant att se vilken dramatisk effekt BSE hade i mataffärerna i UK och nere i Europa. Från nästan ingenting fanns det plötsligt ett oändligt utbud av vegetariska köttalternativ (seitan, quorn, tofu, sojabiffar), massor av importerat, exotiskt kött (buffel, struts, antilop etc.) och även betydligt fler varianter av kalkon och kyckling (som kalkon-schnitzel och kotlett). Det utvecklingen gick blixtsnabbt och har inte gått tillbaka.
Saknar det utbudet väldigt. Här är det bara nöt-rött på ena sidan av disken och danskt, smaklöst, svinköttsbergs-rosa på den andra.
Spinkigaste
2020-02-25, 14:05
Hur är det med Biffproteinpulver?
Kan man vara säker på att ej benmjöl och hjärna mm används i den?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.