Visa fullständig version : Livsmedelsmyndighet avråder från råa ägg
Pellefant
2005-10-25, 22:28
"Den europeiska livsmedelsmyndigheten, EFSA, kommer under onsdagen att rekommendera konsumenterna att inte äta råa ägg eller rått eller dåligt upphettat fågelkött. Anledningen till uppmaningen är att minska risken för att sprida fågelviruset."
Källa: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=479226&previousRenderType=6
Bah, drog i mig en rå äggvita innan ikväll, inte för att jag brukar göra det, men var bara gulan som behövdes för att smörja in topparna på kanelsnäckorna ju :p
Onödigt att kasta den :)
...En annan orsak till att inte äta råa ägg är att kroppen då inte tar upp allt.
...En annan orsak till att inte äta råa ägg är att kroppen då inte tar upp allt.
Samt risken för salmonella och att det är slemmigt och jävligt med råa ägg.
e jag den enda här inne som faktiskt tycker det är GOTT med råa ägg..
inte för att jag äter det alls.. har väl hänt att jag haft panik när det inte funnits nåt i kylen.. men då det fan gott alltså..
AngelLove
2005-10-26, 08:59
e jag den enda här inne som faktiskt tycker det är GOTT med råa ägg..
inte för att jag äter det alls.. har väl hänt att jag haft panik när det inte funnits nåt i kylen.. men då det fan gott alltså..
Alla har vi våra böjelser ;)
Tackar för artikeltips, har funderat över upphettningens effekt på fågelkött, nu behöver jag inte fundera längre eftersom det verkar vara riksfritt så länge man genom steker sin kyckling.
Niclaaas
2005-10-26, 09:30
iofs har man alltid avrått från att äta råa ägg och dåligt upphettad fågel...
e jag den enda här inne som faktiskt tycker det är GOTT med råa ägg..
Japp ! :D
petersson
2005-10-26, 10:04
Råa ägg blandade i apelsinjos är ok.
Hur ska man kunna avnjuta en biff rydberg utan rå äggula?
Jäkla misär, min livrätt har blivit förpassad till sophögen....
e jag den enda här inne som faktiskt tycker det är GOTT med råa ägg..
inte för att jag äter det alls.. har väl hänt att jag haft panik när det inte funnits nåt i kylen.. men då det fan gott alltså..
Råa ägg vispade i strösocker är gott!
ajdå....ja äter 10 råa ägg om dagen...alltså ca 300ägg i månaden... :eating:
tycker det är helt underbart lätt att få i säg proteiner så...
tycker ni ja ska sluta med de? eller tror ni alvarligt det är farligt?
ajdå....ja äter 10 råa ägg om dagen...alltså ca 300ägg i månaden... :eating:
tycker det är helt underbart lätt att få i säg proteiner så...
tycker ni ja ska sluta med de? eller tror ni alvarligt det är farligt?
Hälften av proteinet i rå äggvita kan kroppen inte ta upp, så börja koka äggen istället.
Nitrometan
2005-10-26, 12:36
iofs har man alltid avrått från att äta råa ägg och dåligt upphettad fågel...
Här i Sverige ja. Men nu har de vaknat längre söderut (Bryssel) också.
Nitrometan
2005-10-26, 13:59
Fast Livsmedelsverket tyckte inte att det var så farligt.
http://sydsvenskan.se/sverige/article124552.ece
http://www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx?id=3906
MyungChul
2005-10-26, 14:04
Hälften av proteinet i rå äggvita kan kroppen inte ta upp, så börja koka äggen istället.
eller stek/baka med :)
Niclaaas
2005-10-26, 14:52
Här i Sverige ja. Men nu har de vaknat längre söderut (Bryssel) också.
aha, ok. undrar vilka länder som gjort det förut då, sverige är ju ett av få länder där man ska kunna äta råa ägg.
Fredrik_S
2005-11-22, 21:29
Hälften av proteinet i rå äggvita kan kroppen inte ta upp, så börja koka äggen istället.
Är du säker på att det är just 50% som går förlorade? Jag får lätt i mig 10 råa ägg men har svårare med 5 kokta....
så om jag dubblar mängden ägg får jag då samma bra näringsmässiga fördelar?
Har "hört" att även b-vitaminupptaget försämras om dom inte tillagas
Finns det någon undersökning på skillnaden i upptag för råa respektive tillagade ägg?
King Grub
2005-11-22, 21:33
Är du säker på att det är just 50% som går förlorade? Finns det någon undersökning på skillnaden i upptag för råa respektive tillagade ägg?
Ja och ja.
http://ajpgi.physiology.org/cgi/content/full/277/5/G935
http://www.nutrition.org/cgi/content/full/128/10/1716
Niclaaas
2005-11-22, 21:35
Är du säker på att det är just 50% som går förlorade? Jag får lätt i mig 10 råa ägg men har svårare med 5 kokta....
så om jag dubblar mängden ägg får jag då samma bra näringsmässiga fördelar?
Har "hört" att även b-vitaminupptaget försämras om dom inte tillagas
Finns det någon undersökning på skillnaden i upptag för råa respektive tillagade ägg?
ja teoretiskt sett kan man få biotinbrist. det är dock om man baserar sin kost på råa ägg, det enda kända fall i västvärlden (som jag hört om iaf) var en fransk bonde som i stort sett levde på råa ägg.
att dra i sig 10 råa ägg om dagen låter iofs inte som någon höjdare...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.